Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ОСМИ клас 2021/2022: Учебната година предстои, нека по вода да им върви!

 • 28 312
 • 736
 •   1
Отговори

Анкета

Искате ли да имаме Фейсбук група?

Опции:

* Гласуването приключено: сб, 11 сеп 2021, 23:27

# 690
 • Мнения: 117
И моят се оплака от госпожата по философия. Още от вратата взела да крещи  , детето ми вика тая е откачена. Имат за първи път с нея. Да не би всички философи да са такива?

# 691
 • Мнения: 446
Усещам как тази година се дистанцирам повече  и оставям сама да се оправя.
След този кошмарен седми клас, който преживях не ми се учи повече...
Оттеглям се. Simple Smile
Засега са ок нещата- много си харесва учителите, позапознала се е с някои съученици.
Върви езика, интересно и е и учи с желание.
За стипендия още не се говори, а гледам срока за подаване е до 30-ти септември. Ако правилата не са променяни, защото на сайта седи информация отпреди 3 години, ще взима, мисля 40 лв.
Колкото и малко да са парите, децата са си ги заслужили, а и това са им първите спечелени.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 13:06 от lothen

# 692
 • Мнения: 214
Моят син също не е очарован от госпожата по философия. Имат при нея в петък, последен- седми час. Каза, че изглеждала ужасно депресирана, вкисната и сякаш насила някой я кара да ходи в училище. Първият час преминал в "запознаване",като ги е питала за трите им имена, правейки паузи все едно си ги записва тези имена.По-  уместно и интересно би било (особено както са изцяло мъжки клас) някой мъж да застане там и да им философства. Хем не върви много да спорят с нея, понеже е дама, хем даже и никакъв диалог няма да се получи. Изглежда трябва да си зануля очакванията към нея и предмета, жалко.

# 693
 • Пловдив
 • Мнения: 472
При нас в правилника на училището пише, че се стипендия се дава според точките от НВО, но колко трябва да са тези точки не пише.
И при нас това е критерий и май ще останем зад борда. Засега не зная колко точки ще определят като летва.
Но наистина размерът няма значение, за тази (възможност за) стипендия се говори от седми клас - щеше да е стимул определено!
А за втория срок не си правя илюзия (за сина не зная) - ще ги направят на кълцано зеле с двойки по немски и ... иди изкарвай за стипендия!

  # 694
  • София
  • Мнения: 201
  Моята наборка пък вчера е правила входящо по инф. технологии, при това в първия учебен час. Thinking
  За стипендиите вчера класната ги е питала кой е имал миналата година отличен успех, но не разбрах точно критериите какви ще са. Предполагам, че ще е 5,50.

  А на нас Дидева да ни спретне едно входно - за съдържанието и нюанса на течностите в различните бутилки Joy

  Съгласна съм с предложението. Дори ако имате предложение, на който му е удобно да се срещнем лично очи в очи да дегустираме някъде. Hug

  # 695
  • Варна
  • Мнения: 2 101
  Явно споделената шестица назад в темата е късметлийска Wink Отчитам и аз първа такава в Школо за новото училище. Вече съм фен на учителката по физика - вчера са правили входно, днес имат оценки. По математика входното също не било трудно, усетила се, че пропуснала последната стъпка на едната задача, но вече била предала и щом сама каза: Не е фатално!, съм обнадеждена, че се е справила и там. Тръпнем за входното по АЕ какво е стършил свършил и дали с учителя по любимата химия ще има химия Simple Smile
  Да питам децата, които избраха АЕ (ИИ или РИ) - как започнаха изучаването на езика?

  # 696
  • Мнения: 2 075
  Моят пък е доволен от учителят си по философия, води им и основи на журналистиката. Още първия час е създал по-непринуденя обстановка, някакви ситуации са разигравали.

  # 697
  • Варна
  • Мнения: 1 015
  По философия впечатленията са горе-долу аналогични на описаните. Да не са ги правили с калъп тези учители? Казала им, че не иска да вижда родители да ходят и да се оплакват от нея. Предни години ходили майки и бащи да й държат сметка какви са тези глупости, които им преподавала. Много странно - за първа среща... Дъщеря ми е убедена, че с философията няма да изкласи Simple Smile

  Dive, при нас започнаха  от азбуката - има деца, които не са учили до момента АЕ. Входно ще правят след 3-4 дни. Засега е мноого лежерно, щом й остава време да излиза с компания.. Но тя е с доста добри познания по езика, гледа филми без преводи, както и напоследък я виждам, че и книги на английски вече си тегли и чете. Единствено повече време отделя на транскрипцията, защото ще правят диктовки на тектове,  написани само с транскрипция, а там могат да се допуснат грешки.

  Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 11:11 от zaek

  # 698
  • София
  • Мнения: 4 644
  Според мен транскрипцията е напълно излишна за учене. Може би има ползи от нея единствено в началото на усвояването на АЕ, колкото да се свикне с четенето/произнасянето правилно. После човек придобива усет за езика и никаква транскрипция не му трябва повече. За едно дете, като това на Zaek, което вече е достигнало такова ниво, че да си чете сама книги на АЕ и да разбира речта във филмите, транскрипцията е излишно натоварване със знание, от което няма полза. Чак и диктовки.... потрес! Confounded

  По философия още не е имал официален час младежът, но ви бях споделила, че миналата седмица с учителят им са играли на опознавателни игри и отзивът беше положителен за господина.

  Каза, че изглеждала ужасно депресирана, вкисната и сякаш насила някой я кара да ходи в училище.
  Ето такива неудовлетворени/отегчени/вкиснати от живота демотиватори не трябва да имат никакъв достъп до учителската професия. Не само, че точно те сриват реномето на българския учител, (който по мое мнение в общата ми лична статистика е отдаден на това, което прави и го прави с любов), а и влияят меко казано негативно на децата. После защо съм искала всички учители преди всяка година да се явяват на психотест - който издържи, отива да преподава; който не - не! Ех, мечти.....

  # 699
  • Мнения: 18 506
  Здравейте и от мен, доста изпуснах от темата, но да се включа все пак.

  При нас първи учебен ден мина добре, вторият още по-добре.
  Дъщерята има късмет с чудесен клас по първи впечатления. Още от ден 2ри си направиха група във вайбър и голямо писане пада уикенда.
  Децата са наистина свестни и подбрани.

  Учи се немски та пара се вдига, по 4часа всеки ден. Втора смяна е и доста време и отнема до училище и обратно (по 1час). Снощи като се прибра в 20ч, хапна набързо и седна да пише думи (86бр от речника). Писа до 22ч и днес сутринта е продължила.
  Голямо пеене пеят в часовете, повтарят и т.н., учителката по немски, която е и класна е страхотна.

  От останалите учители като цяло са доволни, но още нищо не са видели.

  # 700
  • Мнения: 971
  Добре де хора, кажете ми каква е логиката бащата да не може да подава заявление за помощ? Да не ходя по институции, подадох от името на бащата, с неговия КЕП. Никъде не пишеше, че само майката има право да подава, нито в декларацията, нито в наредбата съм видяра такова нещо. Звънят ми от социалните, че не може. Ма тези деца имат 2 родителя,  с брак сме. Откъде на къде той да е по-малко родител?
  Иначе добре върви уж училището. По цял ден е, НЕ имат х4-5 часа дневно. Новите думи се пишат х50 пъти всяка. Засега е стриктен, дано и запомня нещо. Щастлив е, че се е представил добре по английски, само той си говорил с госпожата, другите не могли, някои не можели да кажат и на колко години са. Обича си го този език, но нямаше късмет. Дано му потръгне немския.

  # 701
  • Мнения: 253
  Усещам как тази година се дистанцирам повече и оставям сама да се оправя......Оттеглям се. Simple Smile
  Абсолютно по същия начин се чувствам.  Дотук се чувствах длъжна да насочвам, да обърна внимание на това, колко е важно да влезе където иска, заради нея, да се чувства тя добре. Е, с цената на много нерви от моя страна/в мерна единица литри/, с много стискане на зъби -  факт е. Тия 2-3 дни даже не съм попитала има ли домашно, написала ли е - изобщо не ме интересува. Като се върне, питам - "Кви са клюките днес?" И каквото разкаже - дали за съученици, дали за учител..... Да се оправя оттук насетне. Аз смятам да пообърна внимание на себе си, че се позарязох последните години.
  Според мен транскрипцията е напълно излишна за учене..... Може би има ползи от нея единствено в началото на усвояването на АЕ, колкото да се свикне с четенето/произнасянето правилно. После човек придобива усет за езика и никаква транскрипция не му трябва повече. За едно дете, като това на Zaek, което вече е достигнало такова ниво, че да си чете сама книги на АЕ и да разбира речта във филмите, транскрипцията е излишно натоварване със знание, от което няма полза. Чак и диктовки.... потрес! Confounded
  Аз съм на различно мнение. Simple Smile Като учила в английска гимназия по "ония" времена. Усет за езика придобиват и съгражданите ни, отишли да мият чинии. Правилното произношение, синтактичните и граматични правила са друга бира. Моята дъщеря от години чете само на английски, купувам от амазон книги. От 3 години гледа само нетфликс, няма телевизор в стаята. Говори бързо, без да търси думи. Ще се разбере перфектно навсякъде и с всички. Но не е баш куинс инглиш, който трябва да е.... А нали това е целта на изучаването на езика.

  # 702
  • София-Младост
  • Мнения: 21 094

  Pisa
  Пише го в ЗСПД.

  Kally May
  Така е в ЕГ...учат транскрипция. Моят също чете книги и гледа филми на АЕ, но сега пише та пушек се вдига.
  Няма да им навреди честно казано.

  # 703
  • Мнения: 1 487
  Добре де хора, кажете ми каква е логиката бащата да не може да подава заявление за помощ? Да не ходя по институции, подадох от името на бащата, с неговия КЕП. Никъде не пишеше, че само майката има право да подава, нито в декларацията, нито в наредбата съм видяра такова нещо. Звънят ми от социалните, че не може. Ма тези деца имат 2 родителя,  с брак сме. Откъде на къде той да е по-малко родител?
  Иначе добре върви уж училището. По цял ден е, НЕ имат х4-5 часа дневно. Новите думи се пишат х50 пъти всяка. Засега е стриктен, дано и запомня нещо. Щастлив е, че се е представил добре по английски, само той си говорил с госпожата, другите не могли, някои не можели да кажат и на колко години са. Обича си го този език, но нямаше късмет. Дано му потръгне немския.

  Не разбирам … какъв е проблема бащата да подаде заявлението ?
  И при нас случаят е подобен … таткото има КЕП и се готвехме той да подаде онлайн документите Sad

  # 704
  • Перник
  • Мнения: 4 355
  Нашата "Философка" е готина, поне такова е първото впечатление: "госпожата е на 46 г., има син на 27 г. и вече е баба, представяш ли си?" Simple Smile

  Поръчахме учебниците, за входни нива не съм чула нищо.

  Общи условия

  Активация на акаунт