Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 351
  • 736
  •   2
Отговори
# 510
402 в Търговската влиза от първо класиране, във всяка паралелка, така че спокойно, вътре е.

# 511
Какво мислите за Строителния за момиче?Братовчедка се жалва,че дъщеря и иска да и е на първо желание ,при положение,че до онзи ден беше за Търговската и ХГ .Става въпрос за паралелките с архитектура.За търговската бала и е под въпрос,но за ХГ и стига и сега изведнъж Строителния....
Където иска там да се запише, за да може да учи с мерак.

И двете са ни много далече. Ние сме от провинцията, на 100 км от Пловдив. Тя ще е на общежитие сама. Затова искам да изберем правилното училище.
Заслужава ли си заради едното училище да лишите детето си от семейство? И то в такава преломна възраст каквато е тинейджърската? Още повече пък момиче. Запишете си я в някоя гимназия до вас, пък за университета вече може да мислите и за друго населено място. Предполага се, че като е по- голяма по ще има акъл да се пази. Не я хвърляйте в големия град още от сега.

# 512
  • Пловдив
Не бих съдила никого за изборите, които прави. Вероятно не им е лесно, но сигурно Пловдив им е най-добрата опция за добро средно образование.

# 513
  • София
Мъжът ми точно така след 7 клас е отишъл да учи от малък град в Пловдив, в случая НТГ, но това е без значение. Мисля, че много добре му се е отразила самостоятелността и това, че не е бил залепен за мама. 😃

# 514
  • Пловдив
Нито ще е първото, нито последното момиче, което ще отиде да учи в голям град след 7 клас. Някои и в чужбина заминават. Детето не се лишава от семейство, що за приказки са това?
Я вижте в ЕГ Ловеч примерно колко деца са от градове, където няма ЕГ, та и в Пловдив идват деца от Карлово, Сопот, Калофер, за Раковски и Асеновград да не говорим. И от близки и не чак толкова близки села. И се справят децата.
Може изобщо да нямат гимназия там, където живеят.

# 515

И двете са ни много далече. Ние сме от провинцията, на 100 км от Пловдив. Тя ще е на общежитие сама. Затова искам да изберем правилното училище.
Заслужава ли си заради едното училище да лишите детето си от семейство? И то в такава преломна възраст каквато е тинейджърската? Още повече пък момиче. Запишете си я в някоя гимназия до вас, пък за университета вече може да мислите и за друго населено място. Предполага се, че като е по- голяма по ще има акъл да се пази. Не я хвърляйте в големия град още от сега.
Всеки решава кое е най доброто за децата му. Нима си мислите че на мен като майка ще ми е лесно да е далеч от мен. Нека направя едно уточнение: брат й е вече втора година ученик в Пловдив в механото. Тя няма да е напълно сама. А при опцията да остане при мен без качествено образование и с перспектива нулева. Нима всеки родител не се стреми да осигури на децата си някакво бъдеще. Когато синът ми отиде в Пловдив ми беше много трудно, притеснено и като майка се побърквах, но сега той е самостоятелен. Въпреки че е на 16 разсъждава и преценя ситуациите като доста по голям. Нима като ги държа при себе си и ги лигавя и глеза и гледам да им угаждам ще им помогна повече. Всеки има право на мнение но никой няма право да съди другия за решенията които взима за семайството си, още повече когато тези решения не го засягат. Благодаря на dundi73  Sea. Sea и tonitabrandtner.

# 516
  • Пловдив
Имах съученичка в гимназията от Хисаря, а братовчедка ми от Велинград също предпочете да дойде в Пловдив. Иначе още навремето и баща ми е пътувал от село до областния град.

# 517
  • Пловдив
Famiii, поздравления за смелостта. Пожелавам успехи на децата ти. Явно добре си ги възпитала да се справят сами.
Примери за деца, пътуващи по 100+км на ден, за да отидат на училище или такива, които са на квартири или общежития има много. Да не би да е лесно 5 години да пътуваш от Раковски до Пловдив, за да учиш в МГ, че и пътят от Асеновград до езиковите гимназии да не е малко? Но пътуват децата. Някой им е дал шанс или пък ги е побутнал към образование в по-добри училища. Най-лесно е в кварталното СУ, но на места няма и такова.
А тук, като вземе да ми се тюхка някой как детето трябвало да пътува с градски транспорт до ЕГ. Далече им било от центъра примерно...

