Отговори
# 615
Да, логично е да е така. Но все пак някакъв ръст на заплатите ще има, а и почти винаги със стажа и кариерния ръст нараства и личната заплата, докато цената на жилището не мърда.
А и аз писах конкретно за сегашната ситуация спрямо десет години по-рано. И пак писах, че ако трендът се обърне и цените почнат да падат нещата може и да се объркат. Та всеки да си преценява.

# 616
Това че взелите кредит преди 10 години си свиркат се дължи и на "догонването" на доходите на ЕС. За това време средния месечен доход в България се е увеличил от 638 на над 1500 лв т.е. над 2 пъти. А в Германия само с около 20%. И тъй като не ми се вярва доходите в България да надминат в обозримо бъдеще немските, не ми се вярва този възход на доходите да продължи със същото темпо и тези, които ще вземат кредит след следващата криза няма да си свиркат като от предишната.
Тенденцията е да се живее на кредит. Отминаха времената, когато се кътаха спестявания и накрая като отвориш бурканите - хоп, готови пари за имот. В последните години масово се купуват стоки на изплащане. Като се започне от пералня, автомобил и се стигне до имот.

# 617
Тенденцията е да се живее на кредит. Отминаха времената, когато се кътаха спестявания и накрая като отвориш бурканите - хоп, готови пари за имот. В последните години масово се купуват стоки на изплащане. Като се започне от пералня, автомобил и се стигне до имот.

В това няма нищо лошо, кредитът е полезен инструмент, даващ възможността на млади години да живееш в комфорт. Освен това като принципно положение кредитът олеква с времето (инфлация, ръст на доходи и т.н.)
Но като всеки инструмент ефектът зависи от "задинструментното устройство" - ако някой не може да смята и да си слага граници на щенията, вината не е в кредитите. Пък и никой никого не задължава да взема кредити, това е опция, а не нещо неизбежно и императивно, а да има опции винаги е хубаво.

# 618
В настоящия момент ситуацията е следната.При 30г. жилищен кредит и 250 000 усвоени месечната вноска е средно 1000лв. - поне 10 банки ще намерите с тези параметри.С минимум 10% самоучатие идва сума от 140 000евро.Всичко до тази сума в София, Пловдив, Варна, Бургас където средната заплата е около 1500-2000лв. завършено с А16 заминава като топъл хляб.Говоря за 3-стаен апартамент който се предполага че се купува за семейство с двама души, тоест среден семеен доход 3000-4000лв.
Това е при положение, че нито един от двамата няма помощ от родител, нито поне някоя нивичка или парцелче за продан.Изобщо не се учудвайте за няма за 75 000евро готови жилища и то в София. По въпроса за заробването питайте хора взели преди 15 години кредит какво му  съотношението със сегашните заплати.При нас погасяват оставащи кредити към 5-6 години със едногодишните си спестявания!
Растежа на цените е далеч от края си.
Тук има обаче една грешка в сметките. Преди масово се взимаха кредити за жилище за не повече от 20 години (което и според мен е нормалното). Сега масово са увеличили периода на 30, даже на места и 35 години, което вече не е нормално. И малко се получава като със статистиката на НСИ за инфлацията - цената може да си е същата и НСИ да не вижда увеличение, обаче примерно за същата цена купуваш 500 гр. хляб, а не 800 гр. както до скоро!

# 619
Това имах предвид. Не трябва да се гледа на кредитите като на някаква опасност, а като възможност. И да - всеки трябва да си прави сметката докъде му се простира чергата.

# 620
Здравейте,
Какво мислите за тази оферта. Харесвам квартала и бих искала да купя жилище там. Благодаря и успешна седмица!
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c162919670373516

# 621
То нищо не се вижда, какво да и харесваме? Нито скица има, нито точно място. Иначе мястото е супер, само дето е шумно - самолети и трафик. Но и там си зависи кой точно блок, накъде гледа...

# 622
  • София
Ако инвеститорът е доказан, биха му написали името. Инвеститор ... добре, но той ли е и строител или трета фирма?
Само по тази обява, толкова семпла и без схема дори, аз бих бил предпазлив

# 623
# 624
Ужким тристаен, пък с една баня/тоалетна. Срамота.

# 625
Ужким тристаен, пък с една баня/тоалетна. Срамота.

А и тя е с размерите на втора баня, няма място даже за нормално душ пространство. И всички помещения са мини. Ама пък това сваля цената, всеки си решава.

# 626
За мен дневната е страшно малка, а тази спалня, която е дълга 272.. Ами то почти няма да остане разстояние до стената от леглото, а като се има предвид, ще и стената зад леглото не е права..

# 627
Ами то това е бъдещето...не само тук, по цял свят тенденцията е апартаментите да стават все по-малки, неудобни и скъпи.

# 628
Добро си е апартаментчето в сравнение с това, което масово се предлага на пазара НС и НЦ (народни цени)😁 Има място за всичко и разпределението всъщност е доста разумно. Интересно ми е само дали в спалнята ще чуваш като се приберат съседите в един през нощта и тропнат входната си врата.

Преди масово се взимаха кредити за жилище за не повече от 20 години (което и според мен е нормалното). Сега масово са увеличили периода на 30, даже на места и 35 години, което вече не е нормално.
Ама сега се пенсионираш 15г по-късно, което тамън покрива разликата между 20 и 35г ипотека. Нормално, живееш по-дълго и всичко се разтяга пропорционално Smile

# 629
Защо пък да чуваш съседите? То това е хубаво всъщност на този апартамент, че е външен и не граничи с друг. Може в едната спалня да се чува евентуално ако някой тропка прекалено по стълбите.

Общи условия

Активация на акаунт