Майчинството счетоводно - 90

• 35 988
  • 780
  •   1
Отговори
# 765
  • sofia
Iren, аз декемврийска и януарска заплата, ако нямам поради болничен как бих могла да получа сумата, предполагам като отделен превод за облекчението или?

# 766
Не знам , ще стане ли през работодател така и аз съм в същата ситуация. От юни съм в болнични, но реално имам достатъчно доход за първите 5 месеца , за да ми се върнат 450лв . Вариант си остава бащата да подаде или чрез данъчна декларация в НАП.

# 767
  • sofia
Не знам , ще стане ли през работодател така и аз съм в същата ситуация. От юни съм в болнични, но реално имам достатъчно доход за първите 5 месеца , за да ми се върнат 450лв . Вариант си остава бащата да подаде или чрез данъчна декларация в НАП.
Бащата не е опция Simple Smile, нов татко имаме Simple Smile
Да разбирам ли, че ГДД може да се подаде от лица на трудови правоотношения?
Тук Ала-Бала казва, че може, моя позната твърди, че не може и се бъркам. Моите доходи са само от трудови договори.

# 768
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам чувството, че пиша, но никой не чете.
Всеки може да подаде ГДД, просто за работещите на трудов договор не е задължително подаването ежегодишно, за разлика от тези получаващи и други доходи.
Тези, които са в болничен или майчинството през декември не подават към работодателя, а пускат ГДД, за да ползват облекчението.

# 769
  • sofia
Пантера, благодаря за уточнението, важно е и съм сигурна, че ще е полезно на много от нас.

# 770
  • София
Здравейте,
Някой може ли да ми помогне с инфо - синът ми е роден на 02.03.2020 г и все още съм по майчинство. Знам, че има някакви отпуски, които се полагат след приключване на майчинството  - колко дни са и кой ги плаща - работодателят или НОИ?
Благодаря!

# 771
Здравейте,
Някой може ли да ми помогне с инфо - синът ми е роден на 02.03.2020 г и все още съм по майчинство. Знам, че има някакви отпуски, които се полагат след приключване на майчинството  - колко дни са и кой ги плаща - работодателят или НОИ?
Благодаря!
😀 НОИ какво общо има с вашите отпуски, та чак и да ви ги изплаща. Размяхте ме.

# 772
  • Пловдив
Работодателят ги плаща. Ако сте с 20 дни годишен отпуск и ви е нямало 2 години, значи е 40 дни платения натрупан отпуск.

# 773
Здравейте , бихте ли ми разяснили промяната в данъчните облекчения за деца ? Цял ден чета различни мнения .
И по-точно , съпругът ми е осигуряван на 700 лв. до края на юли . От тогава не е по трудов договор . Ако го назначим скоро и се води до края на годината , как ще се калкулира сумата ?
Може да ползва данъчното облекчение с подаване на ГДД догодина, без това фиктивно назначаване.
Най-грубо смятам:
Всеки месец при бруто 700, имате данъчна основа 603.54 и съответно удържан данък 60.35
За 7 месеца  4900, данъчна основа 4224.78 или данък 422.48, т.е. ще ви върнат тези 422.48лв.
Това при положение, че нямате идруги доходи, за които се формира данъчна основа исе удържа данък.

Промяната е в сумата, изчисленията ще са същите както  и предходните години, когато за едно дете се приспадаше 200лв. от данъчната основа.

С уточнението, че за този период ще трябва да платите и осигуровки, не само данък.Та не знам ако е фиктивно, къде ще излезе сметката.

Благодаря , момичета .
Пантера , не изясних ,но по-скоро назначението ще бъде и с цел да му внеса осигуровки за периода , в който чака включване в нова фирма .
Обмислям да е на 4 часа за по-изгодно , макар че , няма да се отрази на върнатия данък , но няма да виси без здравни .

И също ме интересува , има ли максимум сумата , която възстановяват  , за бащи осигурявани на много високи суми ? Извинете , ако е коментирано , но нямах време да се върна много назад .

# 774
Пантера и аз се обърках. Вчера се свързах със счетоводството ( аз съм в неплатен за отглеждане на дете от този месец) . От там ми обясниха, че те автоматично подавали и януари съм щяла да получа 20 лева. От НАП  твърдят, че сумите са по-големи. Има ли значение това, че съм била в майчински две години и сега в неплатен отпуск?

# 775
Всеки човек с дете ли може да се възползва от тези данъчни облекчения? Ако доходът е над 2000лв, и като се вземе предвид, че нямат брак родителите, може ли?

# 776
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
*Мери*, изобщо не става ясно какво имате предвид.
Първо няма как да осигурявате мъжа си по трудов договор със задна дата.Можете за периода август-до момента, да му платите здравните осигуровки, но това няма общо с дохода и данъка.Може също тепърва да бъде назначен някъде на договор и т.н.
Второ праг няма...НАП изрично посочват суми на данъчни основи:

Размери на данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) :
- при едно ненавършило пълнолетие дете - 4500 лв.;
- при две ненавършили пълнолетие деца - 9000 лв.;
- при три и повече ненавършили пълнолетие деца -13 500 лв.
Дори доходът на лицето ползващо облекчението за 2021 да е 100хил.лв и то има 2 деца, ще намали основата си с 9000 т.е. ще му бъде възстановен 900лв данък.

mmoira, кажете на колегите да си актуализират информацията....Мина почти година от приемането.
Досега за едно ненавършило пълнолетие дете намалява основата с 200лв и ви възстановяваха 20, но за тази година сумата е 450лв. (защото догодина не се знае какво ще променят).
Отдено от това зависи вие в периода, след майчинство колко обрагаем доход имате, защото при майчнуство и неплатен е 0лв и реално няма какво да се възстанови.Тогава е нормално да го ползва таткото.

Yst_89, да всеки който е плащал данък върху доходите, има дете/деца ненавършили пълнолетие и една мнооооого важна особеност - "данъчно задълженото лице не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация"

Оставям линк към НАП и отивам да правя нова тема, нека някой коментира след мен.

Данъчни облекчения за деца 2021

# 777
Благодаря, мъжа ми е самоосигуряващ и не може да използва това облекчение.

А има значение също, че сина ми е с ТЕЛК нали?  Трябва да е различно облекчението?

# 778
Здравейте! Моят въпрос също е за данъчните облекчения, но казусът е малко заплетен.
Имам 3 деца и съм по майчинство, но тази година съм работила 3 месеца и имам данъчна основа, която стига само за едно от децата. Първото ми дете е от различен баща. Мога ли аз да подам при работодател заявлението, в което да пиша само него, а бащата на другите ми 2 деца да подаде за тях заявление при неговия работодател?

# 779
Благодаря, мъжа ми е самоосигуряващ и не може да използва това облекчение.

А има значение също, че сина ми е с ТЕЛК нали?  Трябва да е различно облекчението?
Да, това също има значение. В линка, даден от Пантера , за деца с ТЕЛК е посочена сума 9000лв.
Крем, няма проблем ти да подадеш за 1 дете, а бащата за другите 2 . В декларациите преди си имаше подпис от другия родител, че той няма да се възползва от облекченията за децата. Не съм гледала тази година как са, ама предполагам са същите.

Общи условия

Активация на акаунт