Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с ИЯР - тема 19

• 70 425
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
Може ли някой да даде пример за лека стимулация?

# 721
Mama2288, това са 2 статии, ако искаш да се информираш в дълбочина.
https://advancedfertility.com/ivf-in-detail/ovarian-stimulation/

Тази е от ESHRE (за мен най-достоверния източник)

https://academic.oup.com/hropen/article/2020/2/hoaa009/5827574

Стават да се преведат с Google translate, ако има затруднения с материята на английски.

Не знам на какво момичетата казват лека стимулация при и инвитро, не намирам такъв протокол. Аз бях с най-ниската доза, въпреки това имах вторична хиперстимулация (не съм с поликистоза и на 39години).

Има препрати за лека стимулация при естетсвени опити и инсеминация, но не съм сигурна как е при инвитро, не успях да изчета цялата втора статия.

# 722
  • гр. София
Може ли някой да даде пример за лека стимулация?
Аз бях с лека стимулация, ЕЦ, 5дни Летрозол, 2х150мериоферт, на 10ден още 2х150 мериоферт, това за да ръгнат всички налични 3 фоликула, за лх-то 4 дни оргалотран. Всичко следва да бъде индивидуално и под постоянно наблюдение от лекаря

# 723
Petufin, успяхте ли да постигнете зрели яйцеклетки и от кой ден започва стимулацията? Аз също се интересувам за моя близка.
Благодаря!
ПС Как излиза ценово и покрива ли се по фонда?

# 724
Много е индивидуално относно стимулацията. Едни реагират много добре на ниски дози, при други трябва по високи. При едни става по къс протокол, при други по дълъг има по добър резултат.
    Има си разни показатели по които преценяват каква стимулация ще е подходяща, но понякога с практика се преценява най добре. Гледа се реакцията при предишни стимулации и се решава дали трябва нещо да се промени за по добър резултат.

# 725
Mama2288, това са 2 статии, ако искаш да се информираш в дълбочина.
https://advancedfertility.com/ivf-in-detail/ovarian-stimulation/

Тази е от ESHRE (за мен най-достоверния източник)

https://academic.oup.com/hropen/article/2020/2/hoaa009/5827574

Стават да се преведат с Google translate, ако има затруднения с материята на английски.

Не знам на какво момичетата казват лека стимулация при и инвитро, не намирам такъв протокол. Аз бях с най-ниската доза, въпреки това имах вторична хиперстимулация (не съм с поликистоза и на 39години).

Има препрати за лека стимулация при естетсвени опити и инсеминация, но не съм сигурна как е при инвитро, не успях да изчета цялата втора статия.

Celeste, много благодаря за статиите. Благодаря за споделеното, Petufin, geizer.

Някой дали би могъл с по-прости думи да обясни защо сте се убедили, че при ИЯР е по-добре да се направи инвитро на естествен цикъл, пред това да е с лека стимулация? Интересуват ме главно доводите за успеваемост, не толкова евентуални рискове от процедурата.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 09:20 от Mama2288

# 726
Част от моята логика е, че тъй или иначе нямаш много резерв. Аз поне със силна стимулация вадя по 3 броя, не че са качествени. Сега с леката (фемара) пак са 3. Демек едно и също. Надеждата е без стимулация да имат малко повече качество. Предстои ми да разбера и разчитам на док да е права...

# 727
Да, и аз така знам. При ИЯР яйчниците започват да не реагират добре на стимулациите и се губи смисъла.
Но както написах по горе, това се преценява според случая. Не можем да слагаме всички под общ знаменател.
     Попадала съм на доста случаи при които събират яйцеклетки от ец и са имали успех в крайна сметка.
     Просто трябва голямо търпение всеки месец, прегледи, следене и т. н.

ПП : При първата ми стимулация, въпреки добрия резерв, заради възрастта ми (38тогава) ми направиха силна стимулация с високи дози и едва отгледахме 2 ембрита до 5ти ден.
При следващата стимулация с по ниски дози имахме 7 ембрита на 5ти ден.
Та според мен силната стимулация не винаги е добро решение.

# 728
  • София
Стимулацията е добавяме на хормони, за да реагират яйчниците и да произведат повече я.
Но при нея собствените хормони са си високи, а не излизат много повече я.
Та като добавим още няма особен ефект.

# 729
Моля дайте инфо за клиники/доктори, които са склонни да правят инвитро на ЕЦ  при 45г. и ИЯР.Още по-добре, ако са в Турция
Само да уточня принципно в Турция до навършване на 46г. дават 20% шанс на успеваемост, а след навършване на 46г. шанса става 7%. Моето лично мнение е, че първо трябва да направиш Плазмотерапия, но в Турция не тук с това поне малко ще повдигнеш качеството си на Я и минимално ще подобри АМХ както и ще ти възстанови размера на яйчниците, защото с напредването на възрастта те се свиват и бавно започват да приключват дейността си. След това се изчакват 3 мес. Това е възстановителния период и тогава можеш да действаш на ЕЦ . Така ще увеличиш шанса си на успеваемост.
Pepita, при мен ПРП доведе до ЗФ всеки месец. Бълваха фоликули, но не се пукаха. Така че плазмотерапията не е много на оферта , ако не ти работи ФСХ. Трябва и хормоните да работят за тлото. Съветвам всички , които се хвърлят на ПРП първо да си направят хормонални. Правих ПРП в Аджъбадем Маслак в Истанбул. Излезна ни една торба с пари...1600евро. И от 11.2019 до 5.2020 не можа да ми влезне организма в ритъм. Все ЗФ, все закъснение на цикъла, айде дефастон за предизвикване....безкраен празник. Бях на 45г.

