НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 23 210
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Дойде ми на осмия месец, после след 50 дни, после 33. Не съм се притеснила, смятам, че е нормално и като спра да кърмя, ще се наместят хормоните.

# 151
  • София
Ма нуну, като не искаш 3то точно сега, ползвайте контрацепция бре.
Grinning Сега танцувате по много тънък лед.
Мойто цикъл дойде на 5.5 месеца след раждането и от тогава ми е точен както винаги. Окончателно приключих кърменето на 8м.

# 152
Всеки месец имам цикъл. Не е много редовен, но той никога не е бил. Дойде ми февруари, т.е. три месеца след раждането.

# 153
Казах си, че повече няма да пиша в тая тема, ама се вбесявам какви глупости пишат разни потребители, затова дойдох да поясня за заинтересованите. Промените касаят ЗБДОО за 2021 г. или иначе казано промените с т.нар. 650 лева са за до края на тази година. Така или иначе след второ гласуване има два варианта - президентът или да върне закона за ново обсъждане (т.нар. президетнско вето), или да издаде указ, за да бъде обнародван закона в Държавен вестник (и двете действия в един и същ срок).

След като бъде обнародван ЗБДОО за 2021г., тогава си е абсолютно ефективен и всяка една от нас/вас може да подаде декларация за ползване на втората година за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и да получи съответните 650 лева поне за декември 2021. До края на годината също НС дали това, дали друго, трябва да приеме и ЗБДОО за 2022г., където за момента не се знае какво ще пише (обикновено се внасят през последното тримесечие в НС и се приемат в последните дни на декември, защото бюджетната година съвпада с календарната), тъй като това обезщетение съгласно чл. 53 от КСО се определя ежегодишно със закона за бюджета.

Или иначе казано ако бъде обнародвано вече гласуваното, си става валиден закон и поне за декември 2021г. можем да получим 650 лева. Какво ще гласуват за 2022г. обаче никой не знае, това ще се разбере евентуално в последните дни на декември 2021.

Редактирам се: Тъй като първата година изтича на датата на термина, а не на рождения ден на детето, промените може да обхванат не само декември 2021г., зависи от всеки единичен случай. Промените в ЗБДОО за 2021г. ще са с действие от 1 октомври 2021г.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 15:06 от Misery.

# 154
Като цяло искам 3 то, но не сега ама дори да съм бременна най-вероятно ще се радвам като посвикна с мисълта. Просто в момента малко ми е трудно с двете госпожици и затова се стряскам Smiley Не сме много редовни с контрацепцията, тъй като съм свикнала с хапчета и с презерватив така и не свикнах, рядко ползваме, пък хапчета в момента не мога защото кърмя таа както казваш вървим по тънък лед ама каквото такова.

# 155
  • София
Мизи, ти ме застреля. Нищо не разбрах, тоя юридически език е много хард кор за мен Laughing
Изпуснах да се похваля, че пускаме малкото на ясла от 8ми Ноември. На 28ми август се класирахме. Та аз ениуей няма да се класирам за тия заветни 650лв, защото съм длъжна да се върна на работа понеже е държавна ясла.
Nunu, направо сте си готови така като ви чета Heart Ще е забавно!

# 156
Joy не по врат, а по шия Joy

# 157
Е то Духчето същото каза, ама на по-достъпен език Wink
Краставичка, може да не са готови просто. И без това нали уж млякото е основната храна за 1вата година.

# 158
Ми не каза това, ама айде. Не виждам смисъл да се обяснявам повече. Сметнах за разумно, че е важно жените да знаят, че в добрия случай поне два месеца ще вземат по 650 лева, а след това не се знае, ще се разбере чак декември какво е гласувано, може да е 380, може да е по-малко, ноже да е 650, а може и да е повече (което не ми се вярва). 🙂 А не да им се обяснява от човек, който не познава нормотворческия процес, че нещо, което е минало две четения, “не е прието”, това е не просто юридически, ами и житейски нонсенс. Минимум, защото е прието, но ще бъде официално приложим закон след обнародването му. И ако трябва да мятам диво предположение, на Радев тоя електорат му трябва преди президентските избори през ноември и няма да наложи вето, както и няма да се мота много с подписа на указа. Ма както и да е, нали е “не по врат, а по шия.”

# 159
Есенцията на всичко е, че в крайна сметка, въпросното майчинство е сигурно единствено и само до края на календарната година. Това казах аз, това казваш и ти. Всичко друго е заяждане на дребно Simple Smile със здраве.
.
П.с. не се намираме в тема за юридически въпроси и в този смисъл всеки може да се изказва така, както умее, стига да предава адекватно информацията.

# 160
Не бих спорила повече, защото есенцията на това, което каза ти, не беше това, което казах аз. Смятам, че и самата ти можеш да си я препрочетеш и да установиш, че просто не си права. И успя да объркаш минимум един потребител, че по новините говорят глупости. Затова сметнах за необходимо да напиша истината.

И по тоя повод да добавя за майките, които ще си пускат децата на държавна/частна ясла. Имате право на 50% от тая сума, така че си я искайте.

# 161
Аз искам да питам мамите, които кърмят как им върви цикъла. На 9 месеца е бебка дойде ми след 6 месец, следващия закъсня с 10 дена, а този закъснява 17 дена. Направих си тест на 14 дена закъснение, но беше отрицателен. Ама точно с каката видях положителен тест чак след 20 дена закъснение преди това беше отрицателен и сега взех да се съмнявам Grinning Не съм готова за трето все още. Та как ви върви на вас цикъла ?
Бебо е на 10 месеца кърмя още.
От Февруари месец ми идва всеки месец.
Ноември месец ще получа последно 200 лв от социално подпомагане тоест до 1 годинка
Която бебо навършва на 5 ти Ноември.
Дали след като навърши 1 годинка ни се полага нещо или ще получавам само 40 лв детски

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 18:47 от Tan4eto.23

# 162
Ма нуну, като не искаш 3то точно сега, ползвайте контрацепция бре.
Grinning Сега танцувате по много тънък лед.
Мойто цикъл дойде на 5.5 месеца след раждането и от тогава ми е точен както винаги. Окончателно приключих кърменето на 8м.
Горе долу същото. Дойде ми 8м спрях да кърмя няколко дни преди да стане на 10м малкия. Точен както винаги, за сега.

Стига спорихте, ще разберем декември кое как що. Сегашното правителство има "глас" само до края на годината, за това не се знае дали ще е временно решението. Това обясни Духчето.

Когато изтече първата година се подава една молба към работодател, един вид молиш да те пусне още 1 г майчинство. И продължава до датата на раждане на детето, а първата година е до термин. Родените преди термин получават, както го наричат по форумите "хубавото майчинство", преизчисляване.
Дагни, мисля, че за майки, които се върнат на работа има бонус половин майчинство. Попитай може да вземаш поне 325лв (ако приемат да е 650лв., ако не 190лв се взема). Същата е ситуацията ако родиш преди изтичане на 2рата година майчинство, за по-голямото дете се взема половин.

# 163
Хахах, Мизъри, разсмя ме. Защо се заричаш, като мине не мине време, пак пишеш. Плюс това съм сигурна, че никой не изчете докрай всичко, което написа, но все пак се постара, евала. 👍
На мен ми идваше 2 месеца редовно, после започна да се удължава, като стигна 2 месеца без менструация. И сега пак ми закъснява. 🙄

# 164
И аз знам, Дагни, че до навършване на 2 г., ако се върнеш на работа, имаш право освен на пълната си заплата, така и на 1/2 майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт