Студенти в Нидерландия - 11

• 71 055
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
Пращала съм няколко пъти в БГ пощи, но винаги с проследяващ номер. Никакъв проблем, вкл за храни и всякакви стоки. Излизат пратките от България в рамките на деня даже. Кога ще стигнат оначе в друг въпрос, холандските пощи са малко по-бавни.
По евтини ли са от куриерите? Под 60лв не падам за доставка, обикновено лекарства. Моят не е студент, работи. Още не може да си намери личен лекар, на няколко места му казват, че не записвали. Уж има рецепти от бг личен лекар, но явно не може с тях да си вземе антибиотик например.. Шофьорите по фейса които пътуват искат също по 20-30 евро такса, за да занесат нещо. Добре, че не ми се налага често.
Чудя се за данъчната декларация. От фирмата нищо не казват, че има такова задължение. . Сам ли трябва да я подава или работодателя? Счетоводител ли му трябва?

# 391
Пратка със Спиди, размер L,до 30 кг,но никога не може да се съберат толкова,най много 20.Струва 50-55 лв.,с проследяване,без възможност за изпращане на лекарства.Стига за 5 до 7 дни.

# 392
За пратки до Нидерландия споделям, че Габиели отскоро предлагат НОВА УСЛУГА - Пратки от България към Европа.
Ползвал съм ги за доставки към България и съм доволен. Пратките пристигат за около 10-15 дни според графика.

За новата им услуга разбирам, че ще събират пратките в Пловдив през седмицата (до Пловдив се праща с Еконт), ще тръгват всеки понеделник и ще пътуват 4-8 дни.

От горния линк става ясно, че цената за 1 кг. колет до Нидерландия е 22 лв., а за 2 кг. - 29 лв. Приемат колети до 30-40 кг.

Надявам се да е полезно, а който реши да ги ползва, да сподели как е реално.

# 393
Pali78,
ето линковете с информация:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/cont … moet-terugbetalen и https://www.zorgwijzer.nl/faq/healthcare-allowance

Много кратък преразказ:
Помощта варира според дохода - от 107 евро месечно за годишен доход от 0 до 22 000 евро до 3 евро месечно  - за 31 000 евро годишно.
Процедура: на база прогноза за годишен доход, се получават авансови месечни суми. В края на годината има изравняване - ако реалният доход е по-висок от прогнозата може да се наложи връщане на пари и обратното - може да има доплащане. Не пише дали има глоби.
Всяка промяна в дохода се декларира през Digid в Мy allowance.

Лично мнение (дано не греша) - ако годишният доход се е вдигнал, но е под 22000 евро не е задължително да се предакларира. Не пречи да го направи при започване на работа. За някакви малки месечни разлики, може и да се пропусне.
[/quote]
biborana ...МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ !

# 394
Да им е честит поредния нидерландски локдаун. Партито на моите деца в Маастрихт пропадна. Синът ми понеделник лети за Барселона . Малка ваканция с девойката. Чудя се - дали няма да имат някакви спънки с новите мерки? Ваксинирани са и двамата, но знае ли човек...

Вчера пристигнах в Нидерландия. Пътувахме с кола. Никой никъде ( по път) не ни поиска сертификат или тест.
Върнали са ползването на маски на обществени места . Първо отидохме до избирателната секция и всички си слагаха маски при влизане.
В магазините също. Видях работещи заведения , но беше рано( мисля, че четох, че ще затварят по-рано).
Децата са на училище ( срещу мен има училище и ги виждам).
Не съм чела какво е локнато, но ще си направим след малко по-дълга разходка и ще споделя, ако забележа нещо различно.

yasmina,
Всеки, живеещ в Нидерландия подава декларация и фирмата няма и да предположи, че детето не знае. В общи линии хората се справят сами. Нека помоли някое студентче , приятелче да му помогне. Знам, че е направено да е лесно. За съжаление не бих могла да помогна, защото по ред причини, никога не съм го правила лично

# 395
Има ли някой проблем с Револют? Синът ми се е опитал да си прехвърли пари от сметка от ДСК  че през револют си плаща общежитието, но не е успял. Няколко пъти се е опитвал и през ДСК си е платил общежитието.

# 396
  • Пловдив
Здравейте, на дъщеря ми днес й съобщиха, че и е запазено място в унито в Бреда, специалността й е Creative media and game technologies. От тук нататък да си избере дата за предоставяне на портфолио чрез дадена платформа.
 Ами, аз съм в шок, че всичко се превръща в реалност.
Има ли някой в тази специалност!?
Имам нужда от всякаква информация за живота изобщо.. (продължавам да чета темите)

# 397
Има ли някой проблем с Револют? Синът ми се е опитал да си прехвърли пари от сметка от ДСК  че през револют си плаща общежитието, но не е успял. Няколко пъти се е опитвал и през ДСК си е платил общежитието.
Не зная дали има нещо общо, но днес синът ми се  е опитвал да купи онлай някакви билети с картата си револют. Не се е получило, наложи се да му пращам данните на моя карта за да закупят атракциона.

# 398
... на дъщеря ми днес й съобщиха, че и е запазено място в унито в Бреда ............

Честито, barba.
Браво и на детето, и на унито, бързо са реагирали. Успех на детето и спокойствие на вас.
Ще си задам въпросите, вероятно и за други ще е полезно всяко инфо.
Кога подаде документи щерка ви? Предполагам, че е 12 клас - ако е така, обявихте ли дипломата за 1 гимназиален етап като предишно образование или приложихте академична справка? Предвид, че децата са първи випуск с двустепенно обучение, интересно дали университетите там са наясно с новите дипломи и как ще ги третират. Да разбирам ли, че приемът е безусловен? Но пък искат портфолио?

Моята щерка кандидатства друга специалност, но следя с интерес всичко, свързано с процеса.

# 399
  • Пловдив
... на дъщеря ми днес й съобщиха, че и е запазено място в унито в Бреда ............

Честито, barba.
Браво и на детето, и на унито, бързо са реагирали. Успех на детето и спокойствие на вас.
Ще си задам въпросите, вероятно и за други ще е полезно всяко инфо.
Кога подаде документи щерка ви? Предполагам, че е 12 клас - ако е така, обявихте ли дипломата за 1 гимназиален етап като предишно образование или приложихте академична справка? Предвид, че децата са първи випуск с двустепенно обучение, интересно дали университетите там са наясно с новите дипломи и как ще ги третират. Да разбирам ли, че приемът е безусловен? Но пък искат портфолио?

Моята щерка кандидатства друга специалност, но следя с интерес всичко, свързано с процеса.

Благодаря.
На дъщеря ми документите се движат от школата, в която защитаваше сертификатите, Maximum в гр. Пловдив. Искали са академична справка, която те превеждат, и CV, което детето си направи. Тази седмица са подадени документите към унито, бързо са отговорили. За портфолиото има три дати, които са около през 20 дни, за да го изпрати, като има подробен имейл от унито. И след като го изпрати ще е окончателния прием.
Тя е щастлива и уверена, докато ние с баща й сме на другия полюс. Да вметна, че тя сама търсеше и се интересуваше какво, къде и как трябва да направи, за да учи в Нидерландия.
На нас ни беше като шега - до днес.
Вие в същото уни ли сте?

# 400
Да вметна, че тя сама търсеше и се интересуваше какво, къде и как трябва да направи, за да учи в Нидерландия.
На нас ни беше като шега - до днес.
Вие в същото уни ли сте?

Не, кандидатства в Амстердам, Тилбург, Маастрихт. Засега имаме потвърждение, че кандидатурата се разглежда, като от Маастрихт са отговорили:
Based on the information you provided, you are admissible to the study......................... on condition that you have obtained the following diploma and/or passed these additional exams/requirements:
Diploma za Sredno Obrazovanie – academic stream

Някак ми се струва съмнително да нямат претенции за бала в дипломата!?

# 401
Да напомня пак.
Университет в Бреда няма доколкото знам. Нормално е в колеж да приемат без особени изисквания към документи, но нека това да не подлъгва кандидатстващи в университет, че могат да очакват подобна процедура.
Това е отговор на въпросите на mst, говорите за различни неща без особени допирни точки.

# 402
kod,

Не е задължително да си прав.

В Нидерландия оценяването е по десетобална система. За да получиш диплом ти трябва успех минимум 6 по различните предмети , както и поне толкова на матурата. Ако учиш в гимназия например и изпълниш това условие получаваш диплом.
Имам ли такава диплома и ако не кандидатствам за нумерос фиксус специалност, университетът няма право да не ме приеме.

Знам, че нещата са по- различни за децата, които нямат диплом от нидерландска гимназия, но само подчертавам, че успехът при тях не е задължително да е отправна точка.

Междудругото, ако успеете някак да вмъкнете, че сте завършили “ гимназия”, мисля, че си увеличавате шансовете.
В Нидерландия завършилите “ гимназиум” за средно образование са нещо като най- високото ниво.

# 403
Да напомня пак.
Университет в Бреда няма доколкото знам. Нормално е в колеж да приемат без особени изисквания към документи, но нека това да не подлъгва кандидатстващи в университет, че могат да очакват подобна процедура.
Това е отговор на въпросите на mst, говорите за различни неща без особени допирни точки.

Точно в приложен университет в Бреда учи синът ми. И не, не е лек приема. Имаше задание, портфолио, тест и интервю.  Поцесът стартира януари, приемът обявиха април. Определено смятам, че никак не беше леко. За сравнение,  техническия университет в Айндховен  приема след заплащане на такса за кандидатстване.

# 404
  • Пловдив
Да напомня пак.

Точно в приложен университет в Бреда учи синът ми. И не, не е лек приема. Имаше задание, портфолио, тест и интервю.  Поцесът стартира януари, приемът обявиха април. Определено смятам, че никак не беше леко. За сравнение,  техническия университет в Айндховен  приема след заплащане на такса за кандидатстване.

G..D..,
Благодаря за ясното уточнение относно приема в Бреда по тази специалност.
Точно такива изпити ще има детето.  От еуфория прибързано писах.
 Приемът сега е условен, има си студентски номер и парола за влизане в дадената платформа.. и от тук започват заданията на определени дати за това.. Крайният прием - на пролет вероятно.

Общи условия

Активация на акаунт