(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 717
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
  • Русе
Аз пък утре ще режа овошките в Русе. Малко рано, но пъпките вече са наедрели. Така става като няма сняг. Все си мисля, че в средата на месеца ще удари някой студ, но се надявам, че дори и отрязани няма да имат проблем. Все пак дайте съвети, опасно ли е?
Също другата седмица ще ги пръскам с бордолезов разтвор. Пречи ли обилното пръскане ако съм направил резитбата няколко дена преди това? Медния сулфат да не навлезе през отрязаното твърде много? Това са малко фантасмагории, но просто не искам да сгреша с нещо.
Simple Smile
Миналите години пръсках със син камък чак след прецъфтяване, когато листата на прасковата вече бяха болни. Още с първите листенца и се заразяват и стават къдреви. Затова искам да напръскам преди цъфтеж.

# 496
Някъде бях чела, че против къдравост около дърветата се сее хрян. После май някой сподели, че не действало, но ако така или иначе имате хрян, не пречи да е около прасковите.

# 497
Ох, и нашата прасковка беше много къдрава. Направихме много хубаво пръскане есента и сега пак ще правим с бордолезов и ще видим.
  А може ли да се местят малини пролетта?

# 498
  • София
Николай, овощар с 10 дка в Пловдивско започва резитбата декември,  за да свърши до март. Но при вас нали до късно е студено? Питай местните!

За хряна срещу къдравост аз бях. Във възторг съм, но опитът не е лична мой, а на приятели. Моят завърши с фиаско, засадените прасковки преди 1 г. не се хванаха.  Хванаха се сама хрянчетата наоколо.

# 499
  • sofia
Скрит текст:
Ох, и нашата прасковка беше много къдрава. Направихме много хубаво пръскане есента и сега пак ще правим с бордолезов и ще видим.
  А може ли да се местят малини пролетта?
Да. Даже с подкарали листа сме местили, щото нещо се замотахме.

# 500
Като новобранци относно овошките днес много внимателно слушах всяка дума на близък, който обеща да дойде да покаже как да ги режем, ама другия път и записки ще си водя. Разбрахме се другата седмица когато дойде да реже тези на майка си да се чуем и да ни даде подробни инструкции. Иначе вече ни е снабдил с две хубави лозички (тази година вече трябва да опитаме ) и днес ми подари няколко рози -  дано ги опазя до момента на засаждане, че всичко е сковано от сняг.

# 501
За кейла - м.г. купих пакетче само заради красивата картинка на лилав кейл. И защото е модерен Wink Да пробвам. От малкото сложени семки, май около 10, изнакна само една.
Радвах му се много и го обгрижвах и в момента е жив и здрав на двора на село с оголено стъбло и малко листа на върха. Листата, които опитах през лятото и есента не ми харесаха. Вкусът му ми допадна чак когато застудя - нямам обяснение...
Ако някой иска детайли ще напиша по-долу. Водих си записки м.г. доста подробни за всички култури, за да не помня наизуст.
Третирах го повече като цвете, отколкото като зеленчук.
Мислех да слагам разсад лятото и да го гледам есента и зимата както нашето зеле, но не ми се получи...

Скрит текст:
7.3. посяти семена
17.3. изникна първото и единствено стръкче, после пикирах;
30.4. пресаден в саксия, тръгна да расте много добре
10.6. висок около 45 см, диаметър пак толкова
3.7. пресаден на двора на сянка
20.8. расте и се развива много добре
октомври нещо гризеше листата, не установих какво е;
ноември - вече е вкусен, но растежа намаля;
кокошките не го харесват

п.п. ЗаСлон даваше хубави съвети за кейла, а валерия за употребата му Simple Smile

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 16:59 от Nothinger

# 502
А някой гледал ли е лук от семе, а не от арпаджик? Слага ли се за разсад?
Свекърва ми. Прави следното: сее го късна есен и го покрива с найлон. Ранна пролет тръгва и найлона го оформя като мини парник. Отвива, завива, според времето. Като стане вече ок.15 см. скубе и го пресажда на лехи да си прави глави.
Може и рано пролетта да се насее.
Това важи за лука "Ашлама".Това е лук тип кромид, но воден. Расте и прави луковици само, ако му се осигури достатъчно влага т.е. трябва да се полива често. Този лук е по-не траен от арпаджика.
Арпаджика също се отглежда от семе, но през първата година на засяване на семената не прави големи глави, а малки лукувички, които се изваждат в края на лятото и се съхраняват на сухо и проветриво място. Засаждат се  есента или рано на пролет. По този начин ще си произведете арпаджик за семе и съответно лук от него следващия сезон.

# 503
Дали сте пробвали торопочвената смес за  разсади от Лидл? Взех днес такава и се чудя дали е хубава или да взема на Ботаника.

# 504
  • София
Дали сте пробвали торопочвената смес за  разсади от Лидл? Взех днес такава и се чудя дали е хубава или да взема на Ботаника.
Аз съм много доволна от нея. Мерси че писа, утре ще отида да си купя.
Не я ползвам чиста обаче, слагам и размесвам с нея от моята почва на село, заедно с пръст от къртичина пак от село, както и малко перлит. Повечето е моята почва, защото иначе ми излиза скъпо. Тази година съм решила да слагам отдолу направо само моя пръст, а по-горният слой да е тази смес, докато са малки да им е по-рохко. Очевидно след като пораснат се справят без проблем и с моята почва.
Днес успях да прегледам всички семена, който имам. Тъкмо си бях направила списък какво трябва да купувам и се сетих, че някъде трябва да имам още семена от дублираната поръчка миналата година. Открих ги на първото място, където потърсих и съм много доволна.
Това не ми попречи да мина през агроаптеката и да купя 2-3 пакетчета семена за домати, за боб, за кейл, почва за разсад, малко перлит и арпаджик и балучка. Взех и вар и бордолезов заедно с някакво масло за пръскане профилактично на дърветата. Въпреки че уж нищо не ми трябваше пак сметката стана 60 лв...
Утре мисля да слагам вече част от разсада, както и да натопя във вода сладкият картоф.

# 505
Хванах се днес и след като поръси с пепелта от камината започнах да обръщам с правата лопата една леха.
Пролетно ми е.Blush

# 506
Аз съм ядосана на тая зима вече, то не сняг, не вятър, не чудо... Само успяхме малко дръвчета да зарежем днес. А има още многоооо овощки, но в снега трудно, че се и пързаля, абе ужас... Направо ми е издивяващо, че нищо не мога да направя 🙄

# 507
  • София
Духи, не режи овошки ако ще падат минусови температури, ще измръзнат отрезите. Трябва в идните дни да е плюс, да се засушат крайчетата под отреза.

# 508
Минах транзит през Бриколаж и видях, че почвата за разсад беше към 9-10 лв.Тази от Лидл я взех за 5 и си помислих да не е някаква фашива🤣.Имам и някакви спомени, че някъде съм чела някой да се оплаква от предлаганата там почва,но нямаше пак да минавам през Бриколаж и грабнах тази.
Подмята се у баба едно пакетче шарен патладжан и ще опитам да видя ще стане ли нещо. На пакета пише февруари-март за разсад. Тук май прочетох, че бавно стават.Ще търся и пластмасови чашки там направо да си никнат. Снощи случайно в Ютюб попаднах на жена занимаваща се с отглеждането на чист разсад и тя каза, че не обичал пикиране и директно в тези малки чашки го отглежда.

# 509
Духи, не режи овошки ако ще падат минусови температури, ще измръзнат отрезите. Трябва в идните дни да е плюс, да се засушат крайчетата под отреза.
Ако не ги започна от сега, ще ги режа до юни... Няма как.
А и вече големи минуси не дават макс -1,2 до 12 през деня
Миналата година сняг април преваля. Кайсията тамън беше яко нацъфтяла, викам айде замина - а точно тя даде най-много плод. Пак средата на февруари започнахме по малко резитбата.
Всички са огромни, особено 2 ябълки. Вчера едната само 3-4 часа я обхождах 🙄 тамън по две-три дървета на уикенд. Комшиите наоколо и те са почнали.
Имам и няколко бебета фиданки, тях не ги закачам.

Морков, аз си събирам кофичките от кисело мляко и в тях директно доматите слагам без пикиране.

Общи условия

Активация на акаунт