Отговори
# 150
Аз се озовах с ап. в Хаджи Димитър ..сега се чудя, какво да го правя?!
Да го пускам ли на пазара за продажба..или..да какво..чакам

не продавай, преди да си решила какво друго да купиш
ние продадохме лятото в Дианабад, сега ми пилят на главата как още не сме купили друго и как се стопяват парите
това което гледам не се се е продало, най- бързо изчезват евтините дупки, но там или имаш мъж да ти строява майсторите или сам ти си майстор (строител)
имам 30 сейвнати в имот.бг, изченаха евтините, безобразните цена/площ/ локация си стоят
личното ми наблюдение е, че в момента от център- крайни квартали е по- добре да инвестираш в 'център', излизат обяви на съвсем приятни цени
чекнала съм южни, гео милев и център

# 151

Само не разбрах защо пропусна таблицата, там вероятно беше най-интересното?

Харесва ми също така и чл. 13, където пише, че цялото нещо се отнася за домакинства в града - явно на село важат други правила...
Питането беше дали е било уредено декларирането и плащането на данъците на доходите от наем за хората, които са искали добросъвестно да го направят.
Понеже е свързано с едната ми професия, си направих труда, намерих редакция от хард соц време, изчетох го и изготвих извадката на съотносимите към питането части от закона.
Скрит текст:
Работил съм с по-нови редакции на закона. За информация на по-младите - ЗДОД беше в сила чак до края на 1997 г.
Не разбрах, че въпросът е риторичен
Не съм имал да убеждавам някого, че андрешковщината не е била повсеместна, нито пък да разсъждавам върху "шведскака" скала на доходите.
(Ако някой е пробвал да изкопира данни в псевдотабличен вид от АПИС във форума, ще е наясно защо съм ви спестил разхвърчаните букви и цифри).
И, да, наистина селското население се облагало по различен ред.

# 152
За центъра - така е. Южните райони са много надценени заради бизнеспарковете и развитието им.

Иначе когато излязат резултатите от преброяването ще рухнат или ще се затвърдят много твърдения за имотите и спрените лампи.

# 153
Статистиката за светещите лампи, или несветещите лампи, надали ще се отрази на цените на имотите в момента

# 154
хаххха ей сега, само преброяването ще осветли положението

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 08:38 от Herzen

# 155
Който не се преброй ще бъде глобен. При отказ ще бъде повторно глобен и чак тогава ще го преброят въз основа наданни които имат за човека. Но като цяло при преброяването си пишеш адреса където живееш, а те имат база с билища и техни спбственици която ще съпоставят и могат да сметнат, кой къде живее и кои жилища са празни.

# 156
ммдадаааа... как точно ще ти пребоят няколкото имота извън постоянната регистрация... защото в електронното няма въпроси за тях
данъчните ги знаят, ама как преброителите регистрират селската ни къща?
и не се заяждам, наистина не знам

# 157
на мен никой не ми отговори кой точно е длъжен да се преброи? само с постоянно местожителство България ли или всички с българско гражданство? Защото например мен никой не ме е информирал.

# 158
на мен никой не ми отговори кой точно е длъжен да се преброи? само с постоянно местожителство България ли или всички с българско гражданство? Защото например мен никой не ме е информирал.

Ма някой длъжен ли е да те информира 😂 Нека изпълня този граждански дълг - не се броиш, след като физически не живееш в държавата, без значение какво ти пише на личната карта.

# 159
Длъжен да се преброи е всеки, който физически се намира в България в момента на преброяването. Включително чужденци, които са на почивка, примерно. Обратно, българи, които не са в България по време на преброяването, не се броят. Ти като постоянно пребиваващ в Германия хептен не се броиш Simple Smile Затова никой не те е "информирал".

Но и в БГ никой не е получавал официална покана да се преброи, ако това имаш предвид. Аз разбрах за преброяването от интернет, говори се и по новините по телевизиите, но като цяло ако живееш изолирано, не говориш с хора, не слушаш радио и телевизия, може и на пъпа на София пак да не разбереш, че има преброяване. Обикновено не е и нужно да бъдеш информиран, защото така или иначе ще те посети преброител на място вкъщи - друг е въпросът дали ще те намери там и дали ще искаш да го пуснеш.

@Гого, не мисля, че автоматично ще глобяват всяко ЕГН, което не е преброено, защото така ще трябва да глобят всичките милиони, които живеят в чужбина, но имат адресна регистрация в България. Не съм сигурен и аз къде е точно границата между човек, който е в България, но се "скатава" от преброяването, и такъв който наистина не пребивава трайно тук.

# 160
Това за чужденци на почивка изобщо не е вярно, не знам как го измисли. Има специални точки в закона за преброяването, в които фигурират "граждани на ЕС, които живеят постоянно в България" и "чужденци, получили разрешение за временно пребиваване". Което изобщо не значи, че някой ще тръгне да брои туристи. Изобщо с каква логика ще се броят в България хора, постоянно живеещи в други държави...

И българите на почивка в чужбина, по време на броенето, пак се броят в България. Изобщо става дума за постоянно живеещи тук.

# 161
Мока, така разбрах от едно интервю на шефа на НСИ - Сергей някой си беше там. Може да не съм разбрал правилно, не помня дали е споменавал думата "туристи" (впрочем аз също не съм я ползвал в предния пост), но идеята беше, че се броят всички, които се намират на територията на страната. Което значи и туристи, които са имали късмета да се намират тук в момента. Впрочем не виждам и нищо лошо да се броят и туристите, би било интересна информация, като съвсем естествено трябва да са в отделна категория.
Закона за преброяването не съм го чел...

# 162
Не, не се броят всички на територията на страната в момента, а обичайно пребиваващите в нея.

# 163
Искаш да кажеш, че ако аз съм българин с адресна регистрация в България, но живея последните години в чужбина, обаче се случи да съм в България по време на преброяването, трябва като дойдат да ме броят да кажа, че все едно ме няма, така ли? И ако да, как трябва да докажа този факт, за да избегна глоба за отказ от преброяване?

# 164
Според мен трябва да кажеш, че си броен на друго място (т.е. в чужбина) и да обявиш апартамента, в който си в БГ, за необитаем. Аз не мисля, че влиза в работата на преброителите да проверяват истинността на информацията, която им даваш. А пък те така или иначе говорят с домоуправителя, който сигурно знае, че не живееш по принцип в апартамента.

Ако пък си просто турист на почивка изрично е казано, че хора в хотели, къщи за почивка и други подобни не се броят.

Общи условия

Активация на акаунт