(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 735
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
  • Русе
То и времето се измени. В равнините тази година почти не е имало сняг. В Русе за цяла зима имаше 2-3 дена със сняг и то по 2см. Гледам го дават все топло напред във времето и като нищо от скука ще се хвана и ще си засадя моркови в градината към 10.02. Почвата е засушена и не е замръзнала. По принцип дават да се слага в земята към март месец семенцето, но с това топло време всичко се променя. Ако пък го дават застудяване ще покрия земята с един найлон и готово. Те и без това никнат бавно и се надявам ако не измръзнат да си имам ранни моркови още пролетта!

# 421
Аз си водя записки. Миналата година на 6.02. съм засяла грах, лук, чесън, коренов магданоз, моркови, обикновен магданоз и листна целина. Миналата година според мен беше по-топла зимата.
Скрит текст:
Това на село в тракийското поле.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 18:29 от morskibriz

# 422
  • София
Не знам при нас си е съвсем зима. Спанака не се вижда, всичко е под сняг и е замръзнало.
Към 11 часа на обяд беше минус пет градуса.
Изобщо не ми се иска пак в хола да гледам разсад, но мисля да започна с разсада нагъсто, а след като го пикирам вече да го местя на село и нашироко. Ще му пускам някакво отопление, колкото да не замръзне.
Някой дали има опит с фирма за проектиране на отопление около София, насочила съм се към пелетна система? За момента искам само да  прекарам тръбите за радиаторите, докато всичко е разбутано в къщата, а по-нататък да монтирам самата горелка, котел и радиатори.

# 423
Аз се отчитам с разсад на терасата - остъклена е, пускам и малко отворен прозорец да темперирам китките Simple Smile Ще взема тия дни и термометър мисля, да видя до колко градуса става.. Четох, че трябва да е около 15, да видим дали го докарвам.
Сложих фолио отгоре, докато покълнат - за да им държи влажно.
Люти чушки 10 вида, че миналата година хич никак не успях с тях Simple Smile А ММ е много любител. Една капия обикновена и камби.
+ патладжан и червено цвекло, ще пробвам с разсад, защото никак не се получи с директно сеене ...
след две седмици ще пробвам с разни домати и краставици.

# 424
  • Русе
Сложих и аз от нетърпение 2 кутии от сладолед с по 20 семенца Ръгби. Слагам ги директно на прозореца, парното е точно отдолу, винаги така съм слагала. Това до пикирането. след това в оранжерията с двоен найлон и някой парцал, но моя разсад е малко- не повече от 60 корена и няма проблем да му "слугувам".
Днес ще си поръчам една съвсем "проста "оранжерия от Практис, не толкова с цел да опазя разсада от атмосферните условия, ами от кучето. Младо е още, няма година и тича из двора, като въобще не се съобразява. Примирих се, че в предния двор няма да видя тревичка, но доматки обичаме и тая няма да стане. Татко ми е обещал и повдигнати лехи, пък да видим.
Взех и 2  пакетчета семенца от Лидъл- едно нормално доматче и едно чери. Обичам да експериментирам, дано са хубави. Те  в пакетчето се оказаха 8 семенца , де...експеримента няма да е много грандиозен. Синът ми поръчал някаква люта чушка, Каролина нещо си, която била световен шампион по лютивина /не знаех, че има такава класация/ сега ще се чудя и тая хубост къде да сложа. Съседите гледат точно до оградата цяла оранжерия пипер, да не ги изненада вкусът на есен Satisfied

# 425
  • София
Лютите чушки Каролина рийпър ще са толкова люти, че не знам как ще ги хапвате:) Аз имам подобни много люти сортове, но с много  по-малко сколвила и просто не стават за ядене, а не са най-лютата чушка на света Simple Smile.
Все пак е интересно да отглеждаш подобни чушки. При мен бяха насадени до една капия, по погрешка коренчето беше попаднало там и макар да пише, че чушките лесно се опрашват нямах проблеми. Което не е гаранция разбира се, че при теб може да не се опрашат чушките на съседите Simple Smile
Много благодаря на Духи-пухи за оказаната помощ и закупуването на малка ръчна бензинова фреза за лятото. Надявам се с нея по-лесно да успяваме да поддържаме градината. Както и за насоките на друг потребител за изграждане на отопление на къщата.

# 426
Ние още не сме решили какво точно ще се гледа тази година. ММ намали мястото за домати в оранжерията, защото е трудно да се поливат тези най-отзад и сложи стелаж. Сега има повече място за разсади, но не мога да си избера какво Thinking Сега се чудя дали да не почна патладжан и тиква отрано, сега някъде, за да имат време да пораснат повече в хубавия сезон. Миналата пролет беше кофти времето и се пообъркаха нещата.

# 427
И тази пролет ще е лоша...аз обмислям малко по-късно да слагам семки. Мисля, че трябва да се мине на късни сортове. Ако по първи април мине студ и умори пак овошките ще е за поредна година....

# 428
  • София/Варна
При нас е зима има си сняг, а из онзи ден беше -18. Днес беше слънчево и топличко +5 градуса. Снега се постопи.
За другата седмица го дават до +12. Та сега вече изпадам в размисъл, ако се размръзне земята, да намятам ли грах.
Вчера не издържах, прерових семената и в една тарелка от месо насях цветя- седуми, кампанула и кученца. Първите двете са със семенца,колкото прашинка. Въоражена с цаки за близко гледане,пинсета и........ голям купон. Сложих в едно саксийче и семена за маргаритки. Трябвало 4-6 седмици да стои на студено и тогава никнат-добре,че го прочетох.
Бях впечатлена колко малко на брой семенца имаше във всички пакетчета, дори и в тези с размер на прашинка.

# 429
Спомням си миналата година как измръзнаха ранните картофи. Друга година първите картофи изваждаме в началото на май, а тази към двадесети май.

# 430
  • Русе
Миналата пролет беше ужасна. До април имаше сняг в Русе. Всичко закъсня с доста. Поне половин месец. Много от овошките измръзнаха за поредна година. После от май месец започнаха много дъждове и все хладно време и така до края на юни, когато от нищото реши да стане 43гр в Русе. Общо взето супер стресово за всички растения. Не вярвам тази година да е различна. Като нищо ще стане топло до началото на март, ще излъже дърветата и ще стегне студ пак. От 3 години не сме яли кайсии…
Природата много рязко започна да си отмъщава. Повечето хора не го виждат така пряко, но градинарите определено. Цените на основните продукти са толкова високи не само заради горивата, но и заради все по-ниската и некачествена продукция последните няколко години.
Дано пък се окаже по-добра тази година!

# 431
  • София
Помните ли онова момиче , което след часовете пътуваше с автобуса при баба си и си отглеждаше зеленчукова градина в петък, събота и неделя. После пак на училище.
Как се казваше,  къде ли е сега?

А rorik къде ли е?

# 432
Момичето не си спомням, но за rorik се сещам много често. Дори питах преди новогодишните празници за нея.
Куркума също липсва дълго.

# 433
  • София
Момичето беше ученичка в 11ти клас, доколкота си спомням, защото продължи да споделя 2 години, дакато завърши. После замина за 1 г. в Австралия.
Като че имаше линк в първия пост в предишните теми, сега погърсих - няма.
Но намерих това, хора, закъснявате Simple Smile

Пипер – 20-31 декември; 1-10 януари; 10-20 януари
Патладжан – 20-31 декември; 1-10 янари; 10-20 януари
Simple Smile))

# 434
Аз пък разрових профила на rorik. Не е влизала във форума от Последно активен пт, 04 юни 2021, това е много време. Дано всичко е наред с нея.

Куркума също не е влизал от септември миналата година.
Дано се появят скоро, активния сезон наближава, а те имат изключително много познания.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 19:18 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт