(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 778
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
Инструментите са според това кое ти трябва на теб, не според модата. Тези горе са популярни... в интернет. Ако имаш леха с много растения и луковици, няма как да работиш с такова. За плевели насред поляната също ще е трудно. Зависи как е у вас, иначе само лейката е универсална вещ.

# 391
Наистина е индивидуално. За мен това на снимката е най-полезният инструмент за плевели. Пробвах много, докато стигна до него. Мъжът ми предпочита друг, подобен на моя, но с дълга дръжка. Твърди, че му е по-удобно, защото стои прав. Аз пък с неговия изобщо не мога да работя, нямам толкова сила в ръцете.

Този, който ти си показала ми се струва, че също ще напряга само ръце и рамене, аз не си представям да работя с него.

Ако можеш, пробвай инструменти от познати, за да не се напълниш с излишни неща докато откриеш твоето.

# 392
Ръчна борба с плевели провеждам само със скубане на ръка, щото ме кефи, концентрирано, където има нужда Simple Smile Иначе да копам ръчно на общо основание няма да стане, нашето е голямо. Имаме си тракторче Simple Smile и малка фреза за между редовете (която реално е две такива жълти едно до друго, ама с бензинов мотор).

# 393
Браво на Николай , човек да му завиди на ентусиазма☺. Да знаеш само, че с времето гадинките, болестите и т.н. стават повече и по-упорити. Понеже си млад ще кажа, че аз като бях млада, а преди това внучка на село, нямаше миризливки.  После са дошли от Ю.А. както и други вредители и са намерили идеални условия тук...всъщност те са вид дървеници...няма такава напаст. Като цяло справянето с тях, с въшките и др. е трудна работа, да не кажа обречена...обаче ти пожелавам да се изучиш и да станеш добър био стопанин ☺

# 394
  • София
Ръчна борба с плевели провеждам само със скубане на ръка, щото ме кефи, концентрирано, където има нужда Simple Smile Иначе да копам ръчно на общо основание няма да стане, нашето е голямо. Имаме си тракторче Simple Smile и малка фреза за между редовете (която реално е две такива жълти едно до друго, ама с бензинов мотор).
Духи, ние имаме голяма фреза, която ми е удобно, на не става за между редовете. Може ли да ми посочиш вашата каква е малката и колко и е ширината? Съвсем сериозно се замислям за нещо подобно, защото с плоскореза хич не ми се получава.
Почвата при нас е много плодородна, нещо от което не се опраквам и растенията се чувстват добре, но и заедно с тях плевелите. Растат като откачени, а до зеленчуковата градинка е полянката и само малко да се забавим с косенето, глухарчето или овчарската торбичка вече са се размножили и имам полянка от тях в зеленчуковата градина. За поветицата пък изобщо не искам да отварям дума, това нещо е неизтребимо. Така че една такава малка фреза и аз не бих отказала, ако си доволна от твоята ще се радвам да споделиш модела.

# 395
Нашата е руска някаква - по принцип е бензинов тример за трева, но взехме и приставка, която се слага и фрезова с нея. 30 см е някъде - ето тук има снимки да се ориенираш. Мисля, че 140 лв беше косачката и 100тина лв някъде приставката, ама ще трябва да поровя в продавалника, да се сетя за продавача (от Асеновград ги домъкна някъде, даже ходихме да взимаме нещо допълнително веднъж) - та сега с тоз мотор доста възможности има Simple Smile
http://trimeri.eu/pristavka-freza-za-trimer-benzinova-kosa
http://xn--e1afbosdj.naedro.eu/motorna-kosa-trimer-hrastorez-gbc … -7multi-tool.html

Има и електрически подобни, даже около 150-70 лв на промоции съм виждала и в хипермаркетите
https://instrumentistart.com/dom-i-gradina/motorfrezi-i-kultivat … ikra-iem-750.html
На свеки взехме такава, щото не може с бензиновата да я пали и оправя. Ама ние тъй като първо взехме тримера, после беше лесно да се добавят само накрайниците - има и един с малко трионче за високи клони, който също върши работа Simple Smile

# 396
Аз си купих такава за 200лв, точно за между редовете и да си действам сама с нея. Другата фреза е грамадна и мъжа ми с неохота върши работа.
Доволна съм,  30см. Спестява ми едно яко копане и чудесно разрохва почвата.

# 397
Някой да е използвал този измервателен уред за РН и плодородие на почвата ?
https://greenplanet.bg/izmervatelni-uredi/626-rapitest-soil-fertility-meter.html
Или тези тест ленти ? https://greenplanet.bg/izmervatelni-uredi/613-rapitest-soil-test-kit.html

Тази сутрин докато отново преглеждах семената с изтекъл срок на годност, видях на пакета името на интернет магазина.

И понеже прибягваме до растителна защита малко или много ето сайта на БАБХ с разрешените препарати и торове

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 11:34 от morskibriz

# 398
Николай, и при нас беше нещо подобно. Всеки ден през юни имаше поройни валежи, което доведе мушички, а те болести. Човек и да има желание, не може да пръска с нещо, дъждът измива всичко след няколко часа. Хората с оранжерии бяха по-успешни.
Увлякох се и аз с вашите разкази, отидох за семена, сега обикалям с тях у дома от стая в стая Simple Smile. Всеки пакет е загадка, колко семена съдържа - разучавам, защото обичам да подарявам и трябва да знам какво трябва още и кое е достатъчно. Дотук имам от доматите Рома за безколово, Пинк рок за розово, Ръгби за сигурно и Паулина за ранно. Тиквички Суха, и Цикулка и Хокайдо. Някакъв боб Болеро. Отворена съм за препоръки за сорт пъпеши, и изобщо всякакви други.

# 399
А джинджифил как се отглежда?
Да купя от магазина и да го бутна в земята ли?
Алабаш отглеждал ли е някой? Струва ли си труда, ражда ли ?

# 400
Джинджифил не съм чувала някой да е отгледал, иначе парченце от грудката ще покара, като картоф.

Алабаш гледат много по фермите наоколо. Казват, че не е претенциозен. От засяване до бране са около 20 седмици само. Не обича засушаване, особено ако сееш есенен сорт си иска поливане. Може да се сее и директно в земята, може и разсад да се направи.

# 401
Вчера купих от Лидл семена за див лук- пише, че е многогодишно растение. Означава ли това, че веднъж като го посея ще си никне като лапада?

# 402
А джинджифил как се отглежда?Да купя от магазина и да го бутна в земята ли?
У нас пробвах, просто сложих корен от магазина в съдинка с вода и покара от единия край. Обаче не е зимоустойчив. Бях го сложила в градината и после опитах да го  преместя вътре, но то  пък взе че се разсърди и умря. Ще пробвам пак като се затопли времето, мисля този път да го държа в саксия.

Вчера купих от Лидл семена за див лук- пише, че е многогодишно растение. Означава ли това, че веднъж като го посея ще си никне като лапада?
Да Hands Plus1 По-лесно ще поникне ако го сложиш в саксийка и го дъжиш вътре на топло докато покара, и да може да го поливаш по-често докато тръгне.

# 403
  • Бургас
Садила съм обикновен джинджифил от магазина. Става си без проблем. Беше пуснал нещо като пъпки, начупих на парчета и зарових.

# 404

Тази сутрин докато отново преглеждах семената с изтекъл срок на годност, видях на пакета името на интернет магазина.

При покупка на разни препарати от въпросния сайт, ни бяха пратили подарък някакви семена. Срокът на годност беше зачеркнат по същия начин. Не поникна абсолютно нищо... Помислих, че като е подарък, са се отървали от стари семена, но може би е редовна практика при тях.
В тази връзка да похваля gardenshop - жената като се обади за поръчката, предупреди, че едното пакетче домати е с изтичащ срок през март. Аз от доматите често садя много стари семена, на по 5, че и повече години и поникват, та си ги взех и тях.

Общи условия

Активация на акаунт