Дистанционно обучение за учениците-Teмa 19

• 29 465
  • 780
  •   1
Отговори
# 240
Вярно ли има и витруална занималня?
Тази година частните училища и занимални са подготвени - има някаква вратичка ако децата са до 5 в група могат да провеждат присъствени занимания.
Наши познати си записаха децата на такива, с оглед до обяд ДО и след обяд в занималнята под контрол и да се упражняват.. та бях останала с впечатлението, че в училище занималните са спрени, защото ги събират деца от няколко класа..

# 241
  • Ямбол
Тогава пак няма да има желаещи учители. То за нормално училище едва се намират, пък какво остава за такава несигурна работа.

# 242
  • Бургас
И в един момент като всички се откажат, какво ще правят тези учители, назначени за постоянно?
В какъв смисъл всички да се откажат? Говорим това да се ползва от деца не само по желание, но и по здравословни причини - инвалиди, деца които прекарват дълги периоди в болници/санаториуми. Има много деца, които в момента са отпаднали от нормалното образования точно по такива причини. Деца спортисти, които прекарват месеци по лагери или в други държави. Деца, които живеят с родителите си временно в чужбина и не искат да прекъсват беге образованието си. Деца, които поради специфичната селскостопанска работа на родителите си са принудени да живеят в обезлюдени села без училище.
Има много случаи, които могат да се обхванат. Не всички живеят по калъп. Т.е. да се създаде една постоянна и устойчива алтернатива. Самостоятелната форма на обучение, освен че е остаряла е и много неефективна и неудобна.

# 243
  • Ямбол
Щом смяташ, че са толкова много във всеки град, аз нямам такива наблюдения.

# 244
  • София
Винаги има и ще има желаещи учители, каквато и да е несигурна формата. Не им харесва на старите кучета, които искат да им е сигурно, но младите, които искат да трупат стаж ще се навият. Не виждам проблем, дори част от учителите да напуснат - има млади, току-що излезли от университета.

# 245
Вярно ли има и витруална занималня?

О да, и се ползваше от повечето родители от нашия клас. И на мен ми беше мъчно за децата, моето умишлено не го записах пак миналата година, понеже предното ДО го караха да стои няколко седмици цял ден във вайбър преди да се организират макар че се водеше на полудневна форма и се карахме с госпожите. Но аз съм в къщи и засега следя свободното време. На родителите на работа извън дома сигурно и това им се е струвало по-добре от стоене на децата в къщи без надзор, което сигурно би означавало безцелно висене по устройствата и ненаписани домашни. Така поне някой е искал обратна връзка и изпълнение на задачи дори и онлайн.

# 246
  • Ямбол
Дай ги насам тия младите, че втора година вече ни се налага два норматива по математика и ИТ да си го делим колегите и съответно едва гледам с толкова много часове.

# 247
  • Бургас
И аз отказах следобедните миналата година в ДО, директора мрънкаше, после родителският съвет се опитваше да ни гузни как режем така заплатата на учителя. Но здравето на детето ми е над всичко.

Ние изкарахме ковид  ноември,. Само голямата ми дъщеря нямаше никакви признаци, никакви. Близнаците, тогава под 2г, една вечер т и малко сопол. Ние си полежахме 3-4 дни с темп и отпадналост. Само мъжът ми се тества и то защото в офиса ги задължиха/почти всички имаха симптоми и баха +/
От края на декември месец дъщеря ми както си седи пред комп в ДО и започваше да втздиша все една не може да си вземе въздух, реших че е нещо от КОВИД и се почна-изследвания, снимки, лекари и не и не-нищо. Накрая педиаатъра заключи- психологично е, водете детето навън и да спре компютъра. Мъжът ми полудя/аз и без това бях против и8 исках още оот саамото начало да пуснем болничен/. Писаха я с някаква диагноза за бъбреците и я спрях от училище и бяхме по цял ден навън. Детето се въззстанови бързичко, обаче на мен това ми остана. Ще го мисля започнат ли онлайн, ще видя как се чувства, но започне ли нещо подобно ще я водя на психиатър и ще искам медицинско и тто не за бъбреци, защото иначе директора пак ще подскача, че ограничавам детето от образование. Те си гонят своите интереси, пука им за децата, както се вижда. Безумно е това.

