Майчинството счетоводно - 90

• 36 553
  • 780
  •   1
Отговори
# 540
Вече ви отговориха на въпроса, че не е проблем. Те на 26ти ще ви издадат болничния със задна дата.

# 541
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Някой може ли да ме успокои? Поради заплашващ аборт съм в 30-дневен болничен, издаден от ЛЛК. Той изтича на 20.10. Следва да ми бъде издаден болничен продължебие от комисията за още 30 дни. Но този болничен ми казаха да отида да си го взема чак на 26.10, защото тогава щял да е готов. Проблем ли е, че става интервал, т.е. аз съм в болничен без прекъсване, но реално пред работодателя мога да го представя чак 6 дни след изтичането на първия? Моля, да сподешят и други, които са взимали такива болнични от комисия. Благодаря

По-напред в темата, мисля ти се отговори.Няма проблем по-късно да представиш болничния.
Длъжна си обаче веднага да уведомиш работодателя, че си в болничен, а не да го представиш.

# 542
Работодателят знае, че болничните щв бъдат непрекъснати в продължение на 6 месеца. Трябва ли да го уведомявам в такъв случай всеки път?

# 543
Работодателят знае, че болничните щв бъдат непрекъснати в продължение на 6 месеца. Трябва ли да го уведомявам в такъв случай всеки път?
Не. Щом веднъж си предупредила, няма защо всеки път! Единствено, ако ти се зюабави издаването с няколко дни можеш да им се обадиш на счетоводство и да им кажеш, кога ще им го предадеш. Поне аз така правех, за да са наясно.

# 544
Благодаря, Ала Бала!
От повече от 24 месеца съм на едно и също място, съответно заплата, осигуровки са ми все еднакви.
За всеки един от болничните ли важи първите 3 дни да се плащат на 70% от работодателя? Или щом са непрекъснати важи само за първия?

Имам и още един въпрос - за данъчните облекчения - ще получим ли парите по банкова сметка или те ще приспаднати по друг начин?

# 545
И аз се чудих за данъчните облекчения, но според мен няма как докато сме в болнични да се случат нещата. Вариантът е таткото да подаде.

# 546
  • София-Младост

MG1722
При непрекъсване на болничните, следващите са изцяло от НОИ.
Данъчно облекчение може да се ползва през работодателя или чрез подаване на ГДД през 2022, която се отнаяс за 2021.
Тези  които цяла година сте били в болничен...реално нямате внесен в бюджета данък в/у дохода...няма от къде да ви върнат под формата на данъчно облекчение пари.

# 547
Ала-Бала , примерно като съм в болничен от средата на годината( сега от събота ми почва 45-дневният) , означава ли това, че все пак ще мога да подам през работодателя декларацията ? Не съм питала още нашите счетоводителки как стоят нещата.
 Не съм сигурна счетоводителката във фирмата на ММ до колко ще й се занимава, ако той подаде декларация към тях.

# 548
  • София-Младост
Ами не знам, честно казано. При положение, че м.01 той няма да ти изплаща заплата...говорете си със счетоводството. За мен винаги по-лесен вариант е бил подаването на ГДД.

# 549
Точно това имам предвид, че януари няма да имам заплата. В такъв случай предполагам не е проблем да си попълня аз ГДД , а не таткото и да я подам.

# 550
Когато съм в майчинство трябва ли да подавам данъчна декларация или работодателя си поема нещата? Става дума и за през 1вата и през 2рата година.  Замислих се сега като четох темата.  Миналата година от 3м бях в болнични, непрекъснати, та чак до 45 дневния, ако има значение.

# 551
Точно това имам предвид, че януари няма да имам заплата. В такъв случай предполагам не е проблем да си попълня аз ГДД , а не таткото и да я подам.

Да, не е проблем, все пак си имала облагаем доход през годината.

Когато съм в майчинство трябва ли да подавам данъчна декларация или работодателя си поема нещата? Става дума и за през 1вата и през 2рата година.  Замислих се сега като четох темата.  Миналата година от 3м бях в болнични, непрекъснати, та чак до 45 дневния, ако има значение.

ГДД за какво?Имала ли си други доходи освен по трудово правоотношение, че да има нужда се подава декларация?

# 552
Не, но се замислих. Знам, че работодателя плаща осигуровките, за данъци идея си нямам дали и сега плаща като съм майчинство.

# 553
Не, но се замислих. Знам, че работодателя плаща осигуровките, за данъци идея си нямам дали и сега плаща като съм майчинство.

Данък се плаща върху облагаем доход.Когато си в майчинство, такъв не получаваш.

# 554
Здравейте,
Върнах се на работа ,септември,втората година от майчинството.започнах нова работа, подписах нов трудов договор.направиха справка в НАП.
От старата фирма само ми оформиха документите(книжка).
Този месец получих майчинство (на 5 ти окт,което е за н.септември )което не би трябвало.знам че не аз а работодателя би трябвало да уведоми НАП че не съм вече в майчинство.
Чудех се кой от 2 та работодатели не си е свършил работата?
Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт