МОН - промените продължават (5)

• 90 097
  • 767
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Значи, ще има система и ще има профили. За сега толкоз.

# 376
Как ще подготвяте бъдещите седмокласници догодина, предвид решението на МОН в матурите да бъдат включени и останалите изучавани предмети през годината - в Т.нар интегрални изпити? Имам намерение да запиша детето на школа по БЕЛ и математика, но едва ли такава школа би могла да и даде достатъчна подготовка при новите изисквания в НВО.
https://segabg.com/hot/category-education/integralni-izpiti-7-kl … a-no-neyasno-koga

# 377
Не помня вече за кой път го пиша. В " решението на МОН", известно още като Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците ключовата думичка е " може".
(9) (Нова - ДВ, бр. 77 от 2020 г., в сила от учебната 2022 - 2023 г.) Изпитите при националното външно оценяване по ал. 1 може да се провеждат и под формата на тестове, които интегрират няколко учебни предмета, но задължително включват посочените в ал. 3.
(10) (Нова - ДВ, бр. 77 от 2020 г., в сила от учебната 2022 - 2023 г.) В случаите по ал. 9 преди началото на учебната година министърът на образованието и науката със заповед определя учебните предмети, които ще участват интегрирано в националното външно оценяване за съответната година, както и формата на конкретния тест.

Тоест, докато такава заповед не се появи, съответно не видим модела за следващата учебна година ( а това обикновено се случва в края на август-началото на септември)нито е ясно дали изпитът ще е интегрален, нито ( ако е такъв) какви предмети ще бъдат добавени за конкретната учебна година. И това се отнася не само за НВО в 7. клас, а и за това в четвърти и десети.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 10:54 от Анонимен

# 378
  • Пловдив
Пууу, как се стреснах, че са го решили вече. И аз залагам на думичката "може", като се надявам да "може" по стария модел да са изпитите догодина. Благодаря, Дидева.

За да отговоря на въпроса на Damascena, не смятам да готвя детето повече по нещо от мат и бел. Акцентираме на по-сериозно учене от 5ти клас и по другите предмети, пък дано остане нещо в главата за по-дълго. И искрено се надявам да не променят изпита за нашия тестов по всичко до сега набор.

# 379
  • София
Аз се надявам да не променят изпита и за следващия набор.

# 380
  • София
Пак трябвали промени:
Основна критика в доклада е, че изпитванията в системата като цяло не са съобразени с компетентностния подход, заложен в основата ѝ през последните години. С други думи оценяването не е на база придобити умения, като тези за критическо мислене и емоционална интелигентност, а на база способността на учениците да наизустяват информация...
https://segabg.com/category-observer/maturite-meryat-kolko-mogat … ustyat-uchenicite

# 381
Заглавието само прочетох: така е вероятно. Матурите мерят колко могат да наизустят учениците
Истинска история: Баба пита внука си: защо всъщност ти трябва матура? Какво ще ти помогне?
Отговор: мога да се запиша на шофьорски курс и да взема книжка.

Синът ми стана шофьор скоро. Питах как някои, явно едва избутващи училище иначе, си вземат теорията? Ами как, казва, наизустяват листовките! И първи излизат от изпита!
Та, има ли стимул - било то оценка или друг “incentive” всеки може да наизусти явно.

# 382
  • Майничка
Всъщност, не му трябва матура за книжка. Трябва му завършен 10 клас (първи гимназиален етап) и навършени 18г.

# 383
Вероятно
Просто свързах историята с наизустяването

# 384
За да си вземеш листовките наистина трябва да ги наизустиш повечето въпроси.
Извън това - учудва ли ви статията? Всяка година едно и също се дъвче до премала.

# 385
И аз мисля, че в статията не се казва нищо ново.
Що се отнася до наизустяването, по принцип не може да се отрече, че опитът беше да се избяга от него чрез сравнение с непознат текст, т.е. с нещо, което не може да се наизусти предварително.
За съжаление, все повече се набляга на наизустяването в много сфери и на много изпити.

# 386
Ама хора, системата е такава от 1 до 12 клас. Това не е нито ново, нито програмите са направени така, че да се учи. Тестове, контролни, класни, НВО/ДЗИ, всичко е на основата на наизустяване и подготовка на формат. Входни, изходни нива - всичко е копи-пейст от някой от многото гланцирани учебници. Моето дете имаше дори преподавател, който проверяваше тестовете с шаблонче - слага и където не съвпадне - гориш. Няма как да мерят знания, след като години наред такива не са натрупани.

# 387
Има какво да се желае от системата определено, ама малко крайно звучат тези изказвания.
Силно казано е, че само наизустяване искат матурите. За математиката надявам се не говорите така или иначе. БЕЛ също е пипнат, в сравнение с едно време, и не се налага да се наизустяват теми.
По всеки предмет, ако се мисли е по-лесно, отколкото, ако се прави опит да се наизустява, но и по всеки предмет има база, която да се натрупа, че оттам нататък да започне мисленето.

# 388
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
няма да питам колко от децата ти са минали матурата в седми клас. Sad
дума по дума, с проверка и дописване на пропуснатите беше.
не теми, тези са.

# 389
Едно имам и едно мина.

Бях достатъчно навътре в процеса, за да твърдя, че не трябваше да се наизустяват тези. Вижте критериите! Само познаването на текста (което не е същото като наизустяване) плюс възможност да се съставят читави изречения може да донесе 4 от 6-те заветни точки, дори и при попадане на спечен проверяващ, който държи да си прочете, това, което си е наумил. В седмокласната тема майки споделяха за оценяване от пробни, поощряващо осмислянето на текста от детето.
Скрит текст:
За протокола, не твърдя това, щото моето дете е силно по предмета и се изхвърлям.
То си позволи да не учи по литература за НВО, защото не сме в София и четенето с разбиране, граматиката и прилични, неблестящи преразкази знаехме, че стигат в + със силна математика.

Общи условия

Активация на акаунт