Студенти в Нидерландия - 11

• 69 768
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Моят син си е там, работи успоредно със задължителния стаж. Ваксиниран и от тази неделя има и бустер. Мерките не му пречат особено, гостите са на домашно парти в тях. За празниците отказа да си идва, но решихме ние да го посетим.  По слухове новия здравен бил против пълното затваряне и в петък очакват обсъждане на новите мерки.

# 601
Синът ми си премести полета от 07.01 на 16.01, не иска да остава повече. има обявен присъствен изпит за края на месеца.На него също му е добре там, има приятели от курса, ходеше на фитнес , дано скора отворят, защото е по цял ден пред компютъра.

# 602
Здравейте мами,искам да попитам как стоят нещата с децата ви в тази ситуация  с тези нови ограничения?Прибраха ли се?Останаха ли си в БГ?Отразява ли им се на  учението?Тези продължили вече до връсване ограничения и мерки май почват да  ги демотивират и дразнят.Не беше такава идеята като отидоха да учат децата там.Не ,че някога събиранията са били преоритет , но сега те са сведени до 0 и тези деца страдат . Ако  някой иска нека сподели.

Там си е, има присъствени изпити и работи. Мрънкоти, че няма отворени заведения да можел човек ей така да отиде да пие едно кафе (сякаш пият само едно кафе, айде и ние сме били студенти). Решили си въпроса като си нарочват някоя квартира за кафене и се събират.
Щом успяха да се организират и да направят бунт срещу промяна в системата за оценяване съобщена минути преди единия изпит, значи не са толкова социално органичени.
Не ги жалете чак толкова. Ние как сме? Нямаме такива ограниченя като там, но сме ограничени в други неща. Всеки трябва да се справя с условията около него. На никой нищо не му е гарантирано в тоя живот, затова трябва да се научат да се адаптират и да взимат най-доброто към настоящия момент.

# 603
Нашият син си заминава утре. Има изпит в края на месеца. Хич и не помисля да остане повече. Не е ваксиниран , прави си тестове и не страда от периодичните затваряния там. Загаджил се е с холандка, негова колежка от екзотичната му лятна работа. Изкара празниците в тях и веднага след новата година пристигнаха. Днес съм щастлива....... прекрасни млади хора пълнят дома ни. Утре, ще бъде тегаво и пусто......

# 604
Моят син си замина на 5.01, тъй като тази седмица му започнаха изпитите, днес имаше 2 присъствено. Чака да разбере дали ще има промяна след 14.01, тогава май изтича срока на предната заповед за локдаун. Обмисля, ако продължат да са онлайн и всичко да е затворено, да си дойде началото на февруари. Нямам идея кое е по-доброто решение, но ако ще се обучава затворен в една стая, може би е по-добре да е тук. Той ще си прецени и реши.

# 605
Дъщеря ми си замина тази седмица, беше тук две седмици. Видя се с малко приятели, ходи на клуб, яде храната, която й липсваше и ходеше активно на спорт. Прибра се, но общо взето вече се усеща, че живота й е там, а тук е за малко. Гаджето й е там (германец), постоянно са заедно, но не живеят заедно. Очакват я присъствени изпити, след това  са е ТА, тежки дисциплини, но е настроена положително изцяло. Липсва й единствено активното спортуване, но се опитва да компенсира в стаята си и заедно с треньорката си (единствените места с пилон извън залите). Споделя за различни планове, дори и за лятото. Ваксинирана е, има и бустер - това е цената на свободата за момента. Не се притеснявам, защото тя е спокойна и щастлива.

# 606
И моята тръгва тази неделя обратно. Веднъж смени полета и няма да го сменя пак. Ако на 14.01. се очакват нови правила, то за полета на 16.01. може да св наложи и ПСР освен ваксината и декларацията. Ще трябва да св следи. Не бъркам, нали, че за момента е само зелен сертификат + декларация?
А с бустера как стоят нещата? По желание ли отиват децата ви Или ги привикват по мейл или телефон да се явят за бустер?
Ако недай Боже се разболее и е под карантина, как е организирано там излизането за лекарства, пазар, ... в БГ знаем: някой роднина ти пазарува, обаждаш се в районното за зелен коридор, за да отидеш до поликлиниката, ... А там? Ето това ме притеснява за момента, че няма кой да й доставя лекарства и храна ако недай Боже пипне нещо.

# 607
Заминаха си. Кацнали са в Кьолн поради гъста мъгла. Подробности не знам.

# 608
А е трябвало да кацнат къде?

# 609
Ако недай Боже се разболее и е под карантина, как е организирано там излизането за лекарства, пазар, ... в БГ знаем: някой роднина ти пазарува, обаждаш се в районното за зелен коридор, за да отидеш до поликлиниката, ... А там? Ето това ме притеснява за момента, че няма кой да й доставя лекарства и храна ако недай Боже пипне нещо.

Не бива да се притеснявате. Холандците още от началото на пандемията имат малко по-различно от нашето виждане. Ако имаш съмнения, може да се тестваш или с домашен тест или в център или ако си в невъзможност да се обадеш на съответния телефон за града и да дойдат да те тестват вкъщи. Последните две опции са безплатни, иначе има домашни тестове в почти всички магазини, последно бяха под 3 евро.
Ако си положителен, никой няма да дойде да те проверява, нито да ти връчва карантина, няма да има полиция, няма глоба. Всичко е на собствена съвест. За пазаруване може да помолиш приятели, състуденти, мисля и на телефоните за корона дават адекватни съвети. Може да пазаруваш онлайн, да плащаш онлайн и да имаш безконтактно предаване пред вратата на жилището, като куриерите само звънят, но не влизат.  Ако няма възможност за нито едно от горните варианти, съвета на властите е да сложиш маска висок клас, да избереш часови пояс със слабо посещение и да си напазариш бързо. Препоръчват самостоятелни разходки из парковете или природата без срещи с други хора (ако здравето позволява), каране на колело.
Затова нека намери съответните телефони и да са й под ръка, както и някой и друг домашен тест.

# 610
Много благодаря! Тестовете им били безплатни От Университета им ги давали при съмнение. За съжаление всичките й приятели няма да са там поне до края на януари. Тя реши да си отиде защото учела по-концентрирано там Simple Smile, а предстоят изпити.
Може ли помощ за телефоните в Маастрихт? Благодаря!

# 611
Може би е по-добре майки на студенти в Маастрихт да се включат. Иначе набързо открих тази информация:
https://www.maastrichtuniversity.nl/covid-19-contacts-students

# 612
А е трябвало да кацнат къде?
Айндховен. Вече са във влак на път за дома на приятелката му.
Денят ще мине в пътуване.

# 613
  • София
Моят син се прибра към Нидерландия миналата седмица, три дни по-късно, си прави домашен тест преди да отиде на някакъв купон и е излязъл положителен. Обадил се в GGD, и са му дали час за тест на другия ден. Естествено теста е излязъл положителен. На следващия ден са му се обадили да го разпитат какво що и така. Ако след 7 дни има 24 часа без симптоми, може да си прекрати изолацията. Той е ваксиниран и засега нямал особени симптоми( каза ,че ако не е бил теста, не би предположил, че е с ковид) В къщата има един от съквартирантите му, но за момента е пазарувал  веднъж или два пъти онлайн, каза че до 30 минути пристигали продуктите. Това знам до сега.
При първото обаждане са му казали, че ще уведомят личния му лекар там.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 16:14 от valedo

# 614
Моят син се прибра към Нидерландия миналата седмица, три дни по-късно, си прави домашен тест преди да отиде на някакъв купон и е излязъл положителен. Обадил се в GGD, и са му дали час за тест на другия ден. Естествено теста е излязъл положителен. На следващия ден са му се обадили да го разпитат какво що и така. Ако след 7 дни има 24 часа без симптоми, може да си прекрати изолацията. Той е ваксиниран и засега нямал особени симптоми( каза ,че ако не е бил теста, не би предположил, че е с ковид) В къщата има един от съквартирантите му, но за момента е пазарувал  веднъж или два пъти онлайн, каза че до 30 минути пристигали продуктите. Това знам до сега.
Еми шапка им свалям за организацията на нидерландците. Винаги са ми правили впечатление  - в сравнение с германците при тях няма хаос. Изчакваш, и всичко се решава по правилния начин.  Бързо възстановяване на младежа. Няма  по добра ваксина от естествения имунитет придобит след преболедуване.

Общи условия

Активация на акаунт