Майчинството счетоводно - 90

• 36 556
  • 780
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, може ли някой да ми каже кога се изплащат тези пари, след 10 дни от пускането на документа или?

# 526
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, може ли някой да ми каже кога се изплащат тези пари, след 10 дни от пускането на документа или?

Да, до 10 работни дни

# 527
Здравейте, според първия ден на последния цикъл терминът ми си беше 16-ти декември. На феталната морфология ми го смениха на 11-ти декември, а заради някакво разминаване при софтуера за болничните е 18-ти декември. Когато използвам Справката за прогнозно майчинство в сайта на НОИ, въвеждайки 16-ти или 18-ти декември като дата на термин, ми смята последен месец октомври от общо 24-те. Ако въведа 11-ти декември, за последен месец счита септември. Въпросът ми е: има ли значение датата на термина или всъщност е важна датата на раждането, когато се стигне до реалното (а не прогнозно) изчисляване на майчинството? Дано сте ме разбрали. Smile
Има значения датата на термина и то голямо. Спрямо нея се издава 45 дневния.
При термин 11.12.2021 г.,  45 дни започват от 27.10.2021 и 24 месеца назад се броят от предния месец, т.е. от септември.
Респективно при термин 16.12.2021 г., болнични я е от 01.11.2021 и се броят от октомври.
Благодаря! Решили са да ми смятат термина за 18-ти декември и 45-дневния да започне на 3-ти ноември. Затова октомври ще влиза в сметките за майчинство, а аз мислех, че ще е септември, заради уж сменения термин, но явно е сменен на 11-ти само за докторите, но не и пред институциите. Здраве да е...

# 528
Имам въпрос. След 30-дневен болничен се минава чрез комисия за нов 30-дневен. Първият е до 20.10 примерно, а за втория болничен ми казаха да отида чак на 26.10 да го взема. Така ли се процедира? Казаха, че се давали само вторник и четвъртък. Новият болничен ще е от 21.10, но реално аз ще го взема чак на 26.10.
Такава ли е процедурата по принцип?

# 529
Имам въпрос. След 30-дневен болничен се минава чрез комисия за нов 30-дневен. Първият е до 20.10 примерно, а за втория болничен ми казаха да отида чак на 26.10 да го взема. Така ли се процедира? Казаха, че се давали само вторник и четвъртък. Новият болничен ще е от 21.10, но реално аз ще го взема чак на 26.10.
Такава ли е процедурата по принцип?
Такава е процедурата явно там , където ходиш. Ако питането е дали не е проблем, че ще го вземеш по късно - не , не е . Може да бъде издаден и със задна дата. Където ходя аз, издават болнични всеки ден и моите си ги получавам в първия ден на болничния.

# 530
Да, това питам, дали би било проблем, че го взимам и представям по-късно пред работодателя. Доколкото ми казсха във всички болници от комисия се давали само вторник и четвъртък

# 531
Ако ме осигуряват на пълната заплата, която получавам, не би трябвало да има огромна разлика между заплатата и обезщетението, което ще получавам, ако изляза в болничен, нали така?

# 532
Здравейте, на брат ми жената е в майчинство. Малкия става на една годинка на 05.12.2021 г.
От фирмата искат да я освободят, защото закриват фирмата (не че е в несъстоятелност, ами просто си прехвърлят бизнеса на други хора). И са и казали, че ще продължи да си взима майчинството, но трябва сама да си плаща здравните осигуровки.

Изпратили са и следните документи за подпис:
1. Молба от нея, че желае да бъде освободена от заемата длъжност по взаимно съгласие.
2. Заповед от 20.12.2021г  на основание чл.164, ал. 1 и ал. 3 от КТ, чл.46 ал. 1 от Наредбата за работно време, поивките и отпуските, Е РАЗРЕШАВА ЛИЦЕТО ДА ПОЛЗВА ПЛАТЕН ОТПУСК НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.53 ОТ КСО, за отглецдане на дете  до навърпване на 2 години, считано от 25.12.2021 до 05.12.2022
3. Заявление от лицето на основание на горните  членове, че ще си ползва отпуск за гледане на дете до навършване на 2 год. възраст с дата 20.12.2021
4. Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетениеза отглеж.на дете до 2 год.възраст на основание чл. 53 от КСО
5. Декларация по чл.46. ал2 от Наредба за раб.време, почивките и отпуските от майката.

Да ги подписва ли? / Наистина ли ще продължи да получава майчинство?

# 533
Решили са да ми смятат термина за 18-ти декември и 45-дневния да започне на 3-ти ноември. Затова октомври ще влиза в сметките за майчинство, а аз мислех, че ще е септември, заради уж сменения термин, но явно е сменен на 11-ти само за докторите, но не и пред институциите. Здраве да е...
Няма такова нещо за пред докторите и за пред институциите. Терминът ти за раждане се определя от следящия бременността АГ и се вписва в картона, в който ти се водят данните от месечните консултации. Обикновено се смята по последен месечен цикъл и се коригира (официално) при определени случаи. Значи това, че на ехограф след реално измерване на детето апаратът ти е изчислил ВТР 5 дена по-рано или по-късно не ти променя термина, който е този, вписан в документите. То затова се и определя, защото както ти обясниха счетоводителите тук, на база тази дата се изчислява периода и размера на болничните/обезщетенията за майчинство, на тази база и се води дали детето ти се ражда недоносено, доносено или преносено, на тази база и в последния случай АГ, който ще води раждането, определя дали и колко ще чака, преди да реши да предизвика раждане или да насрочи секцио. Извинявай, ако тези неща са ти били вече ясни, но както го описваш, не се разбира. Няма значение кой какво ти е казал устно, терминът е един и той е официално разписан в цялата медицинска и административна документация, които отрязяват проследяването ма бременността, раждането и периода на майчинство след това.

# 534
  • София
Здравейте,
Исках да попитам за 45-дневния болничен преди раждане. Мисля да работя до последно или поне почти до последно. Мога ли да не искам да ми го издават или да ми го издадат 7 дена преди термин?

# 535
  • София-Младост
Здравейте,
Исках да попитам за 45-дневния болничен преди раждане. Мисля да работя до последно или поне почти до последно. Мога ли да не искам да ми го издават или да ми го издадат 7 дена преди термин?
Можете, но уведомете АГ. Може да поиска документ от работодател, че сте работили до тази дата.

payla777

За мен т.1 Молба за напускане изключва възможността по останалите точки.
Ако и прекратят ТД , ще получава обезщетение до края на "първата" годино от началото на 45 дневния болничен. За втората-не.
Ако обаче я прекратят от едната ф-ма  иназначат в другата, няма да има проблем.

MG1722

Дефинирай "огромна разлика". Категорично и сигурно е, че разлика има.  Най-малкото първите 3 работни дни от болничния се заплащат на 70% от брутното. Отделно, че методиката за изчисление на болничния включва период от 18 месеца назад.

# 536
Цитат
payla777

За мен т.1 Молба за напускане изключва възможността по останалите точки.
Ако и прекратят ТД , ще получава обезщетение до края на "първата" годино от началото на 45 дневния болничен. За втората-не.
Ако обаче я прекратят от едната ф-ма  иназначат в другата, няма да има проблем.

Какви са и опциите в такъв случай.

# 537
  • София-Младост
Опциите и са да се разберат, защо им е молба за прекратяване, като си има член от КТ, който е за прекратяване при закриване на
предприятие?
Ще я назначат ли в "новата" фирма...нова ли е изобщо или просто си сменя собствеността.

# 538
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
payla777, също така ако откаже и остане във фирмата, която очевидно се продава, да уточни дали има кой да подава ежемесечно данните, за да не се окаже накрая, че хем няма кой да подава данни и няма кой да я прекрати, а тя не получава майчинството.

# 539
Някой може ли да ме успокои? Поради заплашващ аборт съм в 30-дневен болничен, издаден от ЛЛК. Той изтича на 20.10. Следва да ми бъде издаден болничен продължебие от комисията за още 30 дни. Но този болничен ми казаха да отида да си го взема чак на 26.10, защото тогава щял да е готов. Проблем ли е, че става интервал, т.е. аз съм в болничен без прекъсване, но реално пред работодателя мога да го представя чак 6 дни след изтичането на първия? Моля, да сподешят и други, които са взимали такива болнични от комисия. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт