Майчинството счетоводно - 90

• 36 677
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
  • София
На мен само с попълване на ибан не ми позволиха. Изискваха и банково извлечение за потвърждение на банковата сметка. Не го носих и затова отбелязах, че ще получа парите като пощенски запис в клон на БГ пощи по местоживеене.

Благодаря на всички, май започват да ми се изясняват нещата. Явно съм гледала за помощите от Община Пловдив, за които няма да се класираме, според тези изисквания.
Доколкото разбирам мога да подам документи в Дирекция социално подпомагане - акт за раждане, заявление, лична карта, IBAN, нещо друго трябва ли?
Единствено лична карта се иска за справка, информацията от акта и IBAN- а трябва да се попълни, но не се изисква да се представят.
Не знам кога сте подавали, но вече не се изискват абсолютно никакви документи освен л.к. и попълненото заявление.
Деси, ако не ти се отговаря на някого не е нужно да  го правиш, нито да използваш назидателен тон.  Аз например си получавам заплатата преди да съм си изработила дните, защото съм държавен служител. И за обещетението за август веднага ми скочи, въпреки че ти доказах, че това, което казвам е истина. Аз като не съм компетента по някой въпрос- не коментирам или ако сгреша се извинявам.
А това, че не се чете първа страница е проблем във всяка тема.

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 08:55 от sea.sea

# 451
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
На мен само с попълване на ибан не ми позволиха. Изискваха и банково извлечение за потвърждение на банковата сметка. Не го носих и затова отбелязах, че ще получа парите като пощенски запис в клон на БГ пощи по местоживеене.

Благодаря на всички, май започват да ми се изясняват нещата. Явно съм гледала за помощите от Община Пловдив, за които няма да се класираме, според тези изисквания.
Доколкото разбирам мога да подам документи в Дирекция социално подпомагане - акт за раждане, заявление, лична карта, IBAN, нещо друго трябва ли?
Единствено лична карта се иска за справка, информацията от акта и IBAN- а трябва да се попълни, но не се изисква да се представят.
Не знам кога сте подавали, но вече не се изискват абсолютно никакви документи освен л.к. и попълненото заявление.

Напълно съм съгласна с теб относно "незадължението" да се носи документ от банката, но голяма част от служителите на АСП не са мръднали откъм знания и грам спрямо 1995г и си държат на тяхното.
Лично съм водила спор с една дама, че няма да ѝ занеса подобен документ, та като стигнах до там да искам да подам писмено оплакване, миряса и ми прие документите....
Та така...

# 452
Оплетох се . Приложение 7 и 8  се попълват и се предоставят на работодателя , относно половината майчинство , когато пуснем децата на ясла . Работодателя го носи / изпраща в НОИ ?
Да, прил. 7 раздел ІІ, промени в обстоятелствата. Прил. 8 за обезщетението при неползване на отпуска, размер 50%.
Работодателя ги подава в НОИ.
Момичета,идвам с въпрос. На 15.09.2021 започнах работа. Малката ще направи 2г на 12.12.2021,сега си взимам 50% от майчинството. Някой има ли идея дали от октомври ще взимам 50% от 650лв или пак ще са от 380лв?
Не съм срещнала обнародвано изменението за обезщетението. През октомври така или иначе, ще получите обезщетение за м.09 и то за периода 15.09-30.9. за 11 работни дни само. За останалите до 15.09. пропорционално пълното обезщетение.
Синът ми навършва 2 г. На 14.12.2021 г. На 01.09.2021 г. подадох заявление до работодател за прекратяване на майчинството и започване на работа. От 01.09.21 съм в платен годишен отпуск до 01.10.2021 г. (21 дни). Казаха ми, че ще съкращават всички юрисконсулти в предприятието,  но нямам връчено предизвестие, само устна информация. Въпросът ми е дали мога в понеделник (1 работен ден) да поискам от работодателя да ми продължи майчинството до навършване на 2 г на детето преди да ми е връчил предизвестие? Благодаря предварително
Можете. Цялата бумащина се подава наново. Все пак имате и защитата на КТ като майка с дете до 3 г. възраст.
Благодаря Ви

