(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 664
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Само запис, за да не ви изгубя. Ще чета малко по-късно.

# 631
Заслон, тотално ме довърши. Така се бях размечтала, че ще се спася от троскота поне в ягодите. Дори си представях една китна Градинка с повдигнати лехи, пътечки и никакъв бурен. Ех, мечти, мечти.
Междудругото ММ е изорал и фрезовал днес двора. Довършил е и киселеца. Забравил, че под прасковата има киселец, взел го за бурен. Само че там е и ментата. Подозирам, че и нея е изорал.

# 632
  • Бургас
Гледали ли сте клипчетата на тази кака? Днес сложих да рътя малко семена от домати, за да пробвам и нейния начин.

# 633
  • София
Бриз, да те въздигна малко, мента и джоджен не може да унищожи Simple Smile Разсадил я е.
За киселеца също имам вяра, при мен е неизкореним плевел, от естествената трева.

# 634
  • sofia
Заслон, тотално ме довърши. Така се бях размечтала, че ще се спася от троскота поне в ягодите. Дори си представях една китна Градинка с повдигнати лехи, пътечки и никакъв бурен. Ех, мечти, мечти.
Междудругото ММ е изорал и фрезовал днес двора. Довършил е и киселеца. Забравил, че под прасковата има киселец, взел го за бурен. Само че там е и ментата. Подозирам, че и нея е изорал.
Намери корените и ги закопай. Ще изникнат.

# 635
Благодаря за куража дами. Аз не знам кога ще си ходя. Най вероятно другата седмица. Каквото такова.
Посадих хрян под прасковите на миналото ходене. Ще докладвам ще ли има къдравост или не.

# 636
Духи, не се лъжи, тази мрежа не пази от плевели! Промушват се и се оплитат в нея, плевенето е още по-трудно след това. Мрежата по идея се слага под пласт дървесен мулч (15-20см). Но аз не я харесвам, слагам вместо нея няколко пласта дебел картон под мулча, първите 2-3 години е ок, после трябва да се подновява.

Ягодите във всички ферми наоколо ги гледат на бразди, като ягодата е на високото. Капково има със сигурност, и всичко е покрито с много дебело черно фолио, подобно на фолиото за езерца. Някъде слагат и слама отгоре, хем пази фолиото от изгаряне, хем охлювите не обичали да лазят по нея.

А повдигнатите лехи са само за дъждовен климат. В по-сушави места изобщо не може да се смогне с поливането. През няколко години трябва да се изгребва и подменя съдържанието на лехата. На дъното в клоните се завъждат мишки.
Изобщо, всички с такава леха са изключително доволни и размятат снимки първата година Sunglasses

# 637
Минахме през експериментите, сега вече се кротнахме и двамата, и в чувал пробвахме картофи и ягоди на стойка висока с капково и троскота покрихме с найлон за да го задуши ...
Ами с троскота всички става само и единствено ръчно сантиметър по сантиметър си се освободих от него, сега съм се зарекла на една коприва, хем до ноември си я постригвах, ама е на средата на градината.
Семена и препарати до тук са 60 лв. Доматите още не са кръстосали, пипера по бавно никне, миналата година нямам непоникнали семена.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 19:43 от J_M_M

# 638
Духи, не се лъжи, тази мрежа не пази от плевели! Промушват се и се оплитат в нея, плевенето е още по-трудно след това.
Е как да не пази? Пази прекрасно. Аз имам 3 редички с по-тънък (едносезонен) найлонено фолио за ягоди някакво - нищо от никъде не се промуши, ягодите си запълниха дупките и нищо друго не излезе отгоре. Той се вижда на снимката, малко е покрит с листа ама не ми се занимаваше да ги пощя още, докато не реша как да ги наместя дългосрочно. За разлика от една съседна колонка, където едвам ги спасявах от всякакви извънземни треволяци...
Просто ми се иска да е по-плътно и издържливо - затова да сменя и наведнъж да застеля цялото петно.
Нямам троскот изобщо. Обаче детелина, трънаци и глухарчетаааааааааааа....

Айла, много искам, ако може ще ги приютя всички, които зачистиш Simple Smile Heart

# 639
  • Бургас
Аз мога да споделя положително мнение да повдигнати лехи. Първата направихме 2016 г. И от тогава вече са 10. Местото е с голям наклон и това е добро решение за нас. Постоянно са мулчирани с трева, смлени клони, слама. По-миналото лято сложихме и капково и вече съм напълно доволна. Пълни са с добре угнил оборски тор. Няма клони или други такива. Трева излиза от тази, която е долетяла отгоре, на са дълбоки. Имам и по 50 см. Единствения проблем е, че ги направихме от неподходящи материали и сега мислим как да ги подновим.

# 640
Морковел,  сортовете са хубави, големи, ама вземи и нещо по- дребно..Тези дават по 5 домата, много вкусни, ама малко. Това поне пре мен, де. Нещо като Ръгби, Рила. Паркирането да не те плаши, домата бързо се хваща. Аз, например нямам къде да държа кофички,  затова слагам в кутия от сладолед , а след това пикирам. Много се надявам да не забравя да взема едно пликче за по -добро вкореняване. Ест не помня как се казваше, но беше тъмна течност, която се добавяше към водата за поливане.
Нямаше такива в Бриколаж от червените видях Трапезица и Идеал.Ръгбито червен домат ли е? На снимките в интернет го откриван и като розов.
Аз обичам розови домати и затова ги взех тези семена.
Има ли разлика във вкуса на тъмнозелените и светли тиквички?Тъмните не съм ги опитвала.

# 641
  • Русе
Моето Ръгби е розово...Аз май не съм виждала червено. А защо от Бриколажа? Тук, на аграрните аптеки има по- голямо разнообразие.
 Разлика във вкуса на тиквичките не откривам.

# 642
Не намирам особена разлика във вкуса на тиквички.Кората на тъмните е малко по-плътна и като се пържат оцветяват олиото в зелено.От друга страна правят по-малка туфа и като че ли по-малко боледуват.
Моето Ръгби е червено.

# 643
А моите охлюви всичко обичат. Да се гушат в слама обичат, да ги задушавам в найлон обичат, изобщо понякога си мисля, че тази градина за охлювите съм я направила 🤣

# 644
Е как да не пази? Пази прекрасно. Аз имам 3 редички с по-тънък (едносезонен) найлонено фолио за ягоди някакво - нищо от никъде не се промуши,
Съгласна съм с това, фолиото пази от плевели, защото ги задушава. Аз имах предвид една мрежа на дупчици, която се рекламира също че уж пази от плевели, но тя не ги задушава и си растат през нея спокойно. Това от линка ти ми заприлича на нея.
А кореновите плевели като троскот наистина само с изкореняване се борят, техните корени минават по няколко метра под фолиото и си излизат от другата страна Rolling Eyes

Радина, моля-моля разкажи повече за лехите. Само с тор ли са пълни, няма ли пръст? Има ли мрежа против мишки отдолу? С какво ги допълваш, пак ли с тор? Какво садиш в тях, редуваш ли насажденията? Изобщо, сподели каквото се сетиш, интересно е!

Тъмните тиквички са много по-твърди, като се готвят си запазват формата. Идеални за печене на грил и фурна, не се разпадат. Разлика във вкуса и според мен няма.

Общи условия

Активация на акаунт