Да замина ли?

• 12 223
  • 289
  •   1
Отговори
# 105
Имиграционна история нямам, защото първо нямам кой да ми даде чак толкова много пари и второ не искам да работя общачка с обща ниска заплата, като съм с висше и изкарвам повече с него. Не съм учила, че да сменям чаршафи срещу храна и легло в стая. Имах работа, в която посрещах и развозвах туристи срещу храна, легло в стая тройка и поносима заплата, която работа ми беше по специалността филология - и беше пълен шит. Тези, които не говореха езика, живееха в същите условия и с още по-ниска заплата.
Авторката да види има ли актуален Еразъм за ледагогиката й.
 Тогава не се предполага да се дават никакви съвети.
Все едно аз да ти давам съвети как да работиш за 5000лв с филологията ти в Бг. Абсурдно е, просто.

В живота всичко е риск. И  когато си млад най-нормалното е да рискуваш, пробваш, бъдеш смел и дързък и да опитваш. Няма срамна работа, има стремежи и цели.
Камериерка, касиерка и сервитьорка никога не съм била, но имам познати, които го работят от над 20 години и са доволни.
Пожелавам й успех. Ако иска  съвет, да пише на лични.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 18:48 от Анонимен

# 106
Моето мнение е, че който може да се оправи се оправя и в България. Ако там с добър немски, стоиш в магазин за минимална заплата и навън няма да е лесно. Живея в чужбина, тръгнах по авантюристични подбуди, иначе казано не финансите са ми били стимул за заминаване, изкарвах достатъчно за приличен стандарт на живот. Ако е България е трудно, то в чужбина е в пъти по-. Трябваше ми повече от година за да си стъпя на краката. Със заплата на камериерка трудна работа, преживяваш и толкоз( от опит, това ми беше първата работа и бях много благодарна, като я получих).

# 107
Директно към авторката:
Бих те посъветвала да стиснеш зъби и да доучиш поне до бакалавър. После заминавай да слугуваш, щом те влече. Но ако си умна, ще слугуваш до първия шанс за нещо по-добро, а дипломата ти (дори за педагог) ще ти отвори в пъти повече шансове, отколкото ако я нямаше.
Бъди умна и мисли в перспектива.

# 108
  • София
Продължавате да давате примери от преди години.
Явно никой не е емигрирал в последните години.
Понеже говорите за гръб, моите деца и основа имаха, и гръб. Имаме роднини там, при които нямаше как да останат, защото през локдауна им следяха и брой хора в домакинството. И работа осигурена, и квартира в общежитие, и платени студентски такси от нас. Едната вече беше минала една нормална учебна година, учейки, работейки, купонясвайки, че и местно гадже си има. Когато затвориха заведението,в което работеха и университетът мина дистанционно, препоръчвайки на чуждестранните студенти да заминат по домовете си, нямаше значение колко пари имат, какви роднини, колко помощ и т.н.
Ама те си дойдоха да си учат вкъщи в съседния до нас апартамент, идваха на вечеря вкъщи и си учеха, а авторката може и без работата в Германия да остане, и без тази тук.
В момента в града им се очаква до октомври да е същото. Да, в Германия е по-леко положението от Италия, но някой може ли да прогнозира какво има да става.

# 109
Животът си продължава, да легнем и да чакаме да дойде краят на света ли?
FeverRay ситуацията с твоите деца е съвсем друга, те могат да са тук, там, където си искат, да правят каквото си искат, имат достатъчно як гръб във ваше лице. Авторката трябва да оцелява сама и според мен ще й бъде по- добре в Германия.

# 110
  • София
И на моите ще им е добре там. Защо да не е? Та там им е образованието, годеникът на едната. И въпросът не е къде са по-добре, а това, че ресторантьорският и хотелиерският бизнес в случая на авторката първи пострадват при увеличаване броят на заразените.
И точно там е разликата, че нашите ние можем да си ги приберем. Сега вече им купихме кола и са с нея, за да не зависят от полети, стига да са отворени границите. За да не стоят там да гладуват, когато няма работа. А авторката къде точно се предполага да отиде и кой ще иде да я прибере? Или може и на улицата и по приютите, но да е там.
И не казвам да чака края на света. Надали ако мислех така щях да пращам собствените ми деца отново и отново.
Казвам да изчака до пролетта, да събере някой лев, да си оправи документите (ако евентуално успее да се прехвърли да учи там) и да замине тогава. Хем да не прекъсва ученето на този етап, а другото лято ще има време на място да прецени всичко. Всички виждаме, че лятото навсякъде е спокойно и свободно всичко. Да не се Литва точно сега, когато този летен сезон приключва, а по хотелите няма да гъмжи от туристи (респективно от печалба).

