Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават (5)

 • 56 104
 • 629
 •   1
Отговори
# 45
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 8 141
А докторята що щат там... или и това разбират...

Реклама
# 46
 • Мнения: 21 374
Първата ми мисъл, когато видях състава, беше че вероятно не съм уцелила линка и съм цъкнала на здравната комисия. Joy Добре, че Вълчев и Старибратов бяха в началото. Предполагам, че проф. и д-р са в частта " наука".

# 47
 • Мнения: 5 425
А докторята що щат там... или и това разбират...
Еее, се до нивото на Сачева ще докретат...Stuck Out Tongue Winking Eye
А и ако математиците разбират от епидемии, що докторята да не спретнат  една олимпиада по математика?

# 48
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 8 141
За Коце хубаво, нали имахме една варненска докторица министър в образованието, ама Силви Кирилов пардон Петров КАТ не му се получи министър на здравето поне тук да закачи...
Ех, Дидева, то една наука. Законът за академичния състав трябва не да се ревизира, а да се закрие... че от плагиаризъм ще закрият университетите накрая...

# 49
 • Мнения: 3 619
Санака, имаше време, в което цялата диплома беше балообразуваща за медицина. Не само ДЗИ. Поправи ме ако греша, но в Германия и Франция изобщо не те допускат да кандидатстваш без максимална диплома, което включва и изпитите им накрая.
Независимо какво включва балообразуването, то трябва да е еднакво за всички. Толкова. Не за един БЕЛ, за друг-химия. Ако ще е бел, да е бел за всички.
Ама да ми обяснявате, че горките бъдещи лекари не можели да учат по литература, щото учели химия, хайде моля ви се! Не ги жалете толкова. Само след година един колоквиум ще обхваща повече материал от кандидатстудентския им изпит, тогава как ще карат? Навремето един преподавател казваше, че лекарите, учещи само за изпит, са бъдещата полуинтелигенция.

Тук нещата са много изкривени принципно.
В момента децата в т.нар. елитни училища, където по-често ги "спукват" от учене, особено и сега с профилите, хващат доста различни оценки от олтичен. Децата в да ги наречем крайните квартални училища пък могат да завършат с пълно 6 дори без да стъпят (личен опит и достатъчно познати, направили именно така, за диплома, за да влизат после в УНСС/СУ/Избери си друго учебно заведение с прием по диплома). Няма равен шанс и най-знаещите и учащите ще бъдат изтикани извън сериозните специалности, в които не е редно да попада кой да е. Само принципно, нали така. Като в същите тези елитни училища изначално по правило влизат онези, които са си псукали дупетата от учене и са изкарали бал (но забележи, съсредоточени в конкретните изпити, иначе е абсолютно невъзможно). Така е и с МУ. За да имаш шанс, за да покриеш изпитите (конкретно за МУ София, другите отдавна са на по-елементарни тестове), ходиш на уроци, защото дори в профил сега не се преподава нужното за изпитите. Никак не е случайно и пак казвам-доста е порочно и изкривено, защото това е един обръч от преподаватели, не случайни, които си прибират парите, за да дадат онова ноу хау и конкретните определени схеми, задачи и начин на изписването им, за да имаш въобще очи да се явиш на изпит. Не е случайно, и че времето за подготовка в последните 10 години е скочило на две години за МУ, а не на една. На тази база, да се ползва общ успех от диплома, когато моето примерно ще има 4 по велик предмет тип Гражданско образование, защото кълве химията денонощно и минава с по едно прочитане само това Гражданско образование, а надруг ще му е люсната шестицата, щото учителката си "подкрепя" ученика, а не се вживява в подробности (както правят в "елита") е направо изтикване на по-знаещите назад.
А това смешно плашене с колквиумите пък направо не знам вече как да коментирам.
Към момента учене в училище, в което "не те жалят" и подготовка  за изпити е равно на половин колоквиум. Профилите ползват материали и лекции от медицина 1 курс, та не знам кого плашите с колоквиум.
Личен опит, не си говоря наизуст. И като му кажат на детето-ама ти знаеш ли какво учене е? А, не, не знам, аз не съм учила през всичките години денонощто, та хич не знам...

На база факта, че е необходима категорично външна и не случайна подготовка за прием и то достатъчно дълга, което само по себе си е ненормално (училищата категорично не дават нужната, ни с профил, ни без профил, ни елитни, ни квартални), липсата на яснота относно балообразуването и липсата на конспекти месеци преди предварителния изпит за прием е подигравка именно с онези, които не жалят средства и усилия, за да се подготвят.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 09:20 от фаастък

# 50
 • Мнения: 5 425
Мисля, че ще е интересно да се присъства на заседанията на комисията в този състав. Чак се изкушавам да се записвам и да ходя да гледам Joy
А после ще ти се прище и огнехвъргачка да внесеш ... Grinning

# 51
 • Мнения: 21 374
Току-що видях, че в сайта на Народното събрание има опция пленарните заседания и  заседанията на комисиите да се гледат на живо. Има и архив ( не е пълен). Пуснах си да гледам вчерашното изслушване на министъра на образованието относно  насоките за работа на образователните институции в условията на Ковид.

# 52
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 8 141
Ще разкажеш ли?

# 53
 • София
 • Мнения: 3 317
Аз не мога да разбера защо не е нормално при кандидатстване за МУ да се взема ДЗИ по БЕЛ, а е нормално да се ходи на уроци само при определени учители.

# 54
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Защото в МУ се учи медицина и след това се става лекар. На лекарите им трябва биология и химия, дори и малко математика и физика. Но БЕЛ за какво им е, ще рецитират на пациентите ли? Не може и не трябва да се допуска някои по-добър(с частни уроци и наизустен формат) по БЕЛ да измества добрите в биология и химия.
Аз пък не мога да разбера тези, които не могат да го проумеят това.

# 55
 • Мнения: 1 655
А според мен точно матурата по Бел трябва да се взима. Тя е еднаква за всички деца и показва много точно капацитета на детето. По този начин учениците са поставени на еднаква основа. Всички имат други матури , които са им задължителни. Но матурата по Бел е единствения еднакъв критерии. Освен това едно дете с Отличен по Бел, ще се справи много добре и с материала по Анатомия. Това ви го гарантирам. А ако си дъвкал биология 5 години в училище, но си се провалил на Бел, не се знае колко по- добър лекар ще станеш в сравнение с отличника по Бел.

# 56
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Пълни глупости.
Правото да въведат и изпит по математика, щото все пак се иска логическо мислене.

# 57
 • София
 • Мнения: 1 029
Мисля,че е хубаво да приемат всички, но цедката първата година да е над 50%. Така ще останат наистина желаещите да учат и да станат лекари.

# 58
 • Варна
 • Мнения: 44
А според мен точно матурата по Бел трябва да се взима. Тя е еднаква за всички деца и показва много точно капацитета на детето. По този начин учениците са поставени на еднаква основа.

И след една година, половината "с капацитет" ще се изненадат "ама то ставало въпрос за химия и биология" 🤣🤣🤣

Мисля,че е хубаво да приемат всички, но цедката първата година да е над 50%. Така ще останат наистина желаещите да учат и да станат лекари.

Те вече приемат всички за икономисти и инженери, но не виждам това да е помогнало

# 59
 • Мнения: 5 425
Матурата по БЕЛ мери капацитета, но не и индуктивността и съпротивлението Joy
А и да ги мереше, така се измерват характеристики на пасивни елементи Joy

Общи условия

Активация на акаунт