Отговори
# 495
  • София
Имотите не поскъпват. Парите се обезценяват. И това става много бързо напоследък. Какво като продадеш жилище с 40 % над цената на която си купил преди 2 год? Какво ще ги правиш тези пари? В банка да ги държиш, ами след 2 год ще тръгнеш пак да купуваш, ама за същата стойност с 1 стая по-малко. Та пак нищо не правиш.

# 496
Че има инфлация, има. Но имотите поскъпват реално, защото цената им се вдига много повече от инфлацията. Поне последните 5 години.

# 497
А какво ще кажем за изкуствено завишеното кредитиране и създаването на страх, паника и спекула? Според мене това са основните фактори през последната година. Също така и увеличаването на суровини и счупени вериги за доставки, което лично аз смятам, че е временно явление. Далеч не е основен фактор обезценяване на пари, по-скоро седнете да прочетете малко и тогава се изказвайте експертно за пари и печатане.

# 498
А какво ще кажем за изкуствено завишеното кредитиране и създаването на страх, паника и спекула? Според мене това са основните фактори през последната година. Също така и увеличаването на суровини и счупени вериги за доставки, което лично аз смятам, че е временно явление. Далеч не е основен фактор обезценяване на пари, по-скоро седнете да прочетете малко и тогава се изказвайте експертно за пари и печатане.

Кредитирането не може да е изкуствено завишено, то е каквото си е, никой никого не кара да взема кредит. По-скоро се слагат изкуствени пречки пред кредитирането. Страхът и паниката са с лична работа на хората, а спекула ( в смисъла, който влагаш) няма в нормално време - всеки продава за колкото може и това си е съвсем законно.

# 499
И какво излиза? В България няма инфлация. В България има поставени цени на нивото каквото трябва.
Държавата не е ли богата на енергия ? При толкова малко на брой потребители както ги препброиха наскоро ... За разлика от доста други европейски сили. ОК. Сега ако жилищата са евтини пък тока стане толкова скъп ...

# 500
Какво като продадеш жилище с 40 % над цената на която си купил преди 2 год? Какво ще ги правиш тези пари?
Ми ще ги харчиш, тогава вече се забелязва че парите не са се обезценили чак толкова Wink Като си купите две нови коли в семейството, пратиш децата на море някъде с палми, отидете на една екскурзийка, поглезите се като чужденци там, вземеш едни чепици и парите се наместили. Не са само имоти на пазара. Ако го правиш през няколко години ще забележиш, че увеличението с 40% ти дава 40% повече от гореизброеното, хич не е за пренебрегване.

# 501
Много готино е последното мнение . През няколко години продаваш по един апартамент за да си купиш едни чепици и да седнеш за малко под някакви палми ? И парите не са се обезценили ?

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 23:14 от bella-ciao

# 502
В България има много "тайни картели", поради това масово има високи близки цени. Работи, българина не си прави сметка никога.
Той смята, че като всички купуват, пускат се статии, че цените ще растат, ще свършат апартаментите и той купува.
Има достатъчно информация, че купените апартаменти са в повечето случаи празни като инвестиция.
По морето в момента е пълно с инвестиционни апартаменти и комплекси, с лошо вътрешно разположение, малки площи и лошо строителство. Трудно се препродават.
В големите градове, каквото и да излезе се купува.

# 503
Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2021 г. са:

Манастирски ливади – 1300 евро/кв.м
Дианабад – 1300 евро/кв.м
Полигона – 1400 евро/кв.м
Студентски град – 960 евро/кв.м
Младост – 1250 евро/кв.м
Лагера – 1150 евро/кв.м
Зона Б-5 – 1400 евро/кв.м
Център – 2130 евро/кв.м
Банишора – 1020 евро/кв.м
Връбница – 1060 евро/кв.м
Карпузица – 970 евро/кв.м
Овча купел – 960 евро/кв. м.

https://segabg.com/hot/category-economy/cenata-na-1-kv-m-zhilish … OeF9QojyxaB-l1C-g

На тия цени няма как са се говори за балон.

# 504
Тези цени нямат нищо общо с реалността.
Като във вица - целият народ яде свинско със зеле. Богатите ядат свинско - бедните - зеле.
Зона Б5 и Полигона - по-скъпи от Манастирски и Лагера...

# 505
Ако включиш панелки и на зелено може и да се доближават, но като цяло цените са доста по-високи. Младост гони 1800 за готово НС. При средна заплата под 2000лв.
Иначе зона б5, си е много добър квартал според мен. Аз бих предпочтел него пред манли.

# 506
Ако включиш панелки и на зелено може и да се доближават, но като цяло цените са доста по-високи. Младост гони 1800 за готово НС. При средна заплата под 2000лв.
Иначе зона б5, си е много добър квартал според мен. Аз бих предпочтел него пред манли.

Не можеш просто да изключваш нещо и да оставяш само това, което подкрепя твоята теза... Панелки и на зелено част ли са от имотния пазар? Част са.

# 507
  • Варна
В България има много "тайни картели", поради това масово има високи близки цени. Работи, българина не си прави сметка никога.
Той смята, че като всички купуват, пускат се статии, че цените ще растат, ще свършат апартаментите и той купува.
Има достатъчно информация, че купените апартаменти са в повечето случаи празни като инвестиция.
По морето в момента е пълно с инвестиционни апартаменти и комплекси, с лошо вътрешно разположение, малки площи и лошо строителство. Трудно се препродават.
В големите градове, каквото и да излезе се купува.
Потвърждавам, че край морето а-ти се препродават безуспешно, от години. Има и доста конфискувани от кредитори. Реално, осезаемо повишение на цените нямаше от 2010г.
Сега търсенето е насочено към селските райони. Във вилните зони въведоха изисквания за налична инфраструктура и площ на терен- над 600м. Пандемията промени пазара.

# 508
И с тях пак не са такива цените. Отвори си имотбг и виж. Отделно, че е трудно дасе сметнат средни цени, защо винаги се излупува най-евтиното, аскъпото остава и това вдига средните цени без реално да има някакво поскъпване, просто от сметката се вадят евтините имоти.

Вивиана - какво значи безуспешно препродаване? Аз мисля че има повишение и по морето. А конфискуваните апартаменти също излизат на пазара.

# 509
  • София
И аз попаднах на тази статия с въпросните цени. Въобще не са реални. Доста са занижени, спрямо реалните. Съдя по Банишора - 1020 евро на м2 друг път. Ние купихме преди повече от година на тъмно зелено за тези пари. Сега абсурд да се купи за тях.

Общи условия

Активация на акаунт