От ритниче на ритниче, ДЕКЕМВРИ наближава с нашето мъниче! (Тема 5/2021)

• 26 936
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Ясно, ще преслушам личната за тая карта. Звучи ми като нещо остаряло и социалистическо, ама явно трябва. Grinning
За обменната карта предполагам че към 36 седмица ще ми дадат такава. Засега нося на АГ по едно копие от всичките ми изследвания да си има и при нея и тя пише на ръка на един хрърчащ лист всичко (вика му "драсканиците ми"). Този лист си го нося с мене всеки път и предполагам че е някаква чернова на тази обменна карта.

# 166
Нормално е да нямате лична амбулаторна карта, ако не сте боледували. Моята ми е от първото раждане. Купува се от книжарница, попълва се и се носи на личен лекар за заверка.
За обменната карта - това е един лист, в който записват резултати, мерки на корем, кръвно...При предходна бременност нямах или поне не зная да съм имала. Сега имам, защото видях акушерката да пише в него.

# 167
Момичета вчера мина и моя пореден преглед. По принцип съм 26 г.с апарата изчислява 27 г.с., а според размер на главата даже почти 29 г.с и док каза че е малко по голяма в сравнение с тялото, но това не било притеснително. Е да ама аз се притесних. На някоя от вас казвали ли са нещо подобно. А и се чудя за третата ФМ че ми е 4-5 часа път, но имам още малко време да мисля. И както гледам сигурно ще се ражда ноември живот и здраве 🙂

# 168
Обменната карта, ако не се бъркам я издава следващия по каса АГ- един лист, който се води като направление за раждане. Издава се май с  болничния за 45 дни преди раждане, но за това също не съм сигурна. При спешност се носи впоследствие. Има  и картонче при АГ с данните за бременност и се попълва през нея, също май го искат

# 169
На мен тоя АГ нищо не ми е попълвал със сигурност. Не ми е мерил корема, килограмите или кръвното нито веднъж. А професора, при който ще раждам, ми каза да помоля да ги прави тия неща, та ще е интересно на следващия преглед...

# 170
  • София
На мен също не са ми мерили корема, кръвното и теглото.

За корема и теглото според мен пак е отживелица. Сега ехограф показва колко е голяма матката и колко е голямо бебето. На майка ми са й се карали, че в 6 месец не е качила никакви килограми, което е абсурдно.

За кръвното има повече смисъл, въпреки че на мен ако ми го измерят на прегледа сигурно ще ме изкарат хипертоник. 😁

# 171
Да, меренето на корема като хапна обилно с този апетит ще излезе +1м 😀 Както и теглото, на обед, с обувки да се мериш...
На БХС като първо важно изследване кръвното ми гръмна апарата, предупредиха ме, че може да си завиша риска за преекламсия в кръвния тест 🤦‍♀️ Каза ми тогава да си го следя вкъщи и да си записвам.

# 172
По спомен от първата бременност в тази т.нар. обменна карта (един лист..) ми я дадоха заедно с направлението за раждане и в нея ми бяха нанесли последните изследвания и ми дадоха папката с всички изследвания да си е в мен.
АГ никога не ми е мерил корема - единствения път, в който са ми го мерили беше когато ме приемаха в болницата да раждам. При наличието на редовни ехографски прегледи това мерене май няма смисъл..
А за килограмите - пита ме при записването на ЖК и после когато ми издадоха въпросната обменна карта.
Кръвното вече има смисъл да се мери редовно, дори и в домашни условия.

# 173
  • до най-прекрасния мъж
Амбулаторна карта имам, но даже не знам къде е. В Селена не я искат при издаване на болничен. Обменна карта и изследвания си имат при тях, предполагам, че щом ще раждам при тях и всички изследвания и ЖК са ми правени при тях, нищо няма да ми трябва. Никога не са ме мерили или теглили, аз си се тегля и следя кръвно вкъщи. Като ме записваха на ЖК акушерката ме пита колко кг съм и това е. Докторът си ме гледа само с ехографа и когато ми се падне, пуска безплатен  преглед. Каза за следващия път, че ще пускаме и изследвания по ЗК.  Аз пускам ПКК и урина всеки месец, заради ИР и той тях си гледа. Но сега ще изчакам той да пусне, каквото трябва, а аз ще пусна отделно тези за имуноложката, че така да не изпуснем нещо.
Мечта, не се притеснявай, бебето не е кукла, та да е като нарисувана и всичко да отговаря до ден и минута.

# 174
То корема и кг всеки може сам да си ги измери. На мен в 12 седмица ми измериха някакви параметри на таза - ъгъл на някакви кости и подобни. И докторът обясняваше на сестрата- затова таза е тесен и не препоръчвам нормално раждане - и ме погледна и пита първото беше секцио, нали - а аз- ми не, нормално...., та не знам колко има смисъл от тези мерки.

# 175
А между другото чувам, че се коментира дали шийката е мека отвъд дължината й. Досега не са ми споменавали, само милиметрите. При вас?

# 176
И аз да се включа с изследванията:
МБ една в 11та и една в 17та седмица заради течение, като се оказа чиста. В 12та първата стерилна урина и аз имах ЕКоли , после контралата беше чиста. Кръвни по-често изследвам,  мисля че до тук имам 3 пъти, като изключим месечните за хашимото.
Корема, теглото и кръвното до сега не са ми ги мерили,  само в началото ме питаха колко кг.  съм, ама предполагам че на ехографа се вижда всичко.

# 177
Мен пък АГ по ЗК на абсолютно всеки преглед ме мери, тегли и следи кръвно. При положение , че по каса се полагат само 2 видеозона , а има жени , които не се следят на частно и това е нещо.  Аз си имам папка с всички изследвания и всеки път им давам да си ги копират + картона , за да пишат в него , като ме пращат на ЛКК. С тази папка ще ходя в болницата, в която реша да раждам. Шийката и двамата лекари ми я гледаха и казаха, че е добре като размер, твърда, хомогенна, без разкритие. Аг по ЗК ме е гледала до тук мисля 3 пъти на видеозон и то, само защото знае при кого още ходя и му има доверие. От следващия път вече ще ме следи редовно, но ще ме вика и в болницата , за да ме гледа на хубав видеозон, а и тонове ще почваме да записваме.

# 178
И Стария АГ и новата ме гледат всеки път на видеозон. А от последния път и кръвното ми мерят. За теглото ме питат и аз си се тегля вкъщи.

Едит: Момичета, днес имам някаква тъпа дразнеща болка в левия яйчник. Дали е нормално в 23та г.с да се получават такива болки? Или оттук нататък следват болките?

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 15:17 от gabby92

# 179
Здравейте, доста имаше за четене да се включа и аз в новата тема 🥰 амболаторна картя ми казаха да си купя и разбрах, че е за болничния..аз все още си работя и не съм я ползвала, но акушерката ми обясни че като реша за болничен, отивам до личната искам някакво направление си беше, и го давам на акушерката. А тази обменна карта не знам какво е, но всеки месец като ходя на преглед акушерката ме претегля, кръвно мерим, обиколка на корема и си ги пише в някаква табличка както и резултатите от изследванията. Даже последния път чухме и тоновете на бебка с един малък уред😁

Общи условия

Активация на акаунт