Майчинството счетоводно - 90

• 36 630
  • 780
  •   1
Отговори
# 480
Добър ден, към 3-я изравнителен болничен за 48 дни трябва ли да предам на работодателя и копие от акта за раждане на детето?

# 481
Добър ден, към 3-я изравнителен болничен за 48 дни трябва ли да предам на работодателя и копие от акта за раждане на детето?
Ще го дадеш с молбата, която трябва да попълниш след изтичане на болничният (може и малко преди да е изтекъл) за изплащане на майчинството.

# 482
Здравейте, имам един може би глупав въпрос, но нещо не мога да разбера от сайта на НОИ.
В болнични съм от 5.08.21 до 3.09.21 и от 7.09.21 до 21.10.21 вече съм в 45-дневен преди термин. Осигурена съм при двама работодателя и взимам два болнични листа. От август месец имам плащане за 16 дена ( първите три разбираемо ги плаща работодателя ), което е ок. И вече за септември от 1 до 3-ти в справката от НОИ пише че дължимата сума е изплатена при друг осигурител. Защо е така и какво бъркам аз или не разбирам? Реално в момента последните 3 дни от първия болничен не са ми изплатени. Прикачам снимка, за да е по- ясно, че май не го обясних много добре. Друго което забелязах е изплащането за август е по някакъв начин изравнен ли или нещо подобно, тъй като дневното обещетение от единия работодател е около 84 лв при другия 58 лв, а се изплаща около 1/3 от изчислената сума за 16 дни. Ако може и има някой, който може да ми обясни.

# 483
Здравейте мамчета, бременна съм в 8г.с и в момента се водя в неплатен отпуск. Трябва да се върна на работа декември месец! Възможно ли е точно тогава да излезна в болничен тъй като работата ми не е хич лека и това ще повлияе ли на майчинството ☺ Телмина ми е май месец

# 484
За да се изчисли обезщетението за майчинство, се взимат за база сумите от брутните заплати, върху които си се осигурявала през последните 12 месеца. Тоест, и неплатеният ти отпуск, и болничният ще се отразят в посока - по-малко обезщетение след раждането на детето.

# 485
Uncommon, не 12 , а 24 месеца назад, а за болничните е 18 месеца.

# 486
  • София-Младост
Tulipa_
Болничния за бременост и раждане се изчислява на база 24 месеца назад...евнтуално от там може да идва разликата.
За другото...евентуално чл.41, ал.4 КСО
Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят.

Пиши им мейл, да обяснят все пак.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 10:47 от Ала-Бала

# 487
Здравейте, до 31.08.бях в последен болничен след раждане. В началото на септември подадох молба до работодател по чл. 163 от КТ.
Кога да очаквам изплащане на майчинство за септември? Къде в сайта на нои мога да проверя това, защото влизам и виждам само данни от болнични? Благодаря.

# 488
Tulipa_
Болничния за бременост и раждане се изчислява на база 24 месеца назад...евнтуално от там може да идва разликата.
За другото...евентуално чл.41, ал.4 КСО
Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят.

Пиши им мейл, да обяснят все пак.

Благодаря много, ще пиша все пак и на тях.

# 489
Здравейте, до 31.08.бях в последен болничен след раждане. В началото на септември подадох молба до работодател по чл. 163 от КТ.
Кога да очаквам изплащане на майчинство за септември? Къде в сайта на нои мога да проверя това, защото влизам и виждам само данни от болнични? Благодаря.
Срока на работодателя да предаде документите в НОИ и 10.10. В случая, дори 11.10, защото 10 е неделя.
След това НОИ имат едни 10 работни дни да ги обработят и чак тогава ще имаш плащане.
Проверяват се на същото място, на което и болничните.
За октомври вече ще получиш майчинството в началото на ноември.И така всеки месец до 5-то число ще получаваш за предходният месец.

# 490
Деси, много благодаря.

# 491
Здравейте,
Сега съм в болничен, издаден от педиатъра на сина ми. Мога ли да отида директно при АГ за нов или трябва между двата да имам поне няколко работни дни?

# 492
  • София
Здравейте! Искам да попитам за 45 дни болничен преди раждане, подаден на 13/09  кога да очаквам плащане и как да следя (имам ПИК на НОИ).
Тук се следи : https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/
Не е написано от кога до кога е този болничен , но частта за септември би трябвало вече да е платена, ако наистина е подаден от работодателя към НОИ на 13.09.

Здравейте!
Благодаря за отговора!
Болничния ми лист го предадох със закъснение - на 15/09. И в справката, която сте ми изпратили все още не е подаден от работодатля към НОИ-липсва. Подаден е от лекаря, издал болничния, при проверка на справка Справка за постъпили данни от издадени/ анулирани болнични листове в ЕРБЛРО по ЕГН/ ЛНЧ/ СЛНЧ и ПИК
Знаете ли какви са сроковете за подаване на болничен лист от работодателя към НОИ?

Благодаря предварително!

# 493
Здравейте! Искам да попитам за 45 дни болничен преди раждане, подаден на 13/09  кога да очаквам плащане и как да следя (имам ПИК на НОИ).
Тук се следи : https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/
Не е написано от кога до кога е този болничен , но частта за септември би трябвало вече да е платена, ако наистина е подаден от работодателя към НОИ на 13.09.

Здравейте!
Благодаря за отговора!
Болничния ми лист го предадох със закъснение - на 15/09. И в справката, която сте ми изпратили все още не е подаден от работодатля към НОИ-липсва. Подаден е от лекаря, издал болничния, при проверка на справка Справка за постъпили данни от издадени/ анулирани болнични листове в ЕРБЛРО по ЕГН/ ЛНЧ/ СЛНЧ и ПИК
Знаете ли какви са сроковете за подаване на болничен лист от работодателя към НОИ?

Благодаря предварително!
На първа страница има линкове!
През 3 поста се пита едно и също!
Да, знаем!
Срока му е 10 октомври, тоест 11.10, защото 10 е неделя. Още 10 работни дни имат НОИ да го обработят. След това ще има плащане.

# 494
Този път питането беше даже през пост. Дори 1 страница назад не се чете.

Общи условия

Активация на акаунт