# 518
Моят младеж докато се чуди къде да се бутне да изучава природните науки - ХГ или Патриарха, днес заяви Абе мамо, що се занимаваме и двамата с глупости, след като от 2 години искам в търговската?Аз така 🤦♀🤪🤪🤯. Моля се да да го приемат на 1во класиране, че не знам дали ще издържа 2ро и не дай си Боже 3то и нови желания. С бал 402 дали има шанс?

Колко му  е бала и каква специалност си е избрал?

# 519
Моят младеж докато се чуди къде да се бутне да изучава природните науки - ХГ или Патриарха, днес заяви Абе мамо, що се занимаваме и двамата с глупости, след като от 2 години искам в търговската?Аз така 🤦♀🤪🤪🤯. Моля се да да го приемат на 1во класиране, че не знам дали ще издържа 2ро и не дай си Боже 3то и нови желания. С бал 402 дали има шанс?

Колко му  е бала и каква специалност си е избрал?
Според изискванията на НТГ е 402. Иска Електронна търговия на първо желание, за която не можах да намеря минимален/максимален бал от миналата година. Второто му желание е икономическа информатика. Миналата година на 1во класиране минималният бал е бил 407, а на второ 396. Общо взето иска в това училище, дори паралелките с немски записа, въпреки че никога не е учил немски и е бог по английски😁

# 520
  • Пловдив
Електронна търговия е нова паралелка за предстоящата година, така че няма как да намерите за нея информация за бал

# 521
Нека направя едно уточнение: брат й е вече втора година ученик в Пловдив в механото . Тя няма да е напълно сама.
Механото, ясно.
Всеки родител решава за децата си, разбира се. Аз познавам семейства, които се изнесоха заедно с децата си в града, където са приети да учат. Не им спряха бъдещето, но не ги оставиха сами. Всеки сам си решава. Аз исках да ви разубедя да я пускате сама в града, но щом вече имате такава практика, тогава ще отговоря само на въпроса ви кое училище да изберете. Но пак ще отговора според призмата на моите разбирания. Та според мен трябва да изберете училище, което ви е по- близко. Не са за пренебрегване фактори като ранното ставане, трафикът, претъпканите автобуси, лошото време, бързината на придвижване при евентуално успиване.

# 522
  • Пловдив
Famiii,
много е важно как си ги възпитала децата докато станат на 14-15....
Аз съм пример за това как от 8 клас може да учиш на 450 км от семейството, на квартира - в град, в който стъпвах за първи път, никакви роднини наоколо!
Доказване, доказване, доказване.... Бях комсолски секретар на училището ( в онези времена), после председател на стачния комитет на учениците от училишето JoyJoyJoy Научих се да ям супа. Преди това не можеха да ме накарат да я вкуся у нас. Но супа се прави най-лесно и (почти) от всичко.
Научих се на самостоятелност.
Не съм практикувала после нито ден това, за което учих. Но имах стипендия по договор с фирма. И в този град - е, нека го издам - Сливен (т.е. не е голям, не е по-голям от родния ми град, но понеже рисувах....ха-ха-ха!) се ориентирах и към това какво ми се учи после, какво ми се работи и т.н.
Т.е. мога да споделя САМО позитиви от това, че завърших средното си образование далече от семейството!

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 15:09 от JiD

# 523
Така е. До децата си е. Аз моите предпочитам да са ми по- наблизичко. Затова и разстоянието на гимназиите от нас ми е един от основните фактори при избора ми. И това се оказа добро решение по време на пандемията, защото ми беше много удобно да ги превозвам с кола и така да избягват автобусите.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 13:00 от Mia Rulana

# 524
  • София
Аз съм сигурна, че всеки предпочита децата му да са до него, айде, ако не всички, то повечето, но понякога е по-добре да помислим, кое ще е най-доброто за тях, не за нас. Казвам го с абсолютно най-добри чувства към всички. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт