Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 421
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Да, ако стойността на инсулина е такава по принцип. Не е нужно кръвнта захар да е завишена, за да има ИР (високият инсулин я сваля, а КЗ се покачва и на гладно чак след време).

# 556
Може и да може. Симптоми има ли?

# 557
Ами явно все още не, но забелязах че доста лесно покачвам тегло ако се поотпусна с въглехидратите.  Нямам наднирмено тегло - 58/9 кг. съм на 175см.
Като цяло се храня сравнително здравослоно и спортувам умерено, но хапвам сладко всеки ден…

Последна редакция: ср, 01 сеп 2021, 19:48 от JoySS

# 558
Минавам за бързо мрън от собствената ми кратуна
Скрит текст:
Днес ми е чийт дей (ден преди цикъла го правя щото и без това контрола бяга). Сутринта станах, направих си едни режимни масленки, но с кокосова захар - все пак на чийт може. Съпружието пожела за вечеря леща. От нея аз ядох и на обяд във вариант супа, а за вечеря я запържих на яхния. И като ме сви тоз стомах... Падрееее! На осем сгъната два часа на белия трон... Не знам какво беше това чудо, сега ме поотпусна и дано не ме схване отново. Свиньо, свиньоооо що си не ядеш яйцата и салатата, ами се занимаваш с глупости...

Между другото масленките дори с кокосовата захар и шоколадовите капки са с по 5 гр чисти В на брой, а са бая големшки. Понеже не знаех колко захар да сложа, бухнах 60 грама плюс около 100 грама шоколадови капки. Търпи и значително по-малко захар, но шоколада е таман 😁 Закуската ми беше една масленка и чаша ароматен зелен чай с жасмин. Сега може да си направя един ментов и да си лягам, защото сутринта кучетата ме събудиха преди 5 още и съм гроги...

Дай рецепта за тия масленки, Сноу.

# 559
Липсата на излишно тегло не е гаранция за липса на проблем с инсулина само да знаеш. Аз съм писала и друг път, поднормена през по-голямата част от живота ми, първи прояви на  проблем с инсулина още в началото на пубертета. Тогава не знаех разбира се както и още дълги години. Никога не съм имала проблем с теглото.

# 560
Долче, а като грамаж колко крема сирене се слага?
Предпочитам солени. Или сирене или кашкавал.
Не мисля да правя домашно крема сирене. Ще си купя.

Здравейте, какво означава нормална кръвна захар 5.02 и завишен инсулин 10.08 /реф. <10/?
Има ли повод за притеснение? Може ли да се говори за ИР?
Почти такива резултати имах като бях 90 кила.
За мен такива резултати говорят за ИР. Инсулин над 5 на гладно не е много ок.
Трябва да пуснеш огтт с инсулин за да си сигурна.
Липсата на излишно тегло не е гаранция, че нямаш проблем.

# 561
Здравейте, минах при лекаря и ми каза ИР. Спиране на сладко и много спорт. Изписа ми хапчета и каза да ги пия 8 месеца сутрин, обед и вечер. Може ли някой с ИР да каже примерно меню за деня ?

# 562
Елора, не съм ли писала грамажа?! 🤔 За 3 броя са 2 яйца+ 75 грама крема сирене (и ако искаш някакви добавки да сложиш). Ако не добавяш и кокосово или друго брашно, можеш направо да направиш двойна доза (или повече) и да си имаш за няколко пъти. Аз предпочитам да изпека наведнъж и после да ям няколко пъти.
Darkhouse, какви ти бяха резултатите? Смяташ ли да започваш хапчетата? Корекция в храненето (ти ли беше с вафлите или се бъркам)?
Моето меню вчера:
Кафе с малко мляко и сметана (рядко слагам и мляко, тези дни слагам), още едно фрапе само със сметана
Междинно следобед- 100 гр заквасена сметана с 30-50 грама извара+ малко замразени вишни (и трите от Лидъл)
Вечеря- мусака с тиквички, гъби, лук, морков, кайма+ малко кисело мляко 4,5% към мусаката, "палачинка" от крема сирене и яйца с бита сметана и вишни
Днес:
Фрапе/кафе с мляко и сметана и палачинка с крема сирене
Обяд- от мусаката, малко кисело мляко
Вечеря- яйца по панагюрски, нвх "мекички" с чубрица, розмарин и чесън+ малко крема сирене върху тях (естествено, пак си нагласих рецептата според наличните ми продукти и сложих подправки според вкуса ми, иначе идеята взех от Mywholesomelife).
Подчертавам, че и вчера, и днес се чувствам като на чийт ден 😃😆😅 Реших да докарам калориите по-близо до 2000, че вчера си видях приложението и са между 1000-1500, имам и дни с по 600, доста с по 1100-1200...
Скрит текст:
Мекичките:

Оригиналната рецепта е:

Вместо сирене сложих извара и добавих повече сол на вкус, като подправки използвах розмарин от пакетче, чубрица и чесън на гранули. Вместо брашно от тиквени семки сложих прясно смлян сусам. Пържих в зехтин вместо в масло. Другото е по рецептата. Получиха ми се 9 броя, а не 8, но зависи по колко се слага в тигана. Следващия път бих ги правила малко по-мънички, за да се обръщат по-лесно. За бързо хапване, закуска, междинно, за навън са доста удобни.  

# 563
  • Paris, France
Ами явно все още не, но забелязах че доста лесно покачвам тегло ако се поотпусна с въглехидратите.  Нямам наднирмено тегло - 58/9 кг. съм на 175см.
Като цяло се храня сравнително здравослоно и спортувам умерено, но хапвам сладко всеки ден…

Спортът няма да ти помогне. Вероятно имаш някой друг, излишен грам мазнина във вътрешни органи. Може да си от слабите дебели, като мене. Може да нямаш мускулна маса, но да имаш коремна мазнина. Това се вижда на скенер. Има и калкулатори, където освен пол, тегло, ръст се слага и обиколка на талия, на корем там, където са хълбоците и ти изчислява мазнините. На моя приятелка с тегло като твоето, висока 1.70 и излезе, че има 31% мазнина. Като отиде да я измерят на скенер се оказа, че мазнината е 32%. Нещо такова:

https://www.calculator.net/body-fat-calculator.html

Трябва да махнеш коремна мазнина и това става с кетогенна и после малко глад, защото нямаш много кила за сваляне.

Да не би да ти липсва б12, Д3, фолат? При ниско тегло често има някаква липса.

Изчети първа страница, почвай добавките и режим без ВХ.

Днес имах свински ден. За новите - отслабнала съм от 2014г и нямам ИР от 2017г. Свинските дни са след това и веднъж седмично, евентуално. Преместих го от събота в сряда 🐖 ден, грух, грух. Язък, защото покрай карантините нищо лошо не ядях в събота, а сега излизаме с дъщеря ми в сряда и плюскам боклуци. Закусих с 4 пържени в зехтин яйца и купа маруля с лимон и зехтин. По пътя ядох малко орехи. В парка ядохме сладолед, жив боклук, ето този:

https://www.infocalories.fr/calories/calories-magnum-amande.php

Към 19ч изядох 2 кюфтета киббе от един ливански дюнер, които са само оваляни в булгур, та не са съвсем джънк, макар че ги пържат в гадна мазнина сигурно + нещо като баничка с месо, но много мъничка, по-малка от самоса. Признах си и ми олекна 🥳. Е, поне не пих алкохол, безалкохолни. Ядох и доста ядки, 6 зелени чушки и 3 моркова.

В къщи пробвах да клякам да видя дали ще ми пукат коленете - сигурен признак за ИР и КЗ при мене, но не. Вероятно съм изгорила гадориите с гребане и ходене. Наехме лодка, ама никое от мекеретата не щеше да гребе, та гребахме само аз и един приятел на дъщеря ми. Имам мускулна треска. 

Ужасно съм гладна и отивам да си изпържа още 3-4 яйца. Утре пост, вероятно жаден до 15-16ч 🐖.

# 564
Интересен калкулатор. Цифрите съвпадат с този от приложението на кантара ми.
Каза ми, че трябва да сваля 5% мазнини до идеално?! Laughing

# 565
Миоки, сигурно до идеална анорексичка... 😆
Интересно...мен пък ме изкарва с 2% по-малко мазнини, отколкото кантарът ми, а и в Cronometer ми изчислява повече % мазнини...😃

# 566
Не знам, явно имам да свалям Scream

# 567
Калкулатора показа 22,8% мазнина, което мисля че е добре. Аз не гоня някакви стойности като за състезание, просто искам да съм здрава… и високия инсулин ме втрещи, ама който яде цял живот, всеки ден сладко така е… Винаги съм казвала, че само здравословен проблем ще ме накара да го спра и ето…
Прочетох първата страница, благодаря за съветите и тепърва ме чака среща с доктор.

# 568
  • София
Добро утро.
Препоръчаха ми тази добавка. Ендото на позната диабетичка й я изписва и твърди, че има много добро действие.
Тя пие това, което е за диабетици.

https://apteka.framar.bg/30080711/%D0%B7%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8 … 5-100%D0%B3%D1%80

https://apteka.framar.bg/30082110/%D0%B7%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8 … -100-%D0%B3%D1%80

https://apteka.framar.bg/30080712/%D0%B7%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8 … -100-%D0%B3%D1%80

Какво мислите?

# 569
  • в сърцата на децата <3
Скрит текст:
Минавам за бързо мрън от собствената ми кратуна
Скрит текст:
Днес ми е чийт дей (ден преди цикъла го правя щото и без това контрола бяга). Сутринта станах, направих си едни режимни масленки, но с кокосова захар - все пак на чийт може. Съпружието пожела за вечеря леща. От нея аз ядох и на обяд във вариант супа, а за вечеря я запържих на яхния. И като ме сви тоз стомах... Падрееее! На осем сгъната два часа на белия трон... Не знам какво беше това чудо, сега ме поотпусна и дано не ме схване отново. Свиньо, свиньоооо що си не ядеш яйцата и салатата, ами се занимаваш с глупости...

Между другото масленките дори с кокосовата захар и шоколадовите капки са с по 5 гр чисти В на брой, а са бая големшки. Понеже не знаех колко захар да сложа, бухнах 60 грама плюс около 100 грама шоколадови капки. Търпи и значително по-малко захар, но шоколада е таман 😁 Закуската ми беше една масленка и чаша ароматен зелен чай с жасмин. Сега може да си направя един ментов и да си лягам, защото сутринта кучетата ме събудиха преди 5 още и съм гроги...

Дай рецепта за тия масленки, Сноу.

Много е лесна Simple Smile
Скрит текст:

От една доза ми излизат около 20 с размера показан на снимката. Понякога правя и по 1/3.

3 яйца
250 гр. Масло или свинска мас (на теория може и кокосово масло, но ще трябва да се държат на студено)
3 супени лъжици кокосово брашно
Подсладител (ако се слага плод може и без)
Бакпулвер 1 опаковка (10 грама)
По избор ванилия или друг аромат

Яйцата се разбиват, може и с виличка. Маслото трябва да е течно, когато се добавя. Всичко се смесва с вилица, слага се и брашното, подсладителя и аромата. Оставя се 2-3 минути да дръпне брашното и се оформят топчета, които се сплескват и редят на хартия. Ако се работи без подсладител в топчето се боцва сушен плод по избор, а любителите на смесени вкусове слагат и по парче сирене до плодчето. При това положение не се прави на питка, а се оставя по-топчесто. Пече се на 200 с вентилатор около 10 минути, но се наглеждат защото се пекат много бързо. Готови са когато ръбчетата се зачервят. Охлаждат се напълно преди да се местят, най-добре с хартията върху решетка. Аз ги пека като хартията слагам направо върху решетката на фурната. И после с решетката ги вадя да се охладят. Доста дълго стана обяснението, но реалното време за правене и печене е много кратко. Ако сместа е рядка се добавя по малко кокосово брашно до консистенция годна за работа. В тези на снимката сложих шоколадови капки от натурален био шоколад.

Тоя Зеофит търговска марка на зеолита ли е?

Общи условия

Активация на акаунт