Не мога да се справя с децата си

• 13 099
  • 250
  •   1
Отговори
# 75
Относно значението на израза "твърда ръка", ще дам пример със собствената ми дъщеря. Беше 4-5 годишна и с други деца на площадката си говореха кой от какво се страхува. И в един момент чувам как дребната гадинка се изцепва: "Мен от нищо не ме е страх. Мама е толкова зла, че ако някой се опита да ми направи нещо, тя ще го смачка." Голяма реклама ми направи, няма що.

Но сега сериозно, идеята на твърдата ръка ( не на физическите наказания) е детето да има сигурността, че ще бъде защитено безусловно. Няма как да го играя Мека Марийка и да му внуша сигурност.

# 76
Ти си като развалена латерна, честно. Авторката е пробвала всички меки методи и е в безпомощно състояние. Съветвайки я да продължи с тях, без да промени нищо в поведението си, как точни и помагаш???
"Твърда ръка" значи като кажеш на едно 8 годишно да вдигне нещо от пода, то да не ти отговори нагло с "иначе какво". Защото да се грижиш за някой означава също да го научиш, че всеки има отговорности в този живот - от най-малките до най-големите. Да се грижиш за някой означава да му предадеш, че той не е центъра на вселената и мама не му е слугиня (иначе после четем за синчето и мама в раздела за лошите свекърви и мамините синчета). Да се грижиш за някой означава, да му обясниш, че е член на определена група (семейство, работен колектив, общество) и като такъв се отнасяме с уважение към членовете на тази група и че тя си има и водач, които се слуша (сега водача е мама и татко, след време когато той има деца - ще е той). Хората не са вълци единаци, за да се поощрява безнаказаност и липса на правила, замаскирани под 'грижа за децата".

# 77
  • София
Но твърдата ръка не е към чуждите в защита на своето дете, а към своето дете с цел да прави това, което родителят иска.

При авторката е ясно какъв е проблемът и той не е в меките методи при нея, а в разнобоя между родителите и удобната роля, която играе бащата.
Какво ще ми направиш, ще ме накажеш без вечеря ли или ще ме накараш да ходя по ръбести камъни? Може и направо в трудов лагер да ме изпратиш да ми дойде акълът да се подчинявам.
Като си започнала с този колектив, все едно детето ти е родено в услуга на колектива, вместо като свободен индивид. Чудя се що за човек си.

# 78
Твърдата ръка е И към своето дете с цел то да прави каквото трябва.

# 79
В която тема да вляза, Андариел е все в сблъсък и спор с някого Simple Smile
Не се ли изтощаваш, честно.
Напълно съм съгласна за твърдата ръка, опитвала съм меко, но не става.
Сега с дъщеря ми сме приятелки, на 30г вече. И пак се вслушва в мненията и съветите ми.

# 80
Андариел, ти разведена ли си? Семейство имаш ли? Ако да хората в това семейство имат ли уважение един към друг, поема ли всеки част от ежедневните задължения? Или ако помолиш мъжа си да ти купи от магазина кофичка мляко за застройка на супата, той ти отговаря с 'купи си я сама, аз съм индивид със собствена воля, не съм част от това семейство и няма да ти правя никакви услуги, щото несъмти длъжен. Ти си жената и ти трябва да се грижиш за мен." Ако ти отговори безброй пъти така, ти ще седиш да се кахъриш, че свекърва ти не те подкрепя пред мъжа ти, ще му се мазниш, надявайки се да му се подобри отношението от самосебе си или ще му кажеш, че или започва да те уважава ид а се съобразява, че сте семейство или му биешбрутално шута.
Не ми отговаряй, безсмислен е диалога с теб

# 81
  • София
Не защитавам Андариел, но е тъпо да се сравняват деца с възрастни.

# 82
  • London
Има бебе казваш на 2 месеца ....+ Още две деца Ами аз и друго не бих очаквала да е в тази конфигурация.

Отделно пишеш, че нещата не били почнали след бебето. Ами като с две деца ти е било трудно защо правиш трето? Недоумявам наистина.....по-лесно ли очакваше да стане?

# 83
  • София
Защо да не ти отговоря, не можеш да ми забраниш. Иначе какво ще ми направиш, как ще ме накажеш?

# 84
Вие сте бетер децата в тоя форум.

# 85
  • София
Горчива пита защо едно дете трябва да слуша майка си. Ами защото е права! Аз говоря, често не ме слушат и после като се "опарят" много обичам да натъртвам, че вече съм го казала, но не са ме чули. Но това работи при малко по-големи деца с по-развито логическо мислене.

# 86
  • София
По подразбиране трябва да я слуша - защото му е майка. Какво казват обикновено децата на чужд човек, който се опитва да ги поучава, наказва или да изисква - ти не си ми майка, нямаш право.

# 87
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Много е трудно това с възпитанието.

На всеки му се иска да е готиният, приятелят, човекът с когото детето споделя всичко.
Родителската роля, обаче е друга и изисква, с риск детето да те "намрази", да си изпълниш задълженията и да го научиш че действията си имат противодействия, също и да си понасят последствията. Да се съобразява с другите, да има авторитети.

Това е трудното, да си строг, когато искаш да гушкаш или да се скараш, когато искаш да се смееш с глас.

Иначе всеки иска да е готин

# 88
Аз също съм привърженик на либералното възпитание, но все пак децата трябва да спазват и някакви елементарни правила у дома, навън, в училище и тн. Т.е. да му се даде свобода, но в някакви рамки. Например, има свободата да избере коя блуза да облече, но има правило, че като е топло е блуза с къс ръкав. Миенето на зъбите сутрин и вечер е правило и не подлежи на обсъждане. Как така няма да си мие зъбите, защото не искало. Няма как да не иска. Зъбите се мият и точка, няма какво да се обсъжда това. А и става въпрос за големи деца. На 8 и 5 вече са достатъчно големи, за да знаят правилата - миене на зъби, подреждане на стаята, къде да си сложат мръсните дрехи, да си отсервират мръсната чиния и тн. Като не спазят някое правило - лишаване от някакво право, например, няма телефон, няма детско филмче, няма площадка, няма нова играчка или там каквото иска. Че то моето двегодишно вече знае правилата, които са му съобразени с възрастта, пък какво останало за пет или осемгодишно. Имаш толкова начини за въздействие, ти си родителя, ти поставяш правилата и последствията. Не говоря за наказания камо ли за физически, но някакво лишаване от някоя привилегия докато не спази правилото, е напълно достатъчно.

# 89
  • София
Децата също са хора, не знам защо възрастните гледат на децата като на някакви обекти и дори повече признават характер на кучетата, котките и другите си домашни любимци, но не и на децата. Сигурно заради това, че домашните любимци са любимци, те са изцяло зависими и обикновено са верни на стопанина си. С децата обаче имаме проблем - те често са опърничави и хич не предразполагат към положителните чувства, които възрастните изпитват към кучетата и котките си. Става някаква война кой да надделее - родителят иска той да надделява, иначе какво е това - вчера се появило на бял свят и вече командва! Самолюбие у възрастния му се казва. Същите неща, за които няма да посмее гък да каже на друг възрастен, проявени от детето му са трагедия. А повечето неща са дреболии, а не от жизненоважно значение.

Общи условия

Активация на акаунт