Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 701
  • 788
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
И аз това цвете за първи път го чувам, дори първо помислих, че става въпрос за някакво дърво тип бор/ела 😁
Никога не съм късала нищо, от местата, които съм посещавала. Но аз и не си падам по откъснати цветя. Чета, че въпросното, ако се смеси с други билки го дават като елексир на младостта, та може някой да се амбицира или просто да не знае, че е защитен вид.

# 406
  • Пловдив
И аз го чувам за пръв път това цвете. Не всички хора са планинари и знаят всяка китка, дърво и храст дали са защитени или не.
Може хората съвсем неумишлено да са си набрали тези цветя.

# 407
Незнанието на законови разпореждания не онеправдава закононарушителят. Не ми е ясно защо трябва да се берат диви цветя. Аз цял живот само им се радвам и ги снимам
Снимките остават, за разлика от извехналите след минути растения.
Между другото преди повече от половин век банскалии са унищожили повечето от еделвайса около Вихрен, за да продават изсушени растения на туристите. Престанали са, като е назначен пазач, който по цял ден се е катерел по скалите, въоръжен с пушка.
Баща ми разправяш как един път той много стриктно го е наблюдавал, за да се убеди, че само ще снима красивото цвете. Явно само тоягата може да превъзпита нашенецът...

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 16:37 от Недоволна

# 408
По екопътеките и в природните паркове има информационни табели с растенията и животните в района, включително и защитените такива. И не само там - по доста популярни за туристи места има табели, указващи да не се берат/унищожават дивите цветя. Дъщеря ми, ако не се лъжа в 4 клас, учиха за родопския силивряк и че е защитен вид - търсихме му снимки, за да ѝ го покажа. Права е Недоволна, незнанието не оправдава нарушението. Още повече, реакцията след забележката на Panayotu не показва незнание, а наглост и непукизъм.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 11:21 от Lúthien

# 409
Така е,незнанието не оправдава.И аз го търсех в гугъл цветето.Никога не късам цветя.Едно,че не обичам да ги унищожавам,и второ,че нямам идея кое е защитен вид.
Миналото лято ходих"по пътя на еделвайса".Слава Богу,не видях хора да се изкушават.
За "Камелия' в Девин няма добри отзиви.Преди месец щяхме да ходим там,нямаше места за нашите дати.Отидохме другаде.Споделихме с хора там,които често ползват спа хотели.Те ни казаха.Но си е субективно.

# 410
Да, единственото находище на еделвайс в Стара планина. Но за мене цъфнали на поляната не са така впечатляващи както тези сред камънаците на Вихрен и Кутело.
Цъфнал силивряк за първи път видях в Стара планина, в резерват над Черни Осъм. Без да знам, че го има и там, по някаква странна интуиция бях сигурна какво е. Щях да се пребия, за да се катеря по отвесен склон, за да го снимам.
Силиврякът има близка роднина - сръбската рамонда, която е изключително рядка. Срещала съм я само веднъж, в планина на север от Йоанина в Гърция. Доста години по-късно разбрах какво съм снимала.

# 411
  • Асеновград
Силивряка расте на влажни и усойни места по скали. Не е нещо което може да се види на поляната и по пътеката. За да се откъсне, на места се налага да се рискува катерейки по скалите. Растението беше набрано без да е цъфнало, тоест човека изобщо не се е изкушил от красиво цвете а целенасочено е знаел какво събира.
https://photos.app.goo.gl/RqvHehrLUceTXj5C9
https://photos.app.goo.gl/DPB1oNi4jzkUKWQK9
https://photos.app.goo.gl/XrEW4nnXdmswqkVD6
Оправдания винаги могат да се намерят. Но е по добре да не се налага. А табели наистина има.

# 412
Не разбирам за какво им е да го берат. Не става за букети, на топло в стаята бързо ще се омърлуши ... аз не бих го брала дори и да позволяваха. Само ще го късам и нося и ще рискувам да отнеса кърлеж от този сумрак.

