(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 734
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Аз ще пробвам да направя разсад във високата леха, когато се стопи снега. Миналата година имаш много провалени разсади и накрая купихме готов.

# 436
Нямам парник, нито оранжерия-само строителна площадка😁 За сега ще сложа малко лук и чесън, за салати го обмислям още. Домати, пипер, боб, царевица по към април. Може и патладжан, тамън докато поникне навън ще стане трайно 12-13 градуса, той обича топличко то.

# 437
Аз още не знам дали ще ми оцелеят зимните марули Simple Smile Зелени са, макар завити със сняг външните, а в парника изглеждат намръзнали Simple Smile Simple Smile
ама... ще ги видя като изпече след месец-два... Ако вземат да се съживят, ще бъда марулен магнат Simple Smile Simple Smile

# 438
Да се отчета и аз с първия разсад за тази година, вчера сложих сладки чушки. Мисля да сложа и патладжаните тази или следващана седмица. Всичко останало ще садя началото/средата на март.

# 439
Взех арпаджици, мислех, че се слагат сега, но забелязах, че на пакета пише на пролет, а това ми се вижда късно. Да ги слагам ли сега?
Какъв е смисълът да се слага патладжан сега, след като обича топло?
Тиква мога ли да сложа сега? Логиката ми е, че последните две растат бавно и така ще има повече време да се развие растението, но като е студено ще тръгнат ли въобще?

# 440
Тиква мога ли да сложа сега? Логиката ми е, че последните две растат бавно и така ще има повече време да се развие растението, но като е студено ще тръгнат ли въобще?
Патладжани сега на топло и едва май- юни  месец навън. Тиквата миналата година на Гергьовден я сложих предните години априлската ваканция - значи месец по-рано, но то миналата година всички по- бавно тръгна и аз покрай строежа не бях много настоятелна.

# 441
Добро утро, градинари. Прочетох нещо интересно, може да е полезно за някого. Алкохолен екстракт от ето това растение бил много ефективен за изтребване на тута абсолюта. Освен това, растението е ядливо и лечебно. И красиво.

Acmella oleracea

# 442
  • София
Взех арпаджици, мислех, че се слагат сега, но забелязах, че на пакета пише на пролет, а това ми се вижда късно. Да ги слагам ли сега?
Според мен сега си е за арпаджика, стига да няма сняг 20 см като при нас и да не е замръзнала земята. Аз ще садя само да се постопли малко.
За патладжаните никнат бавно и бавно растат, затова им трябва повечко време. После ги садя навън мисля заедно с доматите, но просто им трябва повече време за да станат за засаждане навън. Затова и аз почвам по-рано с тях.

# 443
аз бях набучкала арпаджици до марулите - гледам имат малки зелени връхчета Simple Smile Та може и есенно Simple Smile
На пролет сигурн пак ще засея, но и при нас има много студ и сняг още.

# 444
  • Бургас
Патладжани сега на топло и едва май- юни  месец навън. Тиквата миналата година на Гергьовден я сложих предните години априлската ваканция - значи месец по-рано, но то миналата година всички по- бавно тръгна и аз покрай строежа не бях много настоятелна.
Тиквите , поначало се слагат, когато температурата трайно стане около 14*. Тя си е топлолюбиво растение. Бабата в къщата срещу нас напролет режеше последната огромна, най-узряла тиква и част от нейните семки бяха тръгнали да поникват вече. Тя слагаше в една голяма тава стърготини и вътре в тях- семките, които допоникваха. Тавата я държеше на открит балкон, под навеса. Значи, времето си е било достатъчно топло.

# 445
Арпаджика си се сади есен или много рано на пролет. Да може да хване влагата. Друг е въпроса, че вече внасят семена от майната си, стига да са евтини и често арпаджика, засаден есента измръзва по нашите ширини. Някой търговци пишат, че лука е зимоустойчив или пък предупреждават да се сади на пролет след отминаването на студовете, но не всички са коректни.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 14:06 от morskibriz

# 446
Хайде това са днешните покупки
Нямаше куртовска капия, ще взема от друго място предполагам, че нещо съм пропуснала.

# 447
Внимание със семената на Опал Зи. Последните две години масово се оплакват по градинарските групи. Сееш розова магия, получаваш жълто чери, например

# 448
Сърцето на Албенга бяха объркали преди две години, но вероятно още се намират пакетчета в търговската мрежа. И по групите беше пълно със снимки на "сърцето на Албенга като малка", т.е. на жълто чери.

# 449
"сърцето на Албенга като малка", т.е. на жълто чери.
🤣🤣🤣🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт