(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 653
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Кокошките имат естествени врагове, за съжаление, и трябва някой вечер да им затваря вратата на къщичката, аз не бих се ангажирала с живи душички, докато не живеем там за постоянно.

# 661
Точно щях да пиша, че кокошките може да паднат жертва на неприятел, вкл. някой съсед да си пуска кучето свободно и то да влезе във вашия двор. Трябва повишено внимание Simple Smile

# 662
Разбира се, много зависи къде е стопанството/ градината. Да не говорим, че кокошките трябва непрекъснато да имат достъп до храна иначе почват да се кълват. Нашите сами се прибират. Имат си малък проход.
Айла, ако не е тайна пиши откъде си харесала кокошки. Нашите ще ги сменяме. Но аз искам австролорпи да вземем. ПЗ ни и близо ☺

# 663
И аз искам такъв дворец за кокошки, ама няма кой да го направи. И този ми харесва:
https://m.youtube.com/watch?v=a8rExdDRDhM Joy

# 664
  • Русе
Да се оплача, че репичките ми още не са изникнали, а ги сложих преди 10 дена. Да, земята е студена, но те са и на припек, а и в Русе си е топло времето. Ако до 4-5 дни не поникнат…нама да станат явно.

# 665
На припек, казвате. То хубаво, че е топло през деня. А какви са нощните температури и следите ли този показател? Под найлон ли са ви репичките?
Според мен е прекалено рано ако сте сложили семена директно в лехата при това без да са в оранжерия или под найлон.

Аз съм в Нидерландия и тази пролет уж се очаква да е топла затова разсада е сложен на 14ти и 16ти. Този пипер миналата година колко се замота и сега от рано го сложих. Нищо не рътя аз, този път директно в кофи от кисело мляко от по 1кг.
В края на март се затопля значително и този път може да стартирам навън с 2-3 седмици по-рано от миналата година. Сърбят ме ръцете, защото тук хубавото време е малко и трябва да се използва на макс.

И друго да кажа. Вече залагам само на изпитани семена, не ми се губи време с каквито и да е.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 01:30 от ~Биб~

# 666

Айла, ако не е тайна пиши откъде си харесала кокошки. Нашите ще ги сменяме. Но аз искам австролорпи да вземем. ПЗ ни и близо ☺
ние взехме от пазара във Велинград.  Иначе и на мен ми стана интересно къде има кокошки около  паз-к. Да не би за тези в Мало Конаре.

# 667
Здравейте, от скоро ви чета, а от миналата година имаме къща с градинка. Искам да насадя домати, краставици, чушки, тиквички, лук, салата. За моите скромни 25 години за първи път ще се занимавам с градина 😁 Искам да купя направо разсад за тях и да не се занимавам със семена. С две малки деца сме и просто вътре няма да ги опаза от тях. Кога и от къде се купуват? Те се садят направо в градината нали?
ПП. И ние искаме да вземем кокошки ама май е рано. Предполагам трябва по-топло да стане за да вземем

# 668
  • Русе
На припек, казвате. То хубаво, че е топло през деня. А какви са нощните температури и следите ли този показател? Под найлон ли са ви репичките?
Според мен е прекалено рано ако сте сложили семена директно в лехата при това без да са в оранжерия или под найлон.

Аз съм в Нидерландия и тази пролет уж се очаква да е топла затова разсада е сложен на 14ти и 16ти. Този пипер миналата година колко се замота и сега от рано го сложих. Нищо не рътя аз, този път директно в кофи от кисело мляко от по 1кг.
В края на март се затопля значително и този път може да стартирам навън с 2-3 седмици по-рано от миналата година. Сърбят ме ръцете, защото тук хубавото време е малко и трябва да се използва на макс.

И друго да кажа. Вече залагам само на изпитани семена, не ми се губи време с каквито и да е.

Здравей! Денем е между 10 и 15гр, нощем е между минус 1 и 3-4гр вече 10на дена. Нощем има слана, но почвата не замръзва. Освен това репичките уж са студоустойчиви и поникват при температури малко над 0та, а могат да издържат и до минус 5гр. Те затова са толкова ранна култура. Но това нали е на теория. Реалността може да е друга спрямо видовете семена.
Иначе слънцето в България е по-силно отколкото в Холандия сега. Имам предвид УВ лъчите. Дори навън да е 10гр, почвата е топла на припек.
Ще почакам и дано излязат, ако ли не купувам нови семена.
Звездичка14, разсадите си ги вземи в края на април, началото на май. Зависи къде живееш все пак. Домата е издръжлива култура и дори слаба слана няма да го умори. Ако пролетта е топла може да си го сложиш в градината още в края на април. Заедно с крадтавиците и тиквичките. Ако е студено времето, изчакай докато стане поне 20-25гр. А пиперът трябва да е задължително сложен като е топло. Да е поне 25-30гр навън и така да се задържи. Също го сложи, когато е облачно или ще вали. Защото е много капризен. Бързо завяхва като се слага в горещо време, но пък ако се сложи по-рано се пресича. Обича топлото. Някъде май месец му е времето на него.
Да не те подведа само. Зависи къде живееш. Аз ти дадох пример за равнините, но по по-високите места е различно. Имаме вила до град Елена и там слагат домата чак юни. Имало е слани дори през юни там…

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 10:12 от Nikolayy5

# 669
  • Бургас
Вчера не можах да се добера до компютър, та затова отговарям със закъснение.
На дъното на лехите няма нищо - направо върху почвата са с идеята ако искат корените да продължават надолу, но това не се случва, тъй като при нас почвата е като бетон.
Благодарение на това, че са постоянно мулчирани почвата в лехите е рохка и не се налага копане и обръщане.
Една зима няколко лехи останаха непокрити добре и при тях почвата беше твърда  сбита.
Нямаме много възможност за редуване на културите. Обикновено само лука и чесъна сея в различни, но домати, чушки и краставици са си на постоянни места.
Когато се поизпразнят допълваме отново със същия много престоял оборски тор. Това се налага защото почвата е глинеста и много бедна. Освен това на една лопата дълбочина захочва камънак.
За нас лехите бяха единственото решение, за да получим читави зеленчуци, а се оказаха чудни за хора, които така и не се научиха да държат удобно мотика:smiley:
Ако още нещо ви изникне като въпрос - питайте!
Тук се вижда наклона на терена и как се разпадат лехите.
Ако на някой му хрумне идея за водоустойчив материал може да даде идея. Ние сме ползвали магнезиеви плоскости, но не издържат на натиска на пръстта от долна страна.

# 670
Ще се грах, обаче не знам каква схема да ползвам. В ниското ли го слагате или във височината на реда?

# 671
Аз го сея на редове.Дърпам бразда с мотиката, пускам грахчетата през 4-5 см.на дъното и заривам с крак.Правя 4-5 реда и оставям пътечка,за да мога да плевя и поливам.Ако имам още семена продължавам.

# 672
[Благодаря, в Костинброд живеем. А къде да търся такива разсади? Надежда, Люлин?

quote author=Nikolayy5 link=topic=1366720.msg44317649#msg44317649 date=1645171605]

Здравей! Денем е между 10 и 15гр, нощем е между минус 1 и 3-4гр вече 10на дена. Нощем има слана, но почвата не замръзва. Освен това репичките уж са студоустойчиви и поникват при температури малко над 0та, а могат да издържат и до минус 5гр. Те затова са толкова ранна култура. Но това нали е на теория. Реалността може да е друга спрямо видовете семена.
Иначе слънцето в България е по-силно отколкото в Холандия сега. Имам предвид УВ лъчите. Дори навън да е 10гр, почвата е топла на припек.
Ще почакам и дано излязат, ако ли не купувам нови семена.
Звездичка14, разсадите си ги вземи в края на април, началото на май. Зависи къде живееш все пак. Домата е издръжлива култура и дори слаба слана няма да го умори. Ако пролетта е топла може да си го сложиш в градината още в края на април. Заедно с крадтавиците и тиквичките. Ако е студено времето, изчакай докато стане поне 20-25гр. А пиперът трябва да е задължително сложен като е топло. Да е поне 25-30гр навън и така да се задържи. Също го сложи, когато е облачно или ще вали. Защото е много капризен. Бързо завяхва като се слага в горещо време, но пък ако се сложи по-рано се пресича. Обича топлото. Някъде май месец му е времето на него.
Да не те подведа само. Зависи къде живееш. Аз ти дадох пример за равнините, но по по-високите места е различно. Имаме вила до град Елена и там слагат домата чак юни. Имало е слани дори през юни там…
[/quote]

# 673
Радина, благодаря за снимките и поясненията Flowers Hibiscus
Ние имаме няколко стъпаловидни лехи, оформени с циментови стенички. Стените са от кухи циментови елементи, които се продават по строителните магазини. Много стабилни и са вечни. Ако се запълнят с пръст, в кухините може да се засеят подправки.
Могат да се ползват и плътни бетонови "тухлички", но те са много по-тежки и изграждането на стената ще е по-тегаво. Ето от този тип са елементите

# 674
  • Бургас
Мислила съм го това за бетонните тухли, но отнемат много място, а ние нямаме излишно. Може би ако се излее като стена ще стане, но това не го умеем.

Общи условия

Активация на акаунт