Испания

• 50 533
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
  • някъде под слънцето...
На практика след като картата е блокирана няма как да ги върнат в нея.

# 376
  • Мадрид / София
Парите са retensiones и са в сметката. Щом могат да ги изтеглят, могат и да ги върнат, независимо, че картата е блокирана. Поне аз така си мисля, ама може и да не е така. Ще видим какво ще стане.

# 377
  • някъде под слънцето...
При блокирана сума,  все още не е извършена транзакция,  при взета сума ,  транзакцията е извършена  .
Два различни казуса  са.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 22:37 от sl

# 378
  • Мадрид / София
Сумата не е блокирана, само е задържана. Ако я изтеглят, само тогава може да се направи денунсия в полицията.

# 379
  • някъде под слънцето...
Именно  не  е изтеглена , но е заявена.
При кредитните карти  в тези случаи сумата  се изважда от  салдо диспонибле
Тоест не е изтеглена от картата, но не разполагате с въпросната сума

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 08:33 от sl

# 380
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пак аз Simple Smile
вече писах, че некоректна фирма, която не връща депозитния наем - името на фирмата е Миказаинн

пиша го за информация на децата, които ще заминат по програми в Испания -  фирмата се препоръчва като най- коректна, но вече година не връща депозитния наем. и доколкото разбирам, не само на "нашето" дете Sad

# 381
Момичета, имаме си вече испански дебитни карти с мъжа ми от Сабадел. Как и кога можем да си вземем и кредитни карти? Има ли изискване за давност на сметката и досието при тях за издаване на кредитни карти? Че няма как да си купуваме самолетни билети..Laughing

# 382
  • Мадрид / София
Според мен трябва да видите какви са условията на самата ви банкова сметка. Не винаги към нея се прилага и кредитна карта. Има сметки само с дебитни карти.

# 383
  • Mediterraneo
На Сабадел специално ми дадоха първо кредитна карта, после си поисках дебитна. Но пък сметката е фирмена, та не знам. Каиша банк сами ми предложиха кредитна с 2 000 евро към сметка на над 5 години.

# 384
На Сабадел специално ми дадоха първо кредитна карта, после си поисках дебитна. Но пък сметката е фирмена, та не знам. Каиша банк сами ми предложиха кредитна с 2 000 евро към сметка на над 5 години.

Лелее ако трябва да чакаме 5 години и за кредитна карта..Satisfied
Дебитните ни ги дадоха за плащане автоматично от тях на ток, вода, данъци и за получаване на заплатите ни там... Сега обаче искам да си открия аутономо, дали със същата сметка ще мина или ще искат друга сметка, която да се води само фирмена? Има ли някой с аутономо да сподели?

# 385
  • Mediterraneo
Със същата. Мъжът ми беше 6 години аутономо, всичко си беше през личната му сметка. Реално аутономо е физическо лице, не юридическо, та сметката си е същата. Нея ще представиш в Сегуридад социал, в Hacienda и всякакви институции.

# 386
  • някъде под слънцето...
Да аутономос нямат отделен  СИФ,  замеатва го  НИЕ или ДНИ
Сметката Ви на ресидент или на нерeсидент е?
Ако е на нвресидент или е с бяло НИЕ е трудна работа.
Обикновено баката изчаква определено време за да прецени състоятелността  и риска на клиента , за да му даде кредитна карта.
Има и "свободни карти" , вързанин към банковата сметка
Wizink, Bankintercard, Amex
Iberia +....
Някои вериги магазини , също предлагат
Alcampo, VisaPass, MediaMarkt, Ikea,
Вторите искат постоянен договор от поне година и задължително чекират в листадо де моросидад .
Някои дори предпочитат само клиенти с ДНИ.

Идва момент в който банката редовно започва да праща кредитни карти.Съпругът ми ги връща всички, зящото има фобия към тях, но това не му пречи да използва моите Simple Smile  за интернет, в останалите случаи си използва дебитните.
Аз връщам повечето, задържам само тези, които ми.предлагат добри условия.
Последните няколко години не ползвам дебитна карта.
Кредитните ми дават бонуси, защитита , сегурос на покупките оф и он лайн.
А и  не искам банката вижда  къде  съм била и какво съм си купила.
Вече писах, че имам фобия   за лични данни, вероятно защото ежеегодишно минавам курс за защита на личните данни и подновявям декларацията за конфиденсиалност, Но на практика знам как се обработват тези данни.
Така, че върнах дебитната.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 19:35 от sl

# 387
Благодаря момичета, още един въпрос за учениците. От колко го колко часа децата са на училище и какво ядат в обедната почивка? Тук където сме сега, се яде само суха храна, носят си сандвичи всеки ден. Само зимата понякога могат да си поръчат чаша супа и то само в някои училища. По принцип няма топла храна.

# 388
Извинявам се за нахлуването в темата ви, но имам два въпроса към вас.
Прочетох, че изискванията за ковид-паспортите при кацане в Испания са отпаднали.
Така е, нали?
Има ли все още обществени места, където маските са задължителни.

# 389
  • някъде под слънцето...
Лунна, децата обикновено на обяд се хранят на стол, който се заплаща отделно.Преди 10 тина години съм плащала съм 200- 250е на месец.
Има и училища, които учат след обяд, на коляжка детеро се прибираше у дома , за да обядва.
Трянва да проввреш какъв е протокола в избраното от вас  училище.

Изпошзването на маска с в обществения транспорт, все още е задължително, поне за Мадрид.

Общи условия

Активация на акаунт