Испания

• 50 444
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
  • Mediterraneo
До островите трудно ще намериш регулярен транспорт, или поне такъв да не струва половин бъбрек .
Не се връзвай на приказките, че за една година възрастен е проговорил свободно езика. Това са легенди. Виж, за децата съм напълно съгласна, моите поне успяха.

# 586
  • някъде под слънцето...
Необходимото време за "проговаряне" на испански е различно за всеки.
Зависи, какви други езици се владеят и с какъв кръг от хора се общува  в дадения период.
Зависи и какво св разбира под "проговаряне".Дали просто да се справяш с  на разговорно ниво с имституциите или да учиш и полагаш изпити на чуждия език.

# 587
Благодаря, момичета!
Така предположих и аз (и за двете). За транспорта - каквото такова в краен случай, няма как. Колкото до езика, предполагам, че няма спешност за проговаряне на топ испански, защото моята работа изобщо няма да се случва там, т.е няма да има никаква разлика с това как е в момента тук. Неговата професия също се работи на английски официално и основно, но предполагам, че той ще се окаже в по-голяма нужда да се научи бързо, защото ще има много повече контакти с хора там. Допускам че има значение колко бързо човек намира приятели и среда, т.е хора, с които да говори.
Мислех си да се пуснем на някое езиково училище, защото при всички случаи ще предпочитам да мога най-малко да пиша цивилизовано, колкото и да говориш да се учи в движение, но по-скоро си го представям там, не предварително. Най-малкото за мен с моя вечен домашен офис в главата ми е супер базов начин да се срещна с хора.

# 588
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
7 месеца с Дуолинго и изкарах А2.3 в Дон Кихот Wink
малко ми се смяха на "латино" испанския, но не е болка за умиране - разбираха ме. Simple Smile
за училище и официален разговор не мисля, че е достатъчно.

# 589
  • Мадрид / София
В България масово учебниците са на "латино испански" и като си в Испания изведнъж разбираш, че се говори различно. За разбиране се разбира, но и мен ме коригираха за това как трябва да го кажа в Испания ( не че го запомних). 🤣

# 590

Единствения ми проблем в момента е, че проучването ми за компания, която организира транспорт на вещи, все още  само на етап търсене в интернет, малко удря на камък, защото обикновено завършва с "без Канарски острови". Намерих няколко места, с чиито калкулатори получих някакви суми от типа на 600 евро за 45-килограмов кашон, което е умопомрачително. И се чудя дали някой има опит с транспорт до испанските острови, струващ по-малко от бъбрек?
Ако ще изпращаш багаж от Англия към Канарските, направо си вземи един малък контейнер и по кораб. Опаковаш всичко много, ама много добре и ако може върху палет. Нищо важно или скъпоценно. Schenker, DSV, т.н..Малки пакетчета от Испания полуостров до островите Seur, но пак е скъпо. Ако си направите адресна регистрация на Канарските, ви се полагат облекчения при мита, разходи по самолети, кораби, но не помня дали има за товари.

# 591
Ако си направите адресна регистрация на Канарските, ви се полагат облекчения при мита, разходи по самолети, кораби, но не помня дали има за товари.

Дори и да няма значение за багажа, благодаря сърдечно - това ми е супер полезно, тъй като ще правим регистрация, по план ще се задържим неопределено дълго, т.е. ще ни трябва, а не знаех и задължително ще проверя. Благодаря! Yellow Heart

Последна редакция: ср, 12 окт 2022, 01:28 от Elisheva

# 592
Здравейте,

Надявам се да не е проблем, че не съм родител, а студентка.

Уча онлайн курс и обмислям дали да не прекарам зимата в Испания. Бихте ли ме ориентирали колко по-скъпо е там в сравнение с България (Пловдив, по-конкретно)? Става въпрос за цени в супермаркетите и сметки, защото искам да преценя дали ще мога да си го позволя ако не работя.

Благодаря!

# 593
Здравейте,

Уча онлайн курс и обмислям дали да не прекарам зимата в Испания. Бихте ли ме ориентирали колко по-скъпо е там в сравнение с България (Пловдив, по-конкретно)? Става въпрос за цени в супермаркетите и сметки, защото искам да преценя дали ще мога да си го позволя ако не работя.

Благодаря!

Мило момиче, Испания е много голямо понятие.
Посочи град или опции градове, които обмисляш.
Имай в предвид наема на апартамент или стая в споделен апартамент, сметки разни ,храна, транспорт.. какво мислиш да правиш .

Много етрудно да се даде някаква преценка с толкова информация.

# 594
  • някъде под слънцето...
Здравейте,

Благодаря!
Хвърлих едно око на профила и публикациите Ви.Всъщност Вие ли сте сгудентка или дъщеря Ви, или тя вече завърши?
А може би,  просто Ви е скучно ?

# 595
Здравейте,

Благодаря!
Хвърлих едно око на профила и публикациите Ви.Всъщност Вие ли сте сгудентка или дъщеря Ви, или тя вече завърши?
А може би,  просто Ви е скучно ?
Здравейте,

Благодаря!

Мило момиче, Испания е много голямо понятие.
Посочи град или опции градове, които обмисляш.
Имай в предвид наема на апартамент или стая в споделен апартамент, сметки разни ,храна, транспорт.. какво мислиш да правиш .

Много етрудно да се даде някаква преценка с толкова информация.

Не съм решила точно за град, мисля за Валенсия или Малага, защото са по-евтини от Мадрид и Барселона. Бих искала да си наема студио или едностаен апартамент, не искам споделени апартаменти или стаи. Знам, че наемите ще са доста по-високи, става въпрос за всекидневните разходи по-скоро.

И двете ползваме профила, не че смятам, че има значение. Относно обвинението, че просто ми е скучно,  дори не знам как да го коментирам

# 596
  • Ispania
Не съм сигурна че студио в Малага е по-евтино от Мадрид 😳, напротив даже 😅, въпреки че не съм сигурна колко би струвало сега едно студио в Мадрид.
В Малага при късмет студио може да се намери за 600-650-700 евро, но си е чист късмет за тези пари. Иначе за всичко друго - цените са горе -долу еднакви в Мадрид и Малага (супермаркети/услуги).
Така че това не трябва да ви притеснявам
Аз например в Мадрид намирам доста по-евтина храна , отколкото в Малага 🤣.

# 597
Мога да кажа само за Барселона.
Тук студията са от 1000е на горе. Рядко може да се намери нещо под 30м2 за 700-800е.

За такова пространство и зимата трябват около 100-150е за допълнителни разходи. ( вода, ток, газ).
За храна, за сам човек около 200е на месец.
За транспорт около 30-50е за месец.
За заведения всяка вечеря излиза около 25-30е в не скъп ресторант. Тук сметките се разделят по равно така че не можеш да си контролираш разхода, ако си с други хора.

# 598
  • някъде под слънцето...
Скрит текст:
Здравейте,

Благодаря!
А може би,  просто Ви е скучно ?
Здравейте,

Благодаря!

Не съм решила точно за град, мисля за Валенсия или Малага, защото са по-евтини от Мадрид и Барселона. Бих искала да си наема студио или едностаен апартамент, не искам споделени апартаменти или стаи. Знам, че наемите ще са доста по-високи, става въпрос за всекидневните разходи по-скоро.

И двете ползваме профила, не че смятам, че има значение. Относно обвинението, че просто ми е скучно,  дори не знам как да го коментирам
[/quote]

Предлагам интеркамбио
Студиото на дъщеря ми  в Мадрид за  зимата,(също студенка, щом е за идеята, тя ще си дойде при нас )  за същия период в  твоето в Лондон.Може пък да и харесат Кеимбрич и Оксфорд, където пишеш, че  учиш психология.Пък ако дойдеш   приятелка на дъщеря ми  учи  психология в Complutense Мадрид, е не е Кембридж и Оксфорд....ама поне е психолигия.
Храната в Пловдив и в Мадрид е на един кантар Simple Smile
И като стана въпрос за Пловдив, шредлагам и друг бартер съобразен с цената на наемите Предоставям  обзаведен апартамент  в Пловдив за Ваше ползване  10 месеца срещу ползване  Вашето студио  в Лондон за 2 месеца .

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 13:11 от sl

# 599
Здравейте, чак сега намирам тази супер темичка - фенка съм на Испания. Heart Eyes
Обожавам испански език, макар че не го владея перфектно, да не кажа и под средното ниво, но това е, защото напоследък хич не го практикувам.
Обмислям една почивка във Валенсия заради децата и детските атракциони там (доскоро мислех за Барселона, но се надявам да е първото) и между търсенията по Букинг за апартамент под наем, се сетих, че мога вас да питам Blush
Искам да отседнем 5-7 нощувки в нормален апартамент (поне 2 стаи с кухненски бокс, баня и т.н.) в спокоен и комуникативен квартал заради метро и автобуси до атракционите.
Моля за препоръка и евентуално, ако пък имате предложение за подобен апартамент под наем, ще съм супер благодарна Heart Exl
Не търся лукс, а чистота, сигурност и близост до градски траснпорт и супермаркет примерно.

Общи условия

Активация на акаунт