Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 734
  • 414
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Лирично отклонение, но ми е болна тема. Извинявам се!

Бях следобед до кварталния магазин. Една дама пред мен на опашката много се стараеше да я чуем всички докато обясняваше на касиерката, че още от едно време на Запад в магазините стоял служител и прибирал покупките на клиентите в чантите им. Аз се запитах защо в моята чужбина никого не видях за три години да събира на клиенти покупките в торбите. Но тя продължаваше да разяснява на простолюдието около нея и да вири нос как може тук така - онака, а видиш ли - още преди 20години в Южна Африка ...
Мамина златна... на Запад как било.

Още на летището се открояваме като се заоформя групата за самолета ЗА и ОТ България. Иначе всички знаем на Запад как било.

# 316
Лирично отклонение, но ми е болна тема. Извинявам се!

Бях следобед до кварталния магазин. Една дама пред мен на опашката много се стараеше да я чуем всички докато обясняваше на касиерката, че още от едно време на Запад в магазините стоял служител и прибирал покупките на клиентите в чантите им. Аз се запитах защо в моята чужбина никого не видях за три години да събира на клиенти покупките в торбите.
Зависи от чужбината. В САЩ, напр. във веригата Крьогер, има такива хора по касите - възрастни, хора с дисабилитиес или психични заболявания. Много е приятно някой да ти помогне да прибереш нещата, а и те се чувстват полезни и значими. Работят на непълно работно време, за да не им спрат социалните придобивки ( преди да ме попитате от къде го знам, имах такова момче в екипа си - със заболяване, но ориентирано към детайлите - 2 години обучение, но перфектен служител, с перфектна работа. Когато поисках да му увеличим заплатата, майка му ми се обади и ми обясни защо не трябва да я увеличаваме.)
Както има и магазини, където само от мострички на различни храни, можеш да се наядеш.

# 317
Хрупка, кое ти е болна тема? Че някой може да не се чувства добре в България ли?
Познавам хора, които живеят добре. Високи доходи, затворен комплекс, дете в частно училище, 2 джипа, 3-4 пъти годишно ваканции в чужбина. В колите до училище/работа и обратно. Храна - от ресторанти, градски транспорт - не знаят какво е това. Животът в капсулата е хубав.
Познавам и други, също работливи и интелигентни, мъжът е учен в БАН. Панелка в "Надежда", детето с хиляди връзки в "еврейското", 20-годишен "Опел", броят стотинките в края на месеца, жената след работа взима деца от училища, за да докара някой лев допълнително, днес пак са преджобили детето като е слязло на спирката. В тяхната капсула животът е кофти. Сега гледат "навън".

# 318
  • София
То част от "работливостта" и "интелигентността" е да си потърсиш по-ефективна работа и пазар на труда. Аз съм сменил 3 висши, различни бизнеси и професии, докато намеря това, което да може да ми плаща сметките.
Иначе, ако ме питаш какво ми е кеф, кеф ми е да съм треньор-гуру по бойни изкуства. Ама никой не ме пита. Правя това, което трябва, а не което ми гъделичка емоцията. Сиренето е с пари. Масрафът и отговорността са лични.
За жена, повече разбирам да си гони сърбежите и призванията.
За мъж, обаче, който ще трябва да е глава на семейство и да осигурява, ще трябва да си потърси такава работа, която е платена.

За Канада, почти няма магазини, където човек да ти слага покупките в торби.
Сещам се, в Адонис веригата, имаше някаква мода да слагат малки деца да го правят. И трябва за 1 минута работа да им оставиш 2$ бакшиш. Учело ги било на труд. Някак не ми се връзва калкулацията. Излиза към 50$ на час за доброволен и неквалифициран труд. И никой не пита клиента дали иска. Simple Smile

# 319
  • France
Силвиана, най е страшно, когато твоето балонче е уютно и приятно, но нещо странично те извади от него. И парите не могат да ти помогнат.

# 320
Все някой трябва да преподава в училище, да обере био зеленчуците и да ушие "Макс Мара"-та... За последното немска журналистка добре описа условията, при които у нас се шият палта за 800 евро срещу месечна заплата от 300 евро и заблудата, че нашето "Произведено в ЕС" е гаранция, че е направено при европейски условия на труд.

# 321

Айде пак...ами Костко?

# 322
  • София
"Все някой" е социалистическа максима. Все някой трябва да е на минимала, общ работник, защо да не сме ние.

Капитализмът, а и самата природа предполагат оптимизация, гъвкавост и адаптация. По-адаптивният оцелява.
Ако всеки си намери добре платена работа, програмист, лекар с частна практика, и масово хората започнат да печелят повече, то и заплатите на учителите ще се повишат. Ще има недостиг на кадри, по-високите заплати от другите професии ще водят повече данъци от тях, ще има и търсене на частни училища, съответно ще има и повече за учителите.

Ако всеки или се хване да работи "шивачка" за 300 евро, или емигрира берачка в Англия, то каква е переспективата за икономиката на страната? Заплатите остават ниски, конкуренция за наемане на кадри няма.

Колкото повече се адаптираш и квалифицираш, и намираш по-добре платена работа, толкова повече цялата икономика се адаптира към по-висококвалифициран и платен труд. А той дърпа всички останали професии и заплати нагоре. Точно на тоя принцип в София всички общи професии са с пъти по-високи заплати от по-малките градове. Защото повечето пари, които се печелят от инженери, програмисти и тн, се завъртат в икономиката. Оттам по строители, зидари, шпакловчици, плочкаджии, бояджии, мебелисти, чистачки, готвачи, ресторантьори, сервитьорки; лекари; болници; козметички; фризьорки; монтьори и тн и тн и тн получават в пъти повече, отколкото биха получавали в другите градове.

А ако съвсем не става нищо от някой, и само може да намери работа за минимална заплата, чужбина ще е точно за него. Винаги съм твърдял и продължавам да твърдя, че там е точно мястото за хора с липса на квалификация и ниски възможности.

Да, костко слагат в отпадъчни кашончета, съгласен.

# 323
  • София
Хрупка, кое ти е болна тема? Че някой може да не се чувства добре в България ли?
Познавам хора, които живеят добре. Високи доходи, затворен комплекс, дете в частно училище, 2 джипа, 3-4 пъти годишно ваканции в чужбина. В колите до училище/работа и обратно. Храна - от ресторанти, градски транспорт - не знаят какво е това. Животът в капсулата е хубав.
Познавам и други, също работливи и интелигентни, мъжът е учен в БАН. Панелка в "Надежда", детето с хиляди връзки в "еврейското", 20-годишен "Опел", броят стотинките в края на месеца, жената след работа взима деца от училища, за да докара някой лев допълнително, днес пак са преджобили детето като е слязло на спирката. В тяхната капсула животът е кофти. Сега гледат "навън".
Болна тема ми е колко се величае чужбина, само и само да се покаже колко не струва България.

Трябва някаква умереност да имаме, защото на всички ни е ясно колко негативи има и из чужбините. Както има и в родината, разбира се. Просто малко повече умереност и правдивост. Няма как да имаме друга родина. Поне заради родителите ни, заради началото ни - една стъпка да отстъпим в критикуването, защото тук сме се родили и на повечето от нас кръгът тук ще се затвори.

Титина, тази възможност във веригата Крьогер е много хубава, разбирам идеята. Предполагам има и на много други места. Но обобщенията тип "там в чужбината е така, пък тук онака" .... не, не бива така наедро. А тази кресливата днес точно това обясняваше - как било на Запад, нищо че Южна Африка изобщо не е в тая посока.

# 324
  • France
Тангра, ти сигурен ли си, че си учил икономика?

# 325
Фил, не знам икономиката, но съм изпуснала трите висши. Последно като го четох уж  беше учил икономика в България и ИТ в Канада, но постоянно се променят версиите.

Общи взето аз бих рискувала да се пробва и да прецени какво му и не му харесва. Всеки има различен опит, среда, живот, стандарт и преживявания и не може да се даде еднозначен съвет към всеки.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 21:54 от Анонимен

# 326
Аз пък покрай темата и покрай някои други наблюдения се замислих и според мен всички ние доста мрънкаме. Т.е. явно където и да сме сме достатъчно добре да прекарваме време във форума и да си дрънкаме глупости.

# 327
Цитат
Не знам да има магазин, в който да не ти слагат покупките в торбичка.
И в последното грошъри го правят.
Ти сигурен ли си, че си бил в Канада? Или си слушал разкази на роднини?Smiley

# 328
И аз да се изкажа за торбичките (Торонто, sobeys       , например). Заради санитарните мерки, ако е в нови торбички или хартиени пликове от магазина, ти ги подрежда касиерът. Ако си носиш твои, ти си ги пълниш и касиерите не ги пипат даже. И пише на касата да си ги переш редовно. То това не е важно за темата.
Само да кажа, че след 30 ноември не може неваксинираните(12+)да се качват на никакъв самолет от летище в Канада- вътрешен и интернационален. Така че за някои решението за завръщане е спешно. Интересно ми е как ще се развият нещата?!

# 329
Бяхме 14 години в чужбина и се върнахме в България. Причината беше,че на детето ни не му разрешаваха да се яви на матура във въпросната чужбина.В България се яви на матура,изкара я и придоби степен бакалавър  в сферата на изкуствата.Още ми е много странно как там още в първи клас му сложиха стигмата,че няма да има право да се яви на матура щото бил буен.Аз се опитах да обясня,че той ще става художник ,а не пилот на боинг,но срещнах тотално неразбиране.Затова си мисля,че някои неща в уредени държави не са много гъвкави и в конкретна ситуация изниква голям проблем,който може да се реши точно в България.

Общи условия

Активация на акаунт