# 248
  • Майничка
Говоря за ОРЕС по желание от нормативна гледна точка и от позицията на гимназиален учител.
 Ако целият клас е  ДО, тогава детето в ОРЕС по желание е на равна нога с другите.
 По наредба обаче, при ПО на класа, дете в ОРЕС присъства виртуално "ако и доколкото е възможно" (от страна на училището) и "без взаимодействие", т.е., без да бъде изпитвано и без да се включва (това, че в някои училища това се случва, не го прави меродавно). Съответно, всеки учител трябва да предвиди седмични часове извън учебно време, в които да осъществи онлайн контакт с детето в ОРЕС, за консултация и изпитване. Това по всеки предмет, за да се спазят принципите за равен достъп, равномерност на оценките и изискването за необходим брой оценки. Няма положение, при което това изпитване е присъствено и в определен период.
Сега си представете, че един учител го прави това в няколко степени (дори ако събира децата от една степен). А сега добавете, че няколко (поне 12+) учители трябва да се координират седмично, за да осигурят независими часове на всяка степен и картинката ще се изясни.
ОРЕС не е с изпити в края на срока или годината, то е с текущо оценяване.
Тази година имах клас с почти 50% младежи на ОРЕС по желание в последните два месеца, играхме го с колегите.
Пак казвам, при дете със здравословен проблем - ок, при дете, което в условия на  епидемиологична обстановка се налага да сменя 3 превозни средства или пази болен роднина - ок, това изобщо не го коментирам.

# 249
  • София
Дай ги насам тия младите, че втора година вече ни се налага два норматива по математика и ИТ да си го делим колегите и съответно едва гледам с толкова много часове.

Какво да ги давам аз, нали си имате директор! Две пълни работни места ли не могат да се запълнят, два щата нормални, или разпокъсани човек да отвисява цял ден за нищо и да се изнервя?

# 250
И в нашето училище има две бройки за учител по математика. Миналата година на осми клас им преподаваше пенсионирана учителка. Пак добре, че се е съгласила. Сега се пенсионира единственият гимназиален учител по физика. Последно като гледах в сайта на РИО обявата си стоеше. Ще видим като започнат учебната година какво ще правим с физиката и математиката. Учител по химия също им трябва още един.

# 251
  • София
Тъй като стана въпрос за кадрите, интересно е къде се чупят нещата. Има хора, които искат да бъдат учители, но твърдят, че много трудно се намират учителски свободни места. От друга страна се твърди, че има места, а няма желаещи да ги заемат.
Моята версия е, че така, както гледам обявите в РУО, първото нещо, което търсят хората е постоянен трудов договор, а не да е срочен и в края на учебната година да не е ясно какво ще се случва през следващата. Мен определено ме притеснява това положение. Всяка есен за едно училище има по 7-8 обяви за учители и друг персонал, но главно за учители. Е, сори, ама това и мен ще ме разколебае. Ако ще работим - да работим! Това не е условието "ако се справяш добре ще получиш постоянен договор", а "и да се справяш добре, броим учебната година, а за догодина сори". Все едно сезонен работник търсят. Аз не се навивам на такива варианти.

# 252
  • Ямбол
Не е сезонно и не е разпокъсано. Норматив означава едно работно място. И няма. В момента имаме точно 2,5 норматива. Обявихме място. Подадоха 4 кандидати - един химик, записал току що в БСУ математика, един инженер по ел., който е водил малко математика, още един, който още учи(преквалификация) и един нормален. Нормалният го взехме, остават 1,5 норматива пак на нашите рамене. По отношение на младите, миналата година едно момиче заместваше за малко, завършила предходната година, та тя решаваше задачи с дроби, като съкращаваше числа в числител и знаменател, които не са в произведение, а в сбор. Такива млади е абсурд да вземем, пак ние ще си опъваме.

# 253
  • София
Ок, какво се случва в края на учебната година? Договорът изтича и толкова или?

# 254
  • Ямбол
Няма как да изтече в края на учебната година. Назначават се за постоянно. Поне при нас се спазва КТ. Най-много да има срок на изпитване, който не може да е повече от 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт