С какво ви дразнят свекървите? – 131

• 36 807
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Варианти много.
Може размерът на това жилище да е повече от на другите ,може прословутото гледане да е с очакване към това им дете.
За момента младите са гости.Под наем ще е трудно да се даде, щом вещите им са навсякъде и се ползват.
Спомена подобрения, вложено в това място, за боя нормално, някой уред, мебел , дето се изнася, но за повече от що .
Който има цел не се разпростира в удобства, едно маце тук спеше на  пода, докато оправят другите стаи, то не става хем това , хем в рая.
Да си говорят за ползи срещу неудобства и да решават.

# 646
  • София
Вече писах по-назад - може другите деца вече да имат свои деца и да няма къде да се спи там или със значително неудобство за всички.
Нашите герои още са само двама, явно стаята на свекърите не им е абсолютно необходима.
Аз не прочетох да имат претенции за стаята или, че изобщо свекърите идват. Недоволството е заради влизането в апартамента без предупреждение  и оставане с дни наред, при уговорка да е доста по-рядко; неуважението към снахата и труда й да поддържа домът чист, ходейки демонстративно с обувките вътре; системно изяждане на храна, без да си направят труда да попитат може ли, което постява младите в кофти ситуация - да останат без предвидена храна след работен ден, и подобни.

# 647
Ейййй, големи сметки смятате, стотинката на половина цепите... Много ми е грозно!

Ами ако всички апартаменти са различни! А!? Единият е двустайна панелка, другият по-голям, но в Люлин20, третият тавански... А този тухла в центъра!? Кой има право да иска и очаква компенсации!
Тя скромно си мълчи за това ☺

Ама как без ремонти! Бих се учудила ако го нямаше! Даже доста късно е появи 😂

# 648
  • София
Уговорката не е била твърда - че ще идват веднъж месечно и толкова. А има и форсмажорни обстоятелства.
Както уточни авторката с половин уста - не само изяждат, но и носят. Само че го каза постфактум, след като всички прочетохме за свекърите-лами, които подяждат дечицата.

# 649
  • при късмета
thewishmaster, съгласна съм. Но ако не можеш да дадеш по равно? Ако към края на живота си вече нямаш сили за последното "равно"? Значи ли, че не обичаш достатъчно това си дете? Може просто да си несъобразителен, неоправен и т.н. Аз само разсъждавам на ангро иначе аз имам едно дете, пък на мен нищо не са дали, така че нямам лични наблюдения. Но пък и нищо не очаквам.
Съвсем наизуст говориш вече, защото те вече са дали на другите деца и имат възможност да дадат и на него. За всеки има жилище, както и за свекърите, кое не е ясно? Единствената разлика м/у децата е, че при едните ходят за по 2 часа и там стъпват на пръсти, при авторката и мъжа ѝ идват за дни, разполагат с това, което има в хладилника и се подиграват с труда на авторката, защото ходят с обувки, докато тя чисти. Ама как може да хрумне на някого, че делят децата си, въобще не ги делят. Разбира се, че това дете има право да се чувства делено и съответно чувствата му към родителите да бъдат ръководени от това.
Уговорката не е била твърда - че ще идват веднъж месечно и толкова. А има и форсмажорни обстоятелства.
Както уточни авторката с половин уста - не само изяждат, но и носят. Само че го каза постфактум, след като всички прочетохме за свекърите-лами, които подяждат дечицата.
Не е вярно. Още в първия си пост написа, че носят храна, но това не им пречи да овършават И хладилника. Изобщо не го е казвала постфактум

# 650
  • София
Хайде да си премерим уменията за четене.
Носят си някакви техни продукти да си ядат, а в същото време се разполага и с всичко, което намират в хладилника. Често дори се изяждат напълно неща, под предлог да не се развалели. Чака се и да се сготви.
И след поста на птица, че със сигурност освен че ядат - носят не само за себе си, се стигна до признанието.
Цитат
Но носят и те неща, това е така, нито крия, нито оспорвам...И моите родители дават, че и много повече, ама това какво значение има. Те дори веднъж не са дошли и за два часа на гости, за да не ни притесняват...

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 13:09 от Cuckoo

# 651
  • при късмета
Това което си цитирала е от първия ѝ пост по темата.  Започва с "Носят си някакви техни продукти да си ядат", а ти твърдиш, че го е признала чак след поста на птица. Няма как това твърдение на авторката да е след нечии друг, след като с него започва. Толкоз за уменията за четене.

Cuckoo, с редактирането съвсем смени смисъла на твърдението ти. Първоначално друго твърдеше

# 652
  • France
Ами ако всички апартаменти са различни! А!? Единият е двустайна панелка, другият по-голям, но в Люлин20, третият тавански... А този тухла в центъра!? Кой има право да иска и очаква компенсации!
Поради тези причини съм абсолютно против даването приживе на имоти. Ако искат и имат възможност за помощ към младите е по-добре да ги дават под наем и да разделят парите към децата.

# 653
Ами за мен е липса на любов да делиш децата си. Каквото си дал на едното, такова даваш и на другото. Като са дали на другите, да дадат и на това - на всички по равно. Иначе рискуват дразги между децата и да не ги погледнат на стари години.
maiathebee, много силни думи. Значи, казваш, че родителите да дават апартамента, без да живеят в него, иначе ще значи, че не го обичат този син? Или пък, за да е по равно, да ходят всеки път и при другите синове да седят и да си занесат там неща в една стая от апартамента, за да е всичко поравно? Иначе този син има пълното право да откаже да ги гледа, защото родителите не са се отнесли към него, както към другите му братя и сестри?
Не, казвам, че каквото са дали на едното, трябва да дадат по равно и на другото. Не може да се делят деца. Каквото за едното, такова и за другото. Ако има един апартамент, примерно, и две деца, по равно означава да се продаде апартамента и да се разделят парите по равно на двете деца,а не апартамента на единия, а другия да се оправя или този, който вземе апартамента да наплати на другия неговата част. Ако има три апартамента /защото те явно искат да си ползват този четвъртия да си идват в града по работа/ и четири деца, както в случая, на четвъртото трябва да му се наплатят по равно частите от другите три апартамента. И това е без значение кой къде живеел и дали половинките имали те свои апартаменти. Родителите дават по равно на своите деца.

# 654
  • София
Това което си цитирала е от първия ѝ пост по темата.  Започва с "Носят си някакви техни продукти да си ядат", а ти твърдиш, че го е признала чак след поста на птица. Няма как това твърдение на авторката да е след нечии друг, след като с него започва. Толкоз за уменията за четене.
Вторият цитат е пак неин, и е след поста на птица.

# 655
  • при късмета
Това което си цитирала е от първия ѝ пост по темата.  Започва с "Носят си някакви техни продукти да си ядат", а ти твърдиш, че го е признала чак след поста на птица. Няма как това твърдение на авторката да е след нечии друг, след като с него започва. Толкоз за уменията за четене.
Вторият цитат е пак неин, и е след поста на птица.
И аз си редактирах предишния пост, изцяло се смени твърдението си с редактирането. Първоначално твърдеше нещо съвсем различно, само, че го е казала едва след поста на птица. Което не е вярно. А сега изглежда по съвсем различен начин

# 656
Не е възможно абсолютно равно разпределение на имотите за децата, защото имотите рядко са идентични.  А ако се продаде и се разделят парите тогава какво? Парите от половин имот не стигат за цял нов апартамент, а с поскъпването на имотите ще се стопят. Тоест да се продава без нужда е лоша стратегия.  А и ако дъщерята на 26 иска да се жени и да има жилище, то синът, който е на 20 ще иска такова след 10 години. Тогава какво правим?
Много често пък на сина се дава повече за да не ходи "заврян зет", пък и той продължава фамилията, докато дъщерята отива другаде и продължава друга фамилия. Всякакви ги има.

Изобщо според мен е грешно децата да имат очаквания, че родителите са длъжни да им дават това и онова. Родителите са длъжни да ги отгледат и изучат, от там нататък са сами за себе си и ако все пак получат някакви облаги трябва да се радват, а не да се сърдят, ако не получат.  В случая за по-големите е имало друго (не знаем какво), а за най-малкия - каквото е останало. Ми такъв е животът. По-големите пък може да кажат "Ама когато ни дадохте апартаментите те бяха по 100 000 евро, а сега на него дават за 150 000 евро". Тоест всеки може да измисли как да извърти нещата така, че да се почувства минат.

# 657
  • София
И аз си редактирах предишния пост, изцяло се смени твърдението си с редактирането. Първоначално твърдеше нещо съвсем различно, само, че го е казала едва след поста на птица. Което не е вярно. А сега изглежда по съвсем различен начин
Омръзна ми да преиначаваш думи. В първия пост се твърди, че СИ носят продукти само за себе си. После в отговор на "свекърите кой знае какви торби влачат, за които не се споменава" стана "ами да, носят, не го отричам, но нашите носят повече". Присъствала съм в часовете, когато се учи преразказ със свои думи.
Не се чувствам длъжна да цитирам буквално дума по дума, и то заради вятърна мелница, която има представа за свекърва само от тукашните теми. В реалността може синът да не търпи такова отношение към майка си.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 13:45 от Cuckoo

# 658
Да ви кажа, да мрънкаш за ядене ми е прекалено.
Разбирам, но не приемам.
Заедно сме били, храна купувах аз, че съм по центъра, основателна причина за тях.
Но съм се дразнила като ме смята за длъжна  и за гостите  и, другият син през седмица у нас семейно и тогава пак не купуват .Даваха пет лв за хляб, тогава с купони и  стотинки някакви,36 май.Да не кажа, че ги храня. Гледа свекъра животни и градина, това в началото, първите години, после се разболя ,но навиците останаха.Нищо, че основно аз се занимавам.
Гадно ми е било ,да, но винаги съм си казвала ,че това е  само пари.Мъжът ми пък едри и дефицитни неща купуваше.
Но чак толкова сметки, за ядене на двама, .
И точно да не се развали бе  оправданието, като се отделихме по-късно за яденето да си готвим отделно, с общ двор и мазе с провизии, а и  идва направо при нас и  пита ,нещо отпадъци няма ли.Как отпадъци, има предвид в повече, че им носех като наготвя.Просто да не сме заедно на масата ,че тогава се дават акъли.Повод да се отделим бе точно акъл, по дете, бащата говори , свекъра тогава се изказа напреки и стана отделяне.

Това ,че са взели нещо,не е всеки ден все пак.И изглежда не се чакат да слага маса като на гости, както съм правила .Дори за празник, идват като отдалеч, ама без нищо, после се оттеглят без ангажимент.И бяха млади, 46  и 50 като се оженихме.Две години просто участвах, после с майчинствтот останах главен готвач и посрещач.
Ами исках и аз да се включват всякак, но като няма, действах и толкова.
За ходене с обувки може да се разберат.Чехли  пред вратата и като влизат ги подава авторката или мъжа и, да се сетят ,кат не се сетят ,директно ,че така си живеят.
Това не са непреодолими различия е не е постоянно. Като се изнесат, ще  е по тяхному.
Неприятно ,дразни ,точно по темата ,но да надъхваме непоносимост е  излишно.Тъкмо неуредиците ще са катализатор за бързи решения.Стига да е реално възможно ,  а не мечти само ,че и аз мечтах.Още съм си тук.

# 659
  • при късмета
Не е възможно абсолютно равно разпределение на имотите за децата, защото имотите рядко са идентични.  А ако се продаде и се разделят парите тогава какво? Парите от половин имот не стигат за цял нов апартамент, а с поскъпването на имотите ще се стопят. Тоест да се продава без нужда е лоша стратегия.  А и ако дъщерята на 26 иска да се жени и да има жилище, то синът, който е на 20 ще иска такова след 10 години. Тогава какво правим?
Много често пък на сина се дава повече за да не ходи "заврян зет", пък и той продължава фамилията, докато дъщерята отива другаде и продължава друга фамилия. Всякакви ги има.

Изобщо според мен е грешно децата да имат очаквания, че родителите са длъжни да им дават това и онова. Родителите са длъжни да ги отгледат и изучат, от там нататък са сами за себе си и ако все пак получат някакви облаги трябва да се радват, а не да се сърдят, ако не получат.  В случая за по-големите е имало друго (не знаем какво), а за най-малкия - каквото е останало. Ми такъв е животът. По-големите пък може да кажат "Ама когато ни дадохте апартаментите те бяха по 100 000 евро, а сега на него дават за 150 000 евро". Тоест всеки може да измисли как да извърти нещата така, че да се почувства минат.
Така е, родителите не са длъжни да дават, да не говорим, че понякога и възможност няма. Но ако дават е редно да дават на всички по равно, това се твърди, а не, че са длъжни.
И пазарната цена на имоти дори да се мени, то данъчната оценка изключително рядко. Последното вдигане на данъчните оценки беше поне преди 15 години. За да дадеш по равно на децата си е достатъчно да се ръководиш по този критерии + квадратура, независимо, че времето  е различно. Има ли желание, винаги има начин. Ако ще даваш на едното, а за другото да търсиш оправдания да го изнудваш, и това ще намериш

Общи условия

Активация на акаунт