Майчинството счетоводно - 90

• 36 634
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте!В началото на август подадох документи за еднократна помощ преди раждането.Интересува ме как разбрахте дали сте одобрени,понеже на мен никой не ми се е обадил все още?
Ако сте подали документи на място в АСП, трябва там да отидете да си получите заповед за отпускане (или отказ). Ако сте подали през системата за ел.връчване, оттам ще чакате и заповед.
В АСП  ги подадох и служителката там каза да очаквам обаждане, но до сега никой не ми е звъннал.

# 151
  • София-Младост
Реално да. Точно с пик гледам кога и как Wink
04.07.2021-05.04.2022   7/2021   20-р.д.   21-07-2021   изплатен
29.05.2021-03.07.2021   7/2021   2-р.д.   05-07-2021   изплатен

Добре, направо ще вдигам телефона. По-полезно ще ми е.

Значи тук никой никого на  сила не кара да си задава въпросите...
Естествено, че така ще ви ги изплатят...20 дни са били в болничен. Следтова е подадена декларация за остатъка до 410 дни. Там има още два работни дни от юли, платени са ви. Няма правило, което да казва, чакайте да съберем всички болнични и декларации и да ви платим за цял месец накуп.
Август още не е свършил пак казвам!

tonita_03
Щом така са казали, ще звъннат. Беше отпускарски период, отделно родителите на бъдещи осмокласници са ги затрупали  и те с молби...

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 13:24 от Ала-Бала

# 152

Естествено, че така ще ви ги изплатят...20 дни са били в болничен. Следтова е подадена декларация за остатъка до 410 дни. Там има още два работни дни от юли, платени са ви. Няма правило, което да казва, чакайте да съберем всички болнични и декларации и да ви платим за цял месец накуп.

tonita_03
Щом така са казали, ще звъннат. Беше отпускарски период, отделно родителите на бъдещи осмокласници са ги затрупали  и те с молби...
Благодаря! Само малка корекция - 20 дни са след декларацията, а не болничен. Болничният е за двата дена, а декларацията е от 4.07 .

# 153

tonita_03
Благодаря Ви!

# 154
Здравейте, не знам откъде да започна, но да видим. Satisfied

Терминът ми последно беше определен от АГ за 11ти декември. Това означава, че 45 дни преди него се падат в края на октомври. Явно поради тази причина в калкулатора на НОИ за последен месец от общо 24те при прогнозното изчисление на майчинство се пада септември.

Аз обаче искам вече да изляза в болничен от септември. Това в моя случай означава на 99.99% освобождаване от работа, тъй като пред закона се водя в изпитателен срок и не съм защитена. Съответно сумата за септември ще бъде 650 лв. минималната заплата, нали така?

Чудя се, ако си пусна болничния не от 1ви, ами да кажем от 10ти септември, тогава как ще ми се изчислява сумата за септември - на база заработените дни плюс останалите на база минимална или само на база заработените 10те дни?

Моментът, в който след като подам болничния и чуя "присъдата" си от работодателя (уволнение или напускане по взаимно съгласие), какво следва да направя? Трябва ли да подам документи и да се регистрирам някъде, за да мога да получавам майчинство?

Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите ми се сторят глупави. Relaxed
.       Здравейте, задължително трябва да се регистрирате някъде на тр. договор за да има откъде да ви изплатят 45 дневният,имате 2 варианта да си останете на сегашната работа до 45 дневният и от там да вземате майчинство или напуснете и веднага се запишете другаде,за да имате месец-два в новата фирма преди майчинството,за да не будите съмнение.

# 155

Намерих си отговор на въпроса:

Обезщетенията за болест и майчинство се изплащат до 10
работни дни след постъпването в НОИ на коректни данни от лекарите и от
осигурителите. Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се
отнасят.

# 156

Терминът ми последно беше определен от АГ за 11ти декември. Това означава, че 45 дни преди него се падат в края на октомври. Явно поради тази причина в калкулатора на НОИ за последен месец от общо 24те при прогнозното изчисление на майчинство се пада септември.

Аз обаче искам вече да изляза в болничен от септември. Това в моя случай означава на 99.99% освобождаване от работа, тъй като пред закона се водя в изпитателен срок и не съм защитена. Съответно сумата за септември ще бъде 650 лв. минималната заплата, нали така?

Чудя се, ако си пусна болничния не от 1ви, ами да кажем от 10ти септември, тогава как ще ми се изчислява сумата за септември - на база заработените дни плюс останалите на база минимална или само на база заработените 10те дни?

Моментът, в който след като подам болничния и чуя "присъдата" си от работодателя (уволнение или напускане по взаимно съгласие), какво следва да направя? Трябва ли да подам документи и да се регистрирам някъде, за да мога да получавам майчинство?

Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите ми се сторят глупави. Relaxed
.       Здравейте, задължително трябва да се регистрирате някъде на тр. договор за да има откъде да ви изплатят 45 дневният,имате 2 варианта да си останете на сегашната работа до 45 дневният и от там да вземате майчинство или напуснете и веднага се запишете другаде,за да имате месец-два в новата фирма преди майчинството,за да не будите съмнение.

