Майчинството счетоводно - 90

• 36 493
  • 780
  •   2
Отговори
# 645
ЛКК издават болнични за по 30 дни. Според мен нещо ви мотаят.

# 646
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Понеже не обяснявате достатъчно ясно, да уточним че ЛКК няма право да издава болничен лист за повече от 30 дни накуп.
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4548-votg22

# 647
Здравейте, заради заминаване в чужбина по време на ползване на отпуск по майчинство до 410 дни, прекратих трудовите си правоотношения по взаимно съгласие с работодател в България.
При последващо започване на работа в чужбина по трудов договор от НОИ ми казаха да подам приложение № 2 към НПОПДОО с попълнена в раздел II-ри т. 11 към стария си работодател (този в България).

В тази връзка искам да ви попитам следните неща:

1. Осигурен при осигурител - какво пиша тук - българския работодател към който подавам, или новия такъв, който е в чужбина?
2. Моля, в качеството ми на .... да ми бъде изплащано парично обезщетение за бременност и раждане считано от ...................... 20.... г. - това предполагам не се попълва?
3. Самата т. 11 се зачертава или има друг начин за отбелязване?
4. Дата и град - тук вече пиша града, в който се намирам в чужбина или?

Много благодаря предварително за отделеното време и помощта.

# 648
Според вас ако си взема 7 дни болничен преди тези 45 дни преди раждане дали ще ми се отрази много.. Чудя се дали да пускам отпуска тогава или болничен да взема

# 649
Здравейте.
Ако съм била през цялата 2021 г. в отпуск по майчинство за гледане на дете до 1 г., мога ли аз през работодател да се подадам и получа данъчното облекчение за сем. с деца? Или трябва през другия родител?
Има ли приета промяна относно сумата за това - досега беше -200 лв. от облагаемия доход, т.е. по 20 лв. на дете?

# 650
  • Пловдив
Здравейте,
Възможно ли е да прехвърля втората година на майчинството на таткото? Или само майката може да се възползва от отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст?

# 651
Здравейте,
Възможно ли е да прехвърля втората година на майчинството на таткото? Или само майката може да се възползва от отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст?

Здравейте, да, възможно е. Единственото условие е този човек да се води на ТД

# 652
  • Пловдив
Много благодаря за бързия отговор!
Да, мъжът ми е на трудов договор, както и аз.
Последно уточнение- имат ли законово право от фирмата на мъжа ми да му откажат да излезе в отпуск по гледане на малко дете?
Звучи логично да нямат право да откажат, но все пак ще се радвам на отговор, За да съм сигурна Simple Smile

# 653
# 654
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.
Ако съм била през цялата 2021 г. в отпуск по майчинство за гледане на дете до 1 г., мога ли аз през работодател да се подадам и получа данъчното облекчение за сем. с деца? Или трябва през другия родител?
Има ли приета промяна относно сумата за това - досега беше -200 лв. от облагаемия доход, т.е. по 20 лв. на дете?

Ти нямаш облагаем доход, че да ползваш облекчение.Трябва да го ползва другия родител.
Има промяна в сумата.

# 655
Понеже не обяснявате достатъчно ясно, да уточним че ЛКК няма право да издава болничен лист за повече от 30 дни накуп.
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4548-votg22

Това ми е ясно, Пантерка, ама на мен болничните са ми 20+10+10 и след последния 10 любезно и необяснимо ми отказват да ми го продължат. Вместо да ми продължат болничния, ми дават направление за болница. От там да съм си продължавала болничния... Явно трябва да се усвоят някакви пътеки, иначе нямам обяснение... В състоянието ми няма промяна от първия болничен още. Могат ли да ме принудят да вляза в болница, ако вече веднъж съм лежала (но не в тяхната болница, ами в друга)? Пред НОИ ли трябва да се жалвам или пред РЗИ? Трудно ще пропътувам до друг град за друга комисия и те го знаят...

# 656
amy_nka, това болничен за задържане ли е? Ако е такъв , вярно много странно ти ги издават. При мен болничен от болницата няма, не че не лежах близо месец , но си бях отпуск. След него ЛКК ми издаваха директно по 30 дни болнични до 45-дневния преди термин.

# 657
Здравейте, имам въпрос. Скоро идват 45 те дни, при които влизам в отпуск за бременност. Има ли вариант да продължа да работя официално примерно още 15 дни и да влезна в отпуск 30 дни преди термин?

# 658
Мисля, че нямате такъв вариант. Имам някакъв спомен, че задължително се излиза в болнични 45 дни преди раждането. Не съм на 100% сигурна. Нека тези които са да кажат.

# 659
Можеш да не го взимаш целия 45дни, но имаше някакво условие. Мисля, че бел. от док., че няма проблем да работиш. Но за второто не съм на 100% сиг. дали е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт