Майчинството счетоводно - 90

• 35 845
  • 780
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Благодаря!

# 751
Здравейте , бихте ли ми разяснили промяната в данъчните облекчения за деца ? Цял ден чета различни мнения .
И по-точно , съпругът ми е осигуряван на 700 лв. до края на юли . От тогава не е по трудов договор . Ако го назначим скоро и се води до края на годината , как ще се калкулира сумата ?

# 752
  • София-Младост
Здравейте , бихте ли ми разяснили промяната в данъчните облекчения за деца ? Цял ден чета различни мнения .
И по-точно , съпругът ми е осигуряван на 700 лв. до края на юли . От тогава не е по трудов договор . Ако го назначим скоро и се води до края на годината , как ще се калкулира сумата ?
Може да ползва данъчното облекчение с подаване на ГДД догодина, без това фиктивно назначаване.
Най-грубо смятам:
Всеки месец при бруто 700, имате данъчна основа 603.54 и съответно удържан данък 60.35
За 7 месеца  4900, данъчна основа 4224.78 или данък 422.48, т.е. ще ви върнат тези 422.48лв.
Това при положение, че нямате идруги доходи, за които се формира данъчна основа исе удържа данък.

Промяната е в сумата, изчисленията ще са същите както  и предходните години, когато за едно дете се приспадаше 200лв. от данъчната основа.

# 753
Здравейте!
 Бихте ли ме просветлили относно въпроса с болничните. Никога не съм ползвала повече от 2 дни и до тук ми е ясно.
 Как стои въпроса с болничен при бременност?  Уж четох и май нищо не разбрах. 80% от осигурителния доход, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение. Смятах, смятах и не мисля, че съм разбрала правилно. Осигурителния доход за какъв период се взема под внимание?  Как се изчислява накрая? Самия болничен се издава за работни или календарни дни? После това как се отразява за обезщетението за майчинство?
  Въпросите ми сигурно звучат много глупаво, за което се извинявам. Опитвам се да се консултирам със счетоводител,но все още не мога да се вредя за час.
 Благодаря предварително!

# 754

Димитрова 11.1.22
За 2 дни ли ще минавате ТЕЛК?

Аз бях останала с впечатление ,че и тези 45 дни  трябва да се разрешат от ТЕЛК след като съм изразходвала 180 дни за годината ,но днес ми разясниха ,че не влизат в тях и са отделно .Ще си пусна отпуск за разликата от дните ,за да не се налага някога да ида да се редя на ТЕЛК за 2 дни !

# 755
  • София-Младост
Здравейте!
 Бихте ли ме просветлили относно въпроса с болничните. Никога не съм ползвала повече от 2 дни и до тук ми е ясно.
 Как стои въпроса с болничен при бременност?  Уж четох и май нищо не разбрах. 80% от осигурителния доход, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение. Смятах, смятах и не мисля, че съм разбрала правилно. Осигурителния доход за какъв период се взема под внимание?  Как се изчислява накрая? Самия болничен се издава за работни или календарни дни? После това как се отразява за обезщетението за майчинство?
  Въпросите ми сигурно звучат много глупаво, за което се извинявам. Опитвам се да се консултирам със счетоводител,но все още не мога да се вредя за час.
 Благодаря предварително!
Болничния се издава в календарни дни, от тях се заплащат само рааботните.
Изчисленията са на база 12 месеца назад. Смята се 80% от средно брутното за периода и отделно се смята среднодневно нетно  за същия период и се съпоставят, по-малката сума е дневното обезщетение.
Дали влияе на последващ болничен...зависи от периода на изчисление.
Ета статия от колежката Вера Трендафилова по темата за майчинството:
https://www.maikomila.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1 … 0%BE%D0%B3%D0%B0/

# 756
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Може да ползва данъчното облекчение с подаване на ГДД догодина, без това фиктивно назначаване.
Най-грубо смятам:
Всеки месец при бруто 700, имате данъчна основа 603.54 и съответно удържан данък 60.35
За 7 месеца  4900, данъчна основа 4224.78 или данък 422.48, т.е. ще ви върнат тези 422.48лв.
Това при положение, че нямате идруги доходи, за които се формира данъчна основа исе удържа данък.

Промяната е в сумата, изчисленията ще са същите както  и предходните години, когато за едно дете се приспадаше 200лв. от данъчната основа.

С уточнението, че за този период ще трябва да платите и осигуровки, не само данък.Та не знам ако е фиктивно, къде ще излезе сметката.

# 757
Здравейте!
 Благодаря предварително!
Болничния се издава в календарни дни, от тях се заплащат само рааботните.
Изчисленията са на база 12 месеца назад. Смята се 80% от средно брутното за периода и отделно се смята среднодневно нетно  за същия период и се съпоставят, по-малката сума е дневното обезщетение.
Дали влияе на последващ болничен...зависи от периода на изчисление.
Ета статия от колежката Вера Трендафилова по темата за майчинството:
https://www.maikomila.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1 … 0%BE%D0%B3%D0%B0/
Благодаря!

# 758
Здравейте, тъй като сте на темата за данъчното облекчение, да питам и аз едно въпросче. Аз съм в болничен и след това без прекъсване в майчинство от август месец, и съм с два трудови договора, бащата на бебето( нямаме брак) също е на трудов договор, но е на малко над минималната работна заплата, но и се очаква да смени работодателя до края на годината.Та въпросът ми е “Кой е по- удачно да подаде декларация за данъчно облекчение, кога се подава и ако аз мога да подам за половината година, само към единия работодател ли я подава?”
Благодаря предварително

# 759
Здравейте, тъй като сте на темата за данъчното облекчение, да питам и аз едно въпросче. Аз съм в болничен и след това без прекъсване в майчинство от август месец, и съм с два трудови договора, бащата на бебето( нямаме брак) също е на трудов договор, но е на малко над минималната работна заплата, но и се очаква да смени работодателя до края на годината.Та въпросът ми е “Кой е по- удачно да подаде декларация за данъчно облекчение, кога се подава и ако аз мога да подам за половината година, само към единия работодател ли я подава?”
Благодаря предварително

В твоя случай след изтичане на календарната година подаваш декларация по чл.50 от ЗДДФЛ в НАП и чакаш те да ти възстановят парите.За разликата, ако има такава, подава декларация и мъжа ти.

# 760
  • КиТ
Сега да питам и аз,значи излязох в болничен юли месец...родих в края на септември.До сега винаги съм подавала данъчна декларация,поне към заплатата ми дават и допълнително пари,та сега януари с новата данъчна декларация в някакъв допълнителен раздел отбелязвам,че имам дете и получавам тая прословуто
данъчно облекчение нали така?А къде си добавяш Iban,за да ми ги предадат..щото нали електронно подавам аз...

# 761
Има приложение за данъчните намаления.Има също така част, в която да си впишеш IBAN.Точно онлайн е по-лесно.

# 762
  • КиТ
Ясно,благодаря Simple Smile

# 763
И аз за питам за тези данъчни облекчения. Има ли някъде калкулатор или някъде да пише как се смятат? Четох само, че тавана е 4500лв, но си признавам хич не ми станаха ясни нещата. Моя мъж е на трудов договор, осигуряван е на доста добра сума. Тази година станахме родители (март месец) . Има ли право или чак догодина като бебка стане на годинка? Задължително през работодателя ли се подават документите за данъчното облекчение или може и той сам? И има ли срок за подаването? В какъв срок после се изплаща облекчението?  Много въпроси 😅

# 764
Може той през работодател до края на декември и облекчението се получава с януарската заплата.
Може и да си подаде годишна данъчна декларация в НАП , тогава срокът е до края на април.
Може да се подаде в годината на раждане. Щом е осигуряван на "доста добра сума" няма какво да смятате, ще му върнат 450лв.

Общи условия

Активация на акаунт