Здравейте, благодаря за включването. Всъщност на мен зора ми не е 45-дневния болничен да ми се изплати... или който и да е друг болничен.

Реално издържах на работа досега, колкото да взема последни заплати. Ако бях казала по-рано, щяха да се сбогуват с мен по-рано, а така спестих пари. Скоро влизам в 7ми месец и не ми се занимава повече.

Иначе смятам да уведомя за положението си работодателя сега чрез болничен (който е по-рано от 45-дневния), защото уж има някаква по-голяма тежест, отколкото да го направя в устна форма... знам ли. Наясно съм, че този болничен може да няма кой да го изплати.

Отделно, че и дори да дочакам до 45-дневния болничен преди термин, аз все още ще съм в изпитателен срок тогава и пак могат да ме махнат, нали?

Важно ми е дали ще имам право на майчинство след като хипотетично ме отстранят... и да не се окажа този един месец (септември) препъни камък. Трябва ли непременно да съм на трудов договор до 45 дни преди термин?

# 157
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Те по време на болничен не могат да те прекарят по взаимно съгласие....поради изпитателен срок става.
Второ, ако имаш работодател при издаване на 45-дневния дори да ти прекратят договора, то ще получаваш обезщетението за 410-те дни дори да ти прекратят договора.За втората година ще трябва работодател в тоя случай.

# 158

Здравейте, благодаря за включването. Всъщност на мен зора ми не е 45-дневния болничен да ми се изплати... или който и да е друг болничен.

Реално издържах на работа досега, колкото да взема последни заплати. Ако бях казала по-рано, щяха да се сбогуват с мен по-рано, а така спестих пари. Скоро влизам в 7ми месец и не ми се занимава повече.

Иначе смятам да уведомя за положението си работодателя сега чрез болничен (който е по-рано от 45-дневния), защото уж има някаква по-голяма тежест, отколкото да го направя в устна форма... знам ли. Наясно съм, че този болничен може да няма кой да го изплати.

Отделно, че и дори да дочакам до 45-дневния болничен преди термин, аз все още ще съм в изпитателен срок тогава и пак могат да ме махнат, нали?

Важно ми е дали ще имам право на майчинство след като хипотетично ме отстранят... и да не се окажа този един месец (септември) препъни камък. Трябва ли непременно да съм на трудов договор до 45 дни преди термин?
.    Ако останете и излезте в 45 дневният болничен при този работодател вече ще се водите в майчинство и ще си взимате такова първата година, евентуално ако ви прекратят договора вече ще сте заварено положение,но ще трябва сигурно да си имате работа със счетоводството,след като изтекат болничните,преди и след раждане се подава декларация към НОИ за продължаване на отпуск по майчинство,тук не съм наясно как стоят нещата точно,но знам,че веднъж излезли в 45 дневният вече сте в майчинство.Септември няма да ви пречи да вземате майчинство,но до края на октомври трябва да се запишете другаде на работа.За да нямате главоболие със сегашните работодатели,напуснете щом искате,регистрирайте се другаде и като минат 20 дни на новото място излезте в болничен и така докато дойде време за 45 дневният.

# 159
Здравейте, последният (трети) болничен ми изтича на 15 септември. Кога трябва да отида до фирмата за да подам декларация за майчинство? И какви документи всъщност трябва да им предоставя?

# 160
Здравейте, последният (трети) болничен ми изтича на 15 септември. Кога трябва да отида до фирмата за да подам декларация за майчинство? И какви документи всъщност трябва да им предоставя?

Трябва да го занесете преди 15 септември.Подава се Приложение 7, в първи пост има линк към формулярите от НОИ.

# 161
  • sofia
Момичета, моля за помощ, имам ПИК и си проверявам прогнозно майчинство без проблем, но когато се опитам да проверя подадените болнични от работодател, системата ми изписва :
    Не е въведен ПИК/ Некоректен ПИК...

Вероятно и на други се е случвало и моля за съдействие.

# 162
Аз също не успявам с ПИК да проверя подадените болнични.

# 163

Трябва да го занесете преди 15 септември.Подава се Приложение 7, в първи пост има линк към формулярите от НОИ.
А да попитам счетоводителката не ми е казвала, че трябва д а подам такава декларация. А от 5 септември съм в 45 дневен болничен. Дали счетоводитвлката може да го внесе, имате ли представа ? Simple Smile

# 164

А да попитам счетоводителката не ми е казвала, че трябва д а подам такава декларация. А от 5 септември съм в 45 дневен болничен. Дали счетоводитвлката може да го внесе, имате ли представа ? Simple Smile

Тя ще подаде данни, но все пак трябва някак да удостовери с документ с подпис, че Вие ще ползвате този отпуск, а не че ще се връщате на работа.

Общи условия

Активация на акаунт