# 453
Здравейте!
Имам един въпрос понеже малко се обърках и от разни други коментари относно майчинството!
Случаят е следния: имам син, който днес навърши 1г. подала съм си заявления за втората година майчинство, но съм в момента бременна в 5 месец. Термина ми е за февруари. Та въпроса е: след раждане на второто взимам майчинство за него, а имам ли право за първото дете да взимам 50% от майчинството за втората година или се губи?  В този случай има ли значение дали, ще го гледам или ще е на ясла? Дано съм го обяснила разбираемо и благодаря много на отзовалите се!

# 454
Да, имаш право на тези 50% без значение дали детето е на ясла или не.

# 455
Здравейте!
Имам един въпрос понеже малко се обърках и от разни други коментари относно майчинството!
Случаят е следния: имам син, който днес навърши 1г. подала съм си заявления за втората година майчинство, но съм в момента бременна в 5 месец. Термина ми е за февруари. Та въпроса е: след раждане на второто взимам майчинство за него, а имам ли право за първото дете да взимам 50% от майчинството за втората година или се губи?  В този случай има ли значение дали, ще го гледам или ще е на ясла? Дано съм го обяснила разбираемо и благодаря много на отзовалите се!
Имате право на 50% след раждането. Имате право и да излезете в болнични сега и пак да получава 50% от майчинството за втората година.

# 456
Много благодаря за отговорите. А дали може някой да ме ориентира по кой точно член на КСО е? Че да мога да се опровергая пред счетоводството. Понеже една колежка е в същата ситуация с две деца, а взима само майчинство за второто, а счетоводителката не и е казала нищо за това.

# 457
Чл.54 от КСО.

https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4503-vypros14

# 458
  • София-Младост

Moni4ka2020, нали става ясно, че тези 50 % от обезщетението са, докато първото дете навърши 2 г. възраст.

pantera666 е написала основанието.

# 459
Когато децата са породени (2 години разлика) какво майчинство ще се взима за второто дете? Пак същото, което е взимано за първото ли (през първата година) или по-малко? При положение, че не се връщаш на работа докато родиш второто дете.

# 460
  • София-Младост
Когато децата са породени (2 години разлика) какво майчинство ще се взима за второто дете? Пак същото, което е взимано за първото ли (през първата година) или по-малко? При положение, че не се връщаш на работа докато родиш второто дете.
Ако има застъпване на отпуска за отглеждане на първото дете и този за бременост и майчинство с второто, обезщетението може да е в размера като за първото дете, ако това е по-изгодно за майката.

# 461

Moni4ka2020, нали става ясно, че тези 50 % от обезщетението са, докато първото дете навърши 2 г. възраст.

pantera666 е написала основанието.
Да, Ала-Бала. Разбрах, че е до навършване на 2г.
Много ви благодаря на всички и на pantera666 за информацията и помоща!!!
Бъдете здрави!!! 😊

# 462
Здравейте ,искам да попитам за моя случай , родих по рано от термина си ,а именно родих на 28.09 ,а термина е 07.10 ,гинеколога ми даде бележка и обясни ,че тези дни болничен са от личен лекар на детето , та въпроса ми е , след термина 7.10 ,кой трябва да ми издаде . Благодаря предварително!

# 463
Би трябвало сега да ти издали от болницата от 28.09. След това последния е от педиатъра на детето. Разликата до 135тия ден ще са изравнени с последния болничен.

# 464
Заявлението по чл. 50 и 51 от КСО е за първата година нали? Не само за първите 6 месеца? Питам защото обикновено на първо число от месеца се появява, че по случая е започнало плащане за предходния месец, но още не виждам за Септември реда. Пък бебка направи 6м септември и за това.

Общи условия

Активация на акаунт