# 413
Ау, това е наистина много грозно кощунство. Не съм фен на цветята, вкъщи нямам и не искам. Това цвете го чувам за първи път и че е защитено и въобще няма да ми хрумне да го късам. Мястото на зеленината е в природата , не по къщи и апартаменти, особено пък защитен вид. Където и да сме ходили и през ум не ми е идвало да късам каквото и да е откъдето и да сме ходили. То по тази логика всеки турист ако мине и си откъсне нещо  за неопределено време няма да остане нито една пътека и нито една гора.
А пък за отговора на тези "престъпници" няма и да коментирам, чак ми се гади и ме е яд че въобще тези хорица и техните крака са стъпвали в тази вълшебна планина на Орфейчо.
Чак ме хвана яд че те са били а нашата Родопска приказка се отложи най-вероятно чак до есента. Не заслужаваме тази природа и туйто.

# 414
В училище се учат, но сега. Доста се набляга на знанията за защитени видове.
Дори и да не познаваш растенията, не е редно да береш, точно защото не знаеш. Освен мащерка или други популярни билки. Не знам блатното кокиче защитено ли е, но останах много възмутена като ми донесоха два големи букета от Димчево, при положение, че бях предупредила да не го берат.

# 415
  • Някъде по Дунава
Здравейте. През август ще направим 4 нощувки в Девин ( може и в околностите, още конкретно не съм решила). С деца сме на 13 и 9. Един ден ще прекараме на аквапарка. Чудя се как да подредя посещенията на забележителностите в другите дни, за да видим достатъчно интересни места, но и да не обикаляме безцелно. Реално ще имаме два пълни дни за разглеждане, както и денят на пристигане след обяд и последният, когато тръгнем, но и тогава ще е около половин ден за разглеждане. Ще пътуваме от Централна Северна България.

# 416
В района има безкрайно много неща за гледане, дайте някакви предпочитания. Има пещери, има екопътеки с различна трудност, има родопска възрожденска архитектура, лифтове, обсерватория и някой и друг музей.

# 417
  • Някъде по Дунава
Недоволна, никога не сме били в района. Общи взето всичко ни е интересно. Ясно е, че с едно посещение няма да видим всичко. Ще се радвам ако успеем да да видим Ягодинската пещера и Дяволското гърло, лесни екопътеки, панорамна площадка Орлово око, някой интересен музей. Точно защото са много търся насоки как да организирам дните.

# 418
  • София
Ягодинската пещера се съчетава с Орлово око, защото са в непосредствена близост.
Чак някакви музеи няма кой знае какви, но след Дяволското гърло има Музей на мечката и на децата може да им е интересно.
До Девин е еко пътеката Струилица, която е много живописна с мостчетата над реката и лека за ходене. В началото й има комплекс с два басейна, който редовно посещаваме. Единият басейн е идеален за деца - с топла минерална вода и достатъчно голям.
Ако имаш още въпроси за района, пиши ми на лс. Ние всяка година сме там.

# 419
Струилица е до аквапарка и много приятна, прохладна и лека.
https://skitnik.beautybg.info/2021/08/08/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B … 0%B2%D0%B8%D0%BD/
Заслужава си човек да се разходи из Широка лъка със запазената архитектура и интересна църква.
Над Широка лъка, на 3 км от главния път има изоставено село с уникална църква - Върбово. Проблемът е, че някога е имало асфалт, пътят в момента е екстремен за преминаване с обикновена кола, а по-ниска изобщо не може да мине. Миналата година църквата беше отворена през някои дни през юли и август. Информация - в църквата в Широка лъка.
https://skitnik.beautybg.info/2021/08/07/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b … 0%ba%d0%b2%d0%b0/
По пътя към Смолян - екопътека Невястата, не стигнахме до нея, но била кратка и лека.
https://svetogled.com/ekopateka-neviastata-smolyan/
Много красиви екопътека е и Каньонът на Водопадите, но е тежка и с голяма денивелация. А Дяволската екопътека между Борино и Буйновското ждрело е направо екстремна в частна към ждрелото, за това не ви съветвам за тях.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 17:06 от Недоволна

Общи условия

Активация на акаунт