# 111
Аз съм на друго мнение за българския бакалавър, отварящ врати в педагогическите специалности в чужбина. Бих учила на място.

Фивър, нали уж с вансинирането това нямало да се случи  както миналата есен?!
Нашата чужбина беше затворена за всеки чуждестранен полет 17 месеца и чак сега едва открехват вратата за пълно ваксинирани хора.
Никой не си е бил в България през този период, но като Бг гражданин би могъл да се прибере ако не се получават нещата. Просто трябва да знае, че може и да не успее да се върне.

Да изчака да мине есента, да се ваксинира и да види какво ще се случва.

# 112
  • София
Контеса, допълних по-горе
Не знам вие къде сте, но тях буквално ги помолиха да напуснат страната.
След като спечелиха европейското и бурната радост по улици и кръчми + туризма през лятото - отново скочиха много заразените. Разчитат уж на зелените паспорти, но след ужаса от миналата година никой не дава прогнози.

# 113
За мен също е несравнимо положението на студенти в чужбина с живи и здрави, и подпомагащи родители и това на момиче без подкрепа.
Не знам защо се смята, че в България й е по-малко мизерия, просто е познатата мизерия.

# 114
Фивър, предполага се да е така още поне две-три години, които ще са загуба на време и опит в страната.
На МРЗ в момента, няма много какво да губи.

Надявам се да пишат още жени, заминали сами, справяли се с трудности, учили навън и въобще хора с реален опит.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:07 от Анонимен

# 115
Контеса, в България също може да си направи частна детска градина, без да е завършила педагогика. Месечната такса на едно дете е минимум брутната МРЗ и деца винаги има.
Вярно, че педагогическите ни факултети не са цъфнали, но можете да си спестите пренебрежението, че учи педагогика, като можело и без да я учи, само защото някой си е успял, стартирайки с парите на вуйчо и жилището на леля, а после с подкрепата на мъжа си.

# 116
  • София
Тя няма какво да губи, когато е сигурна, че там ще има поне минимален доход и покрив. Тук в момента ги има. Ако ги има и там, нищо не я задържа.
Ако обаче затворят и тя остане без пукната пара за квартира и обратен полет, дали ще е по-добре?

# 117
Нарциса, много обичам някой да ми казва как съм живяла и какво съм постигнала.
Нормалното е да се учи там където ще се практикува, защото се иска местен кетап в някои специалности и ползата от Бг бакалавър е нищожна е тези случаи.

Спести си го, да не затворят темата на авторката пак. Придържайте се към темата и към личния си опит.

Тя няма какво да губи, когато е сигурна, че там ще има поне минимален доход и покрив. Тук в момента ги има. Ако ги има и там, нищо не я задържа.
Ако обаче затворят и тя остане без пукната пара за квартира и обратен полет, дали ще е по-добре?
Не, разбира се. Спестява си пари, взема назаем и си опича ума. Ако е работлива и има желание да се развива, ще го направи.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:06 от Анонимен

# 118
Аз точно към темата се придържам. Ти продължаваш да обясняваш , че не си имала гръб.
Къде емигрира? САЩ ли, или Канада? Защото баба ми преди 5 години получи виза за САЩ .. ама с покана от леля ми. Ти имаше ли покана от роднини, или само със студентската виза, заемът от роднини и жилището на роднини стартира?
Учила ли си педагогика като имаш частна детска градина? Или само даваш съвети да се учи на място? Ако не друго, в Германия няма да излезе златно образованието на авторката, както би било в САЩ.
И не, не се заяждам изобщо, нито ми е цел да затворят темата, просто твърдо смятам, че авторката трябва да знае наистина подробно как заминава и се издържа човек, а не да слуша измишльотини от 'самостоятелни' хора като теб, които нямат понятие какво значи да си без пари - понеже на тях винаги има кой да им осигури пари и жилище, дори да не работят. Тъй че хайде да си обереш и ти малко съветите какво и как се случва.
В България отдавна не е нужно човек да превива гръб над английски ягоди, аляски кораби и германски хотели, че да стъпи в чужбина - има възможности и за хората, които учат.

# 119
.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:20 от ParanoiaMD

Общи условия

Активация на акаунт