Студенти в Нидерландия - 11

• 69 770
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте!
Дъщеря ми си пусна кандидатурата за supplementary grant. Изпратиха и писмо, че тя не трябва да качва данъчните ни декларации с баща и в приложението, а от Холандия ще ни изпратят тук писма с обяснения. Все още нямаме никакви писма. Някой , който е кандидатствал скоро знае ли как работи всичко това ?
Моят младеж е пуснал през мес ноември, но все още няма отговор. Като му пишат нещо, ще споделя. Това с пращането е много странно, те ни нямат адресите, а и това пращане на хартия ми е много архаично нещо...

# 586
При всяко одобрение за този грант ще получавате писма по пощата - за всеки индивидуални писмо. В него се съобщава, че Нидерландия поема издръжката на студента. За три години грант сме получили поне три такива писма, всеки път когато е подавал наново.

# 587
При всяко одобрение за този грант ще получавате писма по пощата - за всеки индивидуални писмо. В него се съобщава, че Нидерландия поема издръжката на студента. За три години грант сме получили поне три такива писма, всеки път когато е подавал наново.
А за кандидатстването за този грант изисква ли се работа от 56 ч. Месечно? Или друго условие?

# 588
А за кандидатстването за този грант изисква ли се работа от 56 ч. Месечно? Или друго условие?
Задължително условие е 56 часа работа месечно.

# 589
[/quote]

Допълнителен заем (Supplementary grant):
Третата възможност за финансиране е така нареченият допълнителен заем (Supplementary grant), който е подарък за първите 5 месеца от обучението в университета в Холандия, а остатъкът може да се опрости, ако дипломирането е в рамките на 10 години.
За да имат право на този допълнителен заем, студентите от Европейския съюз трябва или да са живели официално в Холандия минимум 5 години преди старта на обучението, или да работят минимум 56 часа на месец по време на обучението си в Холандия (от септември до май), като това се удостоверява с официален договор с работодател в Холандия.

Допълнителна информация можете да намерите в официалния уебсайт на DUO (агенцията, която отговаря за тези въпроси): https://duo.nl/particulier/student-finance/index.jsp...

# 590
Имам билет София -Айндховен за 17.01, който няма да се ползва, ако някой иска да го ползва разбира се след като си плати таксата за смяна на име да ми пише.

# 591
Здравейте мами,искам да попитам как стоят нещата с децата ви в тази ситуация  с тези нови ограничения?Прибраха ли се?Останаха ли си в БГ?Отразява ли им се на  учението?Тези продължили вече до връсване ограничения и мерки май почват да  ги демотивират и дразнят.Не беше такава идеята като отидоха да учат децата там.Не ,че някога събиранията са били преоритет , но сега те са сведени до 0 и тези деца страдат . Ако  някой иска нека сподели.

# 592
Здравейте мами,искам да попитам как стоят нещата с децата ви в тази ситуация  с тези нови ограничения?Прибраха ли се?Останаха ли си в БГ?Отразява ли им се на  учението?Тези продължили вече до връсване ограничения и мерки май почват да  ги демотивират и дразнят.Не беше такава идеята като отидоха да учат децата там.Не ,че някога събиранията са били преоритет , но сега те са сведени до 0 и тези деца страдат . Ако  някой иска нека сподели.

И мен ме интересува. Дъщеря ми е трета година, включена е в допълнителен проект, трябва да готви бакалавърска теза и е добре да е в университета. Планува да отиде в Нидерландия в началото на февруари, за да довърши бакалавъра си. Дано нещата се променят и да имат присъствено обучение. Ако имате информация за ковид ситуацията там, споделете моля.

# 593

И мен ме интересува. Дъщеря ми е трета година, включена е в допълнителен проект, трябва да готви бакалавърска теза и е добре да е в университета. Планува да отиде в Нидерландия в началото на февруари, за да довърши бакалавъра си. Дано нещата се променят и да имат присъствено обучение. Ако имате информация за ковид ситуацията там, споделете моля.
Моят син ще се връща към Нидерландия края на януари. Към момента има лекции онлайн и още не знае какви ще са изискванията за по-нататък. Той е ваксиниран от октомври, но ще видим с тези бустери какво ще е положението.

# 594
Моят човек ще отпътува утре за 3 присъствени изпита. Какво ще става по-нататък не се знае.

# 595
  • гр.София
https://studyabroad.bg/wp-content/uploads/2021/12/BAGuide_2022_web.pdf

много полезен справочник за бъдещи кандидати

# 596
Моят син е там от 04,01. Работи онлайн по стажантски договор. До края на юни ще е така. После ще си търси работа, надяваме се с договор от септември. Засега се е ориентирал към нидерландския трудов пазар. С ваксина е, пролетта ще прави  бустер. Не ме питайте защо. Не вярва в нищо,  пребуледувал е, просто се стреми  да е  свободен Не вижда друг начин.  Професията му не е конвертируема на нашия пазар, а там има студия които се интересуват от него. Не на последно място приятелката му е там , предстои й четвърта година, надяват се наесен да могат да наемат една обща  квартира с неговия трудов договор и да заживеят заедно.
Мами, нас може би ни демотивира това положение, но децата сякаш не го приемат така тежко. Спокойно, нека не прехвърляме собствените си страхове върху тях. Малкия ми син е студент в Германия, Изцяло онлайн. След Нова година остана тук принудително защото се зарази с Ковид. Сега си е у нас, учи и се подготвя за сесия. Предлагаме му да си остане - не иска и да чуе. Пренасочил е билета си за 19,01 и доколкото го виждам, ще се прибере с удоволствие. Мислех, че като много привързан към нас ще склони да остане, но той категорично ни заяви - моето място е в моето си   "в  къщи".  Излишно е да ви казам колко спокойна съм сега, защото не го мисля. Но решението за това как ще живее си е изцяло негово. Там си има работа, училище, занимания, собствено гнезденце. За съжаление няма приятели. Това е. Нов свят.

# 597
Моят син си заминава в събота, въпреки че можеше да остане до началото на февруари, когато започва следващия блок. Отказа второ преместване на полета, за да си влезе в ритъм и има изпити следващата седмица. До средата на декември си бяха присъствено, а след това се прибра. Адаптира се лесно към ограниченията, защото не излиза често, освен на училище и спорт, а е ваксиниран и това му даваше относителна свобода. Сега предстои спортуването да е ограничено, заради затворените фитнеси, а това е много важно за поддържането на стабилни емоции.
За обучението, през лятото, беше категоричен, че ако е онлайн ще се откаже, но сега  не мърмори. Не може да е обективен как се отразява на качеството на преподаване, защото е първи курс, но не роптае. Не са получили информация как ще продължат на 7.02. Всъщност, не е възможно да не се отразява зле на качеството на обучението, но още повече ме притеснява, че се отразява пагубно на качеството им на социален живот, комуникация, пътувания, което е приоритет за възрастта, но.......каквото за всички цигани, това и за наш Асан.......
Предстои да "капитализираме" резултатите от времето, в което живеем. Дано децата ни, а и ние,  излезем от него с минимални щети - здравословни, социални, ментални и психологически.
Аз се порадвах около месец на присъствието му, а сега ще започна да мисля за следващото си пътуване при него, защото те по-лесно се разделят с нас, отколкото ние с тях.

# 598
С риск да звуча глупаво и наивно ще запитам (човек никога не знае кога ще се случи чудо) - някое от вашите деца да си търси съквартирант за района на Амстердам? Моят младеж е симпатичен второкурсник - готви с удоволствие, чисти - без и е сърфист Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 599
С риск да звуча глупаво и наивно ще запитам (човек никога не знае кога ще се случи чудо) - някое от вашите деца да си търси съквартирант за района на Амстердам? Моят младеж е симпатичен второкурсник - готви с удоволствие, чисти - без и е сърфист Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Здравейте,
Писах Ви на лични. Да не занимаваме цялата аудитория. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт