Майчинството счетоводно - 90

• 36 594
  • 780
  •   1
Отговори
# 180
На кого и при какви условия се изплаща тази помощ: "Размери на семейните помощи за деца
Еднократната помощ при бременност е в размер на 150 лв. за периода от 45 дни преди определения термин за раждане."
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-814/422

Благодаря ти:grinning:

# 181
Момичета, имам въпрос. Може и да е обсъждано, но нямам време да чета назад темите. Може ли бащата да вземе майчинство? Възможно ли е работодателят да му откаже да го пусне майчинство? Какви документи се подават до работодателя? Бащата като цяло има 6-7 години трудов стаж без прекъсване, като последните шест месеца работи на сегашната работа на постоянен договор. И евентуално, какви пари би взимал ако година и половина е взимал чисто 700 лева, а последните 6 месеца е взимал около 2000 лева с бонуси? Благодаря ви отговорите!

# 182
  • София-Младост

Robbie
Уточнете само кой период за вас  е майчинство.
Иначе майката има право да прехвърли отпуска за бременост и раждане на бащата след 6 месечна възраст на детето. Обезщетението се изчислява на база дохода на бащата за 24 месеца назад.
Също така има право да прехвърли отпуска за отгл. на дете до 2 г. възраст(след като изтече отпуска за бр. и раждане), но там обезщетението е с фиксиран размер, за момента 380 лв.

# 183
Здравейте! Изправена сън пред следният казус:
Изтича ми втората година майчинство, работодателят ми твърди, че за използване на натрупаната ми платена отпуска трябва да се върна физически на работа за 2 седмици и единствената ми възможност е да използвам неплатен отпуск. Има ли опция да взема платен отпуск без да се връщам на работа? Не мога да открия в закона точно това.

# 184
  • София-Младост
Има опция, пускате молба...няма законово изискване да се върнете за ден на работа, още повече за 2 седмици.

# 185
Аз открих това. Мисля, че за това е ставало въпрос. Въпреки това по законо мога, макар и на по-малка заплата. Така го разбирам.

# 186
Точно така е . Искат се 10 дни , за да ти се актуализира заплатата. Живот и здраве и аз мисля да се върна на работа за 10 дни и тогава да си ползвам натрупания отпуск, ама моят ще е доста.

# 187
  • София-Младост
Само гледайте тези 10 работни дни да са в един месец;) А в следващия да ползвате отпуск.

# 188
Благодаря ви. Аз имам 88 дни. Намам физическа възможност да се върна. Ще говоря с човешки ресурси отново.

# 189
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Законово задължение, както вече е написала колежката Ала-Бала, няма.
Отпускът се изплаща на база разботната заплата преди да излезете в майчинство.Това с актуализацията също не е задължително, а се отнася основно за тези, които са на МРЗ.Има фирми, в които не е имало актуализации с години.

# 190
Благодаря! Би ли повлияло на сумата това, че съм била в болничен преди да изляза в майчинство? Бях в болничен почри от началото на бременността.

Законово задължение, както вече е написала колежката Ала-Бала, няма.
Отпускът се изплаща на база разботната заплата преди да излезете в майчинство.Това с актуализацията също не е задължително, а се отнася основно за тези, които са на МРЗ.Има фирми, в които не е имало актуализации с години.

# 191
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничните нямат общо с отпуска.Отпускът ще се плати спрямо заплатата, която сте получили в месеца, когато последно сте работила минимум 10 работни дни т.е. преди да излезете в болничен и майчинство.

Кодекс на труда:
Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

# 192
Привет, имам следното питане: ползвам калкулатора за изчисляване на болничен от първата страница и проигравам варианти с 5 месеца непрекъснат боничен общо заболяване и вариант без такъв болничен, а направо с първия (45 дневния) болничен.
Възможно ли е при вариант с 5 месеца болничен за общо заболяване да имам по-високо средно дневно обезщетение, спрямо не ползването на болничен.
Правилно ли смятам, че болничен общо заболяване е 80% от средното бруто възнаграждение за 18 месеца преди излизането в болничен.
Следните детайли, може да са важни за коректно мнение - за разглеждания период имам 2 болнични общо заболяване - 4 и 8 дни и два пъти бонус, влязъл в осигуровката. Предварително благодаря.

# 193
  • София-Младост
Привет, имам следното питане: ползвам калкулатора за изчисляване на болничен от първата страница и проигравам варианти с 5 месеца непрекъснат боничен общо заболяване и вариант без такъв болничен, а направо с първия (45 дневния) болничен.
Възможно ли е при вариант с 5 месеца болничен за общо заболяване да имам по-високо средно дневно обезщетение, спрямо не ползването на болничен.
Правилно ли смятам, че болничен общо заболяване е 80% от средното бруто възнаграждение за 18 месеца преди излизането в болничен. - Но не повече от среднодневно нетно за същия период!
Следните детайли, може да са важни за коректно мнение - за разглеждания период имам 2 болнични общо заболяване - 4 и 8 дни и два пъти бонус, влязъл в осигуровката. Предварително благодаря.

# 194
Правилно ли смятам, че болничен общо заболяване е 80% от средното бруто възнаграждение за 18 месеца преди излизането в болничен. - Но не повече от среднодневно нетно за същия период!

да, по-ниско е все пак в тази калкулация обещетението е по-високо при вариант с болнични, отколкото без, това възможно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт