Майчинството счетоводно - 90

• 36 471
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
Amy_nka, не се слагат нито под маса, нито над маса. Това са цените в частните болници и се заплащат на каса. Издава се и касова бележка. Аз се следях в частна болница и си плащах болничните. Тогава бяха 20лв (сега са 40лв). Нито по болници съм лежала, нито някой ми е правил проблем.

# 676
  • София-Младост
Здравейте,

Бременна съм в момента и се наложи миналия месец да изляза в болничен. Първият лист беше за 14 дни. Следващият - за месец и с лекарска комисия.
Въпросът ми е първите 3 дни от 14 дневния
от работодателя ли се заплащат и на какъв процент? Какъв е процента за останалата част от болничните?

Благодаря предварително!
Първите три работни дни - 70% от брутното за месеца.
За останалите работни дни:
КСО
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# 677
  • sofia
Ала-Бала, много благодаря! 🌷

# 678
  • sofia
Аз искам да попитам относно Декларацията
по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчно облекчение за деца. Имам две деца и трудови договори 2 броя, на 3 и 8часа. При кой работодател се подава декларацията и може ли при двамата да се подаде, тъй като за 2 деца сумата е 900лв облекчение, а аз нямам доход от 9000лв при който и да е от двамата работодатели?
Ако през месец декември съм в болничен, това ще повлияе ли на получаването на сумата, не зная какъв е реда за възстановяването й? Помня, че облекчението се получаваше в декемврийската заплата.
Благодаря ви.

# 679
Присъединявам се частично към последния въпрос. През декември ще бъда в майчинство (болничният за раждане ми е до 06/12, после подавам декларация). Има ли как аз да подам заявлението за данъчни облекчения за двете ми деца? Има вероятност да има плащане на годишен бонус от работодателя в края на декември. Това необходимо и достатъчно условие ли е, за да мога да подам заявлението или тази година трябва да го направи съпругът ми?

# 680
  • София-Младост
Melusine
Подавате си до 30.04. ГДД и ползвате данъчното облекчение.

lyuba84
не се гледа точно дохода...а данъчната основа, тя се намалява с тези 4500/9000.
Вие също можете сама да си подадете ГДД, там ще се гледат доходите и от двамата работодатели.
Предполагам, че може единия родител да подаде за 1дете, другия за другото.

# 681
  • sofia
Ала-Бала, първо искам да ти благодаря за отговора. Ако подам сама ГДД как би следвало да получа облекчението/възстановяването?

# 682
  • София-Младост
Ала-Бала, първо искам да ти благодаря за отговора. Ако подам сама ГДД как би следвало да получа облекчението/възстановяването?
По посочената от вас банкова сметка на ваше име.

# 683
Здравейте,
Понеже никой не ми отговори, питам пак. Ако се върна на работа след първата година майчинство, колко време е нужно да работя, преди да изляза във второ майчинство, така че да взимам максимален размер обезщетение (както при първото)?

Благодаря

# 684
Предвид, че се изчислява на база 24 месеца назад, ако искаш да взимаш максимума, значи 2 г.

# 685
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Понеже никой не ми отговори, питам пак. Ако се върна на работа след първата година майчинство, колко време е нужно да работя, преди да изляза във второ майчинство, така че да взимам максимален размер обезщетение (както при първото)?

Благодаря

Въпросът първият път беше зададен неясно...
И сега, ако има застъпване на майчинствата, пак ще получавате колкото първото.

# 686
Предвид, че се изчислява на база 24 месеца назад, ако искаш да взимаш максимума, значи 2 г.
Това не е ли грешно?
Първата година на майчинството не се ли смята на база дохода,от който е изчислена? Т.е. Ако преди майчинството си на максимален доход и ползваш само 1 година майчинство,след която се връщаш на работа на същата заплата,то във всеки един момент дохода ти за 24 месеца назад ще е максималния и съответно получаваш максималното обезщетение ако забременееш повторно (дори и без да ползваш клаузата за застъпено майчинство - да кажем забременееш година и 6 месеца след раждане).

# 687
Няма да има застъпване на майчинствата. Искам да ползвам само първата година от майчинството и после да се върна на работа, да поработя известно време и едва след това да изляза по второ майчинство.

# 688
Би трябвало в който и момент да излезете по майчинство, да бъде на максималната сума.

# 689
Здравейте! Надявам се въпросът ми да не е прекалено глупав Flushed Какво включва крайната сума, която се получава месечно за майчинство? Стана ми ясно как се изчислява, проверих осигурителния доход за 24 месеца назад в НОИ. Това, което породи този въпрос у мен е, че близки често са споменавали, че получават майчинство повече от чистата сума, която са получавали по време на работа. При мен сметката излиза съвсеееем различна.( Осигуряват ме на сумата, която получавам ,тоест разликата не идва от там Grinning) Ако някой може да ме просветли ще съм много благодарна!

Общи условия

Активация на акаунт