# 730
Моля дайте инфо за клиники/доктори, които са склонни да правят инвитро на ЕЦ  при 45г. и ИЯР.Още по-добре, ако са в Турция
Само да уточня принципно в Турция до навършване на 46г. дават 20% шанс на успеваемост, а след навършване на 46г. шанса става 7%. Моето лично мнение е, че първо трябва да направиш Плазмотерапия, но в Турция не тук с това поне малко ще повдигнеш качеството си на Я и минимално ще подобри АМХ както и ще ти възстанови размера на яйчниците, защото с напредването на възрастта те се свиват и бавно започват да приключват дейността си. След това се изчакват 3 мес. Това е възстановителния период и тогава можеш да действаш на ЕЦ . Така ще увеличиш шанса си на успеваемост.
Pepita, при мен ПРП доведе до ЗФ всеки месец. Бълваха фоликули, но не се пукаха. Така че плазмотерапията не е много на оферта , ако не ти работи ФСХ. Трябва и хормоните да работят за тлото. Съветвам всички , които се хвърлят на ПРП първо да си направят хормонални. Правих ПРП в Аджъбадем Маслак в Истанбул.

При мен ПРП нямаше резултат, но ми направи впечатление, че изобщо не направиха изследвания на хормони преди това, нито след неуспеха..сега ще ги направя в БГ и явно ще търся сама отговора.

# 731
  • гр. София
Petufin, успяхте ли да постигнете зрели яйцеклетки и от кой ден започва стимулацията? Аз също се интересувам за моя близка.
Благодаря!
Зрели и оплодени яйцеклетки. Летрозола от трети ден - 5 дни. Според моята докторка мариоферта е точно за изчерпан резерв, за да може два-трито фоликула и те да пораснат. Някои постигат този ефект само с Фемара, но при мен от Летрозол си тръгва обичайно само единия
Аз съм на ЕЦ и нито един медикамент не се покрива по фонда - инжекция на ден ми е 80лв. На стимулиран опит, мисля че се покрива, но тогава имаш право само на 1 цикъл, което при Изчерпан резерв не е оферта

# 732
Благодаря!
Зрели и оплодени яйцеклетки. Летрозола от трети ден - 5 дни. Според моята докторка мариоферта е точно за изчерпан резерв, за да може два-трито фоликула и те да пораснат. Някои постигат този ефект само с Фемара, но при мен от Летрозол си тръгва обичайно само единия
Аз съм на ЕЦ и нито един медикамент не се покрива по фонда - инжекция на ден ми е 80лв. На стимулиран опит, мисля че се покрива, но тогава имаш право само на 1 цикъл, което при Изчерпан резерв не е оферта

По фонда ЕЦ покриват 4 цикъла - могат да са в 4 поредни месеца, може и да не са, но има изискване да се правят ЗЕТове чак накрая, доколкото знам. Тоест няма как да имаш пункция и свеж трансфер ( защото не го покриват свежия), но не съм запозната от първо лице, моята докторка така ми каза.

# 733
  • гр. София
Благодаря!

По фонда ЕЦ покриват 4 цикъла - могат да са в 4 поредни месеца, може и да не са, но има изискване да се правят ЗЕТове чак накрая, доколкото знам. Тоест няма как да имаш пункция и свеж трансфер ( защото не го покриват свежия), но не съм запозната от първо лице, моята докторка така ми каза.
Заповедта покрива 1 свеж и 1 замразен транфер, т.е. ако имаш три или пет или дай Боже повече бластоцида, не пречи да направиш свеж трансфер след някоя от пункциите без да чакаш да се изредят четирите подред. Ако нещата са неуспешни, продължаваш по същата заповед, но после правиш ЗЕТ

# 734

[/quote]
Заповедта покрива 1 свеж и 1 замразен транфер, т.е. ако имаш три или пет или дай Боже повече бластоцида, не пречи да направиш свеж трансфер след някоя от пункциите без да чакаш да се изредят четирите подред. Ако нещата са неуспешни, продължаваш по същата заповед, но после правиш ЗЕТ
[/quote]

Здравейте, струва ми се, че описвате заповед на стимулиран цикъл, не сте права за това че покрива 1 свеж и 1 замразен трансфер, вижте от страницата на ЦАР, копирам

ж) (нова - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) асистирана репродукция на спонтанен цикъл - необходимите ехографски прегледи, 4 фоликулни пункции под ехографски контрол, оплождане, замразяване и размразяване на ембрионите, култивиране при нужда и необходимия брой ембриотрансфер/и.

При дейности по асистирана репродукция на спонтанен цикъл (до 5000,00 лв.):
Ехографски прегледи – до 12 броя - 30 лв./бр.
Фоликулна пункция под ехографски контрол –  4 броя - 400,00 лв./бр.
Оплождане - 1600, 00 лв.
Замразяване на ембриони- до 4 броя - 200, 00 лв./бр.
Размразяване на ембриони - 250, 00 лв.
Култивиране - 50, 00 лв.
Трансфер на размразени ембриони - 340,00 лв.

Тоест ако имаш 4 ембриона от 4те цикъла ще ги покрие вскичките фонда, не само 1 свеж и един ЗЕТ. Това че не може свеж на ЕЦ ми го каза лекарката, не знам дали е така.

Общи условия

Активация на акаунт