Каква раница за първокласник? Тема №3

• 71 144
  • 718
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Не сте права по принцип, вероятно изхождате от вашето дете. При моето стои “на топка”, ако няма някакъв вид “класьор”. Тези папки с цип не са мръднали за година ползване. Картонените се скапват по-бързо, но побират повече. Все тая де, не се опитвам да се задрънчвам 😇😇 Практиката показва кое е най-добре.

# 331
Не сте права по принцип, вероятно изхождате от вашето дете.
Така е, предимно от моето, но видях че не е само при нас, а по-скоро масово. Първи клас са толкова отнесени и неориентирани, че почти до последно не различават тетрадките коя към кое е, та на организация и подредба да ги учиш само си е късане на нерви.

# 332
  • София
Да похваля раница Бенетон, купувана от Джъмбо. Изкара учебната година без поражения. И ние държим предметите в пластмасови папки с копче.

# 333
  • Sofia
Ако зависеше от мен изобщо нямаше да се занимавам с папки. Раницата на малката е тип кутия и смятам, че това е достатъчно, за да останат учебниците и тетрадките подредени и да не се мачкат.
Но класната им изисква учебниците и помагалата на всеки предмет да са в отделна папка и то различен цвят!
Малката изобщо не спазва това правило и всичко тъпче в раницата. Учебници, тетрадки, папки, несесер и съдържанието на несесера - всичко нахвърляно на топка. Тези папки само заемат място и ми късат нервите, друго приложение нямат.
Откакто им започна лятното училище и махнах проклетите папки, раницата й е винаги подредена.

# 334
И ние в първи клас държахме (поне вечер при подредбва на раницата) учебниците и третадките в папки с копче. Следобед като я вземам всичко набутано вътре, папките намачкани най- отдолу на раницата. Във втори клас вече не купувах папки. За първи клас според мен са удачен вариант, защото децата не могат да четат и им е по- удобно просто да извадят папката.

# 335
Аз пък да споделя,че ако не бяха папките щеше да е мазало.Две години всичко е подредено благодарение на тях.Във втори клас дори не беше на занималня и благодарение на папките всичко необходимо му беше налично и в училище,понеже всеки ден се разнасяха учебниците,тетрадките и помагалата.
Отделно така опазихме и външния вид на самите пособия понеже след първи клас се връщат.😉
Ползва папки с цип,но не текстилни,две години не мръднаха,ще продължи да си ползва.

# 336
И при нас всичко е в насипен вид - и в несесера, и в чантата.

Трудно си представям как малко дете има търпението да напъха всичко в папката и да затвори ципа, но деца - всякакви и нищо не пречи да се пробва. Иначе идеята ми се струва добре, но аз съм подреден човек за разлика от сина ми.

Синът ми на есен започва шести клас с раницата, с която е от първи. Нищо счупено и скъсано няма по нея, цветовете са същите. Само на дъното, което е удебелено, от едната страна съвсем леко е изтрито. Чантата беше 200 евро с два несесера (единият пълен) и спортен сак. Мисля, че на двеста процента си изкара парите и поне още едно дете ще може да я използва.

# 337
И аз от мен едно голямо ЗА папките - много удобни и практични.

До сега не се случвало нещо да бъде наблъскано директно в раницата, вместо в определената папка.
А детето ми не е от най-подредените, принципно.

Говоря конкретно за прозрачните папки с цип. Тези с копче едно, че не са здрави и на второто закопчаване са скъсани, второ, че са малки и нищо не събират.
За всеки предмет имат по 5 неща, не ми се мисли как би изглеждала раницата, ако учебниците не са сортирани.
Но всеки си познава детето и може да прецени кое ще бъде най-подходящо за него.

При нас също учителите държаха на папките и имаха изискване какви цветове да бъдат, предполагам до някаква степен и те са ги приканвали да си подреждат нещата по папки.

# 338
  • софия
Правилно ,с цип са по здрави и се перат,аз миналата година си взех от книжарница Първолаче,а бройката е спрямо предметите,всичките различен цвят.

# 339
  • Бургас
Как съсипахте раницата, да знам да не правя така? 😀
Погледни 2, 3 страници назад в темата.

Синът ми е с аутизъм и много разсеян, не знам ако не бяха тези папки как щеше въобще да си подреди раницата. Не само папките му бях направила по цветове но и подвързиите на учебниците и малките тетрадки по БЕЛ и Мат в съответният цвят. На всяка папка, учебник, тетрадка имаше етикет с пиктограма по съответният предмет и печатно написано името, за да може по-лесно да си го прочете. Бях му разпечатала и програмата ден за ден пак със същите пиктограми и цветове по предметите и печатно написани. Всеки ден си отваряше несесера и подменяше листчетата с програмата за съответният ден. Постарах се да му е възможно най-ясно и лесно да се ориентира и при него работеше. И до днес си ползва по-голямата част от папките от първи клас, явно просто си е до дете. Папките му са най-обикновени пластмасови, с копче.

# 340
  • софия
Папките с копче хич не са лош вариант,но изкарват по малко.

# 341
На есен ще сме в 5 клас. От 1 клас сме с папки с копче и всичко е подредено и е в папката на съответния предмет. Не бях чувала за папка с цип, но мога да ползвам когато намеря. Другите ги сменям често.

# 342
Здравейте,
Някой да има мнения за марката Киплинг - добри ли са като качество и подходящи ли са за първи клас. Прилагам примерен модел.

https://www.aboutyou.bg/p/kipling/ranitsa-class-room-8042790
И да се допълня - съществува ли случайно комплект, в който да има несесер, раница и евентуално една по-малка раница (или част да се сваля). Ще ни трябва веднъж раница за учебниците и веднъж за храна/телефон/дрехи за смяна евентуално. Не знам направо как ще напъхаме всичко, дето има да се напъхва. И като капак ще си мъкнем всичко ежедневно до вкъщи.
Има ли смисъл от моделите на колелца? Не са ли много по-тежки? Ще я мъкнем и по автобуси раницата и по коли евентуално.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 09:35 от prolet_inchen

# 343
  • София
Аз съм измежду доволните от папките. А откакто открих папките с цип, се преродих, защото тези с копче наистина се мачкаха и късаха много. Детето ми е момиче, но никак не е подредено. И е доста разсеяна. С папките нямаше хаос. Единствен проблем се оказа, че забравя да вади вкъщи като им върнат листовете с писмени работи и като останат в папката, постепенно се намачкват и слизат на дъното на папката, но това не е по вина на папката, а на заплеса. Simple Smile
За моя изненада изкара трета година с раница от Джъмбо, серията Маршмелоу. Изобщо не ми влизаше в плановете да е от там раницата, но си я хареса за първи клас и реших, че е важно тя да си я харесва. Раницата е здрава. По моя вина преди месец се закъса едното странично джобче, но подчертавам, че вината беше моя, а скъсаното може да се поправи. Би могла да изкара с нея и четвърти клас. Още не сме решили.
Раницата има рамка на гърба за поставяне в тролей. Чак в трети клас купихме тролей. Удобно е и с него, и без него. Купихме го, защото госпожицата започна да тъпче в раницата неща , с които се занимава в междучасието, а те натежават.

prolet_inchen, виждала съм по сайтовете комплект с раница и несесер + по-малка раница, но не мога да кажа марка, нито да препоръчам сайт, защото не помня къде съм засичала. А от марката Киплинг аз нямам впечатления, дано друг се включи.

# 344
Здравейте,
Някой да има мнения за марката Киплинг - добри ли са като качество и подходящи ли са за първи клас. Прилагам примерен модел.

https://www.aboutyou.bg/p/kipling/ranitsa-class-room-8042790
И да се допълня - съществува ли случайно комплект, в който да има несесер, раница и евентуално една по-малка раница (или част да се сваля). Ще ни трябва веднъж раница за учебниците и веднъж за храна/телефон/дрехи за смяна евентуално. Не знам направо как ще напъхаме всичко, дето има да се напъхва. И като капак ще си мъкнем всичко ежедневно до вкъщи.
Има ли смисъл от моделите на колелца? Не са ли много по-тежки? Ще я мъкнем и по автобуси раницата и по коли евентуално.

Киплинг са белгийска марка и са с изключително високо качество. Ние живеем в Белгия от много години. Аз имам чанти и раници на марката, които не са мръднали почти 20 години. Синът ми има несесери за училище, чанта за спорт и други неща, които са като нови след 2-3 години всекидневно ползване. Майка има раници и куфари. Редовно купуваме за подаръци портмонета и несесери. Никога не сме имали проблеми с циповете и шефовете, не се протърква платът. Почти всички белгийчета от първи до шести клас са с чанти на марката, после минават на Ийстпак.

Мога само да препоръчам.

За раниците на колелца съм писала навремето в темата. Ортопедът на сина ми (и не само той) е категорично против заради изкривяването на тялото при дърпането.

Ето как изглежда несесерът на сина ми след три учебни години.

Общи условия

Активация на акаунт