МОН - промените продължават (5)

• 89 878
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Според мен е добре направена първа крачка в посока да се разширят възможностите на ученика да се яви на изпит, който после ще му послужи при кандидатстване. Но сериозно трябва да се обмислят и следващи стъпки, в посока как да се подпомогне този ученик да научи допълнителния материал за ДЗИ по ПП, който не му е включен в програмата.

Изобщо тези профили само объркаха нещата.Wink

# 616
За химия и биология си знаеш тези два урока, така ли?

Цитираното за изпита по математика означава, че ако решиш да си спестиш профилираната подготовка си слагаш таван на оценката, която при това умножена с по-малък коефициент май ти обезсмисля  кандидатстването за софтуерно инженерство, да речем.

# 617
  • София
Университетите провеждат курсове за подготовка, на които застъпват и този материал от ПП, който влиза в изпита. Не е нужно да учиш цялата ПП.
За химия и биология се вижда кои са уроците от изпитните програми, които университетите публикуват на сайтовете си.

# 618
  • Cobrs
Редактирам се, отворих Закона за предучилищното образование и видях, че независимо от ДЗИ-то (задължително или допълнително), ако предметът е профилиращ, и ДЗИ-то ще е съобразно профила.

здравейте, четох четох и реших, че всичко съм разбрала, но сега дъщеря ми ме изненада с нова интерпретация. Нали, ако си с профил английски език, няма как да избереш да държиш избираема матура по ООП английски език? Защото според формуляра, който се попълва, излиза че можеш. ☹

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 17:08 от Maggrat

# 619
  • Там, където мечтите се сбъдват
Редактирам се, отворих Закона за предучилищното образование и видях, че независимо от ДЗИ-то (задължително или допълнително), ако предметът е профилиращ, и ДЗИ-то ще е съобразно профила.

здравейте, четох четох и реших, че всичко съм разбрала, но сега дъщеря ми ме изненада с нова интерпретация. Нали, ако си с профил английски език, няма как да избереш да държиш избираема матура по ООП английски език? Защото според формуляра, който се попълва, излиза че можеш. ☹

Мисля, че не може. Само по БЕЛ се допуска явяването на допълнително ДЗИ и то ако БЕЛ е профилиращ предмет, съответно изпитът ще е върху профилираната подготовка.
И мнението ми за валидирането, еми измиха си добре ръцете МОН с него. Видяха, че от една страна предлаганите профили изобщо не отговарят на интересите на учениците, особено в малките населени места, и вместо да обмислят изобщо бъдещето на профилирането във формата му към момента, те извадиха опцията за валидиране. Това е възможност, обаче това не само финансово ще натовари семействата, но и времево учениците. Последните ще трябва да жонглират с профилирано обучение по едни предмети в училище и с подготовка по други извън него.

# 620
За да си вземеш листовките наистина трябва да ги наизустиш повечето въпроси.
Извън това - учудва ли ви статията? Всяка година едно и също се дъвче до премала.
Аз си взех листовките с една грешка, а съм решила точно 5 листовки отзад в учебника. Но внимателно го прочетох с разбиране.
Друг е въпросът, че образованието ни в момента не учи децата как да учат.

# 621
Сега намирма темата и почвам да ви чета ..имам въпроси, но ще видя дали ще мога да ги разгадая с четене или с питане Simple Smile

# 622
  • European Union
Малко е замряла темата, а предстоящите промени се обсъждат в наборните теми. Струва ми се, че покрай дискусиите за втората дата на НВО 7 клас, малко се говори за предложените промени в учебните програми.

# 623
Хвърлих едно око на промените по математика до 7 клас, благодарение на споделеното от Дидева...нямам претенциите да разбирам, но за мен тия промени са просто административни упражнения, без концепция и реална визия за общия план. Местим напред назад някакви нещица и парченца.

# 624
Хвърлих едно око на промените по математика до 7 клас, благодарение на споделеното от Дидева...нямам претенциите да разбирам, но за мен тия промени са просто административни упражнения, без концепция и реална визия за общия план. Местим напред назад някакви нещица и парченца.

Може ли да споделите къде Дидева  е споделила?
И на мен ми е интересно какво се "готви" за децата.

# 625
  • Майничка
Ето официалните предложения за за промени и нормативни документи от сайта на МОН
https://web.mon.bg/bg/100164
Срокът за мнения е до 28.8.
Може да се коментират и съвпадащи дати за олимпиадите.

# 626
  • София
Ето официалните предложения за за промени и нормативни документи от сайта на МОН
https://web.mon.bg/bg/100164
Срокът за мнения е до 28.8.
Може да се коментират и съвпадащи дати за олимпиадите.

Мнения, бележки и предложения относно Графици за провеждане на ученическите олимпиади през учебната 2023/2024 година на e-mail: geo.ivanova@mon.bg  до 17.08.2023 включително

ето съвпадащите тази година:

На 10.02.2024 от 09:00 часа - Френски език/Испански език/Италиански език, Философия, Химия

На 11.02.2024 от 09:00 часа - Немски език и Математика

На 25.02.2024 от 09:00 часа - История и Астрономия

аз лично изпратих предложение.

# 627
Малко е замряла темата, а предстоящите промени се обсъждат в наборните теми.

Предстоят доста промени, дано да е за добро.

# 628
Някакви съществени промени ли предлагат?
Аз това, което съм чула от медиите са предимно промени във формата на НВО.
Не съм чула някой да предлага повече време за упражняване на взетия материал. Не съм чула да има идеи как до 4ти клас децата наистина да се научат да пишат грамотно (не само тези, които се справят добре). При нас доста неща се пропускат именно в начален етап и тези пропуски не могат да се наваксат по-късно.

Аз не мисля, че ще има реална реформа. Ще е по-скоро от рода - преместете тези камъни от мен до другото дърво....

# 629
  • European Union
Някакви съществени промени ли предлагат?
Аз не мисля, че ще има реална реформа. Ще е по-скоро от рода - преместете тези камъни от мен до другото дърво....
Засега няма реални промени в НВО, въпреки многото приказки.
Промените са точно от типа, който казваш Grinning напълно съм съгласна.
Например: преместване на 5 часа военно обучение от час на класа в 9ти в час на класа в 11 клас. Направо ще реши всички проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт