Отговори
# 525
До 5м може и да паднем, ама едвали ще е в близките няколко години, та това не е фактор.

# 526
Чакаме резултатите от преброяването.

# 527
Здравейте. С мъжа ми сме пред дилема. Искаме да се местим в тристаен в София или в къща близко до София. В момента пак сме тук, но в двустаен. Като гледаме цените са почти еднакви на 3стаен и къща, плюсовете и минусите ще ги мислим , но въпросът е друг. В близките 5,6г според вас ще паднат ли цените на имотите? В момента са луди пари, а ние реално има къде да живеем, не сме под наем и не ни е спешна покупката. Просто мечта за голям дом. Та не бързаме, искаме да видим как ще вървят цените. Може ли да споделите вашите виждания по въпроса, тъй като не искаме да изпуснем момента и изведнъж да скочат още повече, защото ще ни е доста нанагорно...
Във визирания от вас срок (5-6 години) надали ще се обезценят имотите, но ще ви се обезценят спестяванията. Както преди време отговорих на подобен въпрос: с годините ще ставате все по-възрастни и по-нерешителни. Действайте докато сте млади!

# 528
  • София
950Е за студ град, хехе!
Това сигурно е в малинова долина, без улици и до околовръстното.
1300 беше още преди 3 години, за завършено.

Инфлация има в целия свят. И целия тоя "социализъм", който се помпи в САЩ и ЕС няма как да не доведе до обезценяване на парите.
Плащат се големи помощи на неработещи хора, работна ръка не достига за елементарни неща; луди пари, в трилиони се планират за "затоплизъм". Т.е. нищо полезно няма да се произведе от тях, та да има блага да се разпределят. Дори по-зле. Затварят се производства, добив на ресурси, добив на ток. Скоро ще започнат да ограничават и едрия рогат добитък заради метана. Това означава без мляко, масло, сирене, кашкавал. Без телешко.
Всичко това няма как да не доведе до шокови нови цени, НАВСЯКЪДЕ.

# 529
  • SF
950Е за студ град, хехе!
Това сигурно е в малинова долина, без улици и до околовръстното.

Когато градът се разраства, нормално е да няма улици, докато се строи. И да има, огромните камиони и крановете ги рушат. Ще има улици, ще има магазини, Фантастико и Била ще се ориентират и ще пльоснат по един обект, Еконт, Спиди, даже и банки ще се появят.
Аз нямам против тези райони. Дори и отвъд Околовръстното ми допада.

# 530
  • София
Аз не съм казал, че няма да има улици, или че не ми допада районът.
Но няма нищо общо като уреденост или цена, в сравнение с района около парка.
Казах, че цената не е реална за студентски град, а е валидна само за  най-евтините 10% от него.
Това, че 90% от продажбите в момента са оттам не означава, че това Е цената на Студентски Град, а означава, че такива сделки са направени.

Аз от години говоря за този феномен. Цитират се цени през годините на квартали, но не се взима предвид, че хубавите месте се отбират, и новите предложения и цени са на по-отдалечените и неатрактивни места. Съответно, не е само поскъпването, но и купуваш съвсем друга локация.
Разбира се, изключения на горното има. Случва се да изпадне апетитно парче земя, например от приватизация. Говорим за масовия случай, който е над 90%.

# 531
  • SF
Аз не съм казала, че ти си казал, че няма да има улици, или че на тебе не ти допада районът.
Казах, че на мене ми допада. А сега добавям, че ми допада много повече от Левски Й, Надежда 5, Люлин 1, Суходол и Орландовци. Но и там купуват хора. Сигурно на тях пък Малинова долина им е тъмна Индия. Изяснихме ли се кой какво е казал?

# 532
Като се гледат статистики, винаги е много важно какво точно се показва. Разбира се, че базите данни на агенциите имат повече информация от който и да е човек поотделно, но именно защото е много информация, е много важно каква част от нея се подбира и как се представя.

Примерно има огромна разлика дали се показват средни цени на актуални оферти (= непродадени) или средни цени на сключени сделки (= продадени). В определени моменти има и разлика между офертни цени и цена на сделката (промяна на цената в процес на преговорите), но да речем, че в момента това е рядкост.

Миналата година например навръх корона кризата се говореше, че цените се повишават, когато по мое наблюдение всъщност бяха в застой, с тенденция за спазаряване на отстъпка при контакт с продавача. Причината беше, че просто от пазара рязко отпаднаха покупките с цел даване под наем, които традиционно са малки и средни апартаменти, и останаха да се купуват повече големи апартаменти за собствено ползване. Това вдигна средната цена на сключена сделка, но причината не беше, че са се вдигнали цените, а че се беше променил пазара. Реалното повишение на цените също дойде, но малко по-късно.

Много зависи и колко точно се отразяват кварталите в офертите. Масово срещам една и съща оферта за 2 или дори 3 квартала, с цел по-голяма "видимост" и намираемост на офертата. И като се продаде имота, изведнъж изчезват 3 оферти от пазара, които влияят на средната цена в 3 различни квартала.

Така че за да бъде една статистика наистина честна и достоверна, отдолу трябва да има половин екран обяснения какво точно е изследвано и как, а не просто да се хвърлят едни графики в пространството...

# 533
  • София
Аз не съм казала, че ти си казал, че няма да има улици, или че на тебе не ти допада районът.
Казах, че на мене ми допада. А сега добавям, че ми допада много повече от Левски Й, Надежда 5, Люлин 1, Суходол и Орландовци. Но и там купуват хора. Сигурно на тях пък Малинова долина им е тъмна Индия. Изяснихме ли се кой какво е казал?

Изяснихме.
Аз бях тръгнал да купувам в Малинова долина, точно защото има потенциал, локацията не е лоша, а и цените не са лошо. Но после се отказах.
Повтарям се, 950Е са цени като за Малинова Долина и то в строеж и с допълнителни неизвестни. И може и да има в бъдеще инфраструктура, ГТ и магазини, но сега няма. Което се отразява на цената.
Да, може и да сложат 1 училище и 1 детска градина, но нови магазини от големите вериги едва ли ще има. Което не е чак такава драма за хора с коли.

Принципно, след околовръстното също не е лошо, но зависи какво и за какво. Ако е къща, за зряло семейство, става. Ако ще е апартамент за под наем, млади хора, които имат излизания, тренировки, срещи, не е много удобно.
Може и да има хора, които ценят "спокойствието" и тишината, но повече хора ценят централните квартали. Колкото повече към центъра се движиш, толкова повече и цената расте. Явно, че има кой да иска там да бъде. Иначе, на мен ми е идеален района на началото на студентски, до парка. Хем е близо до центъра, хем (беше) евтино като цени, също и има инфраструктура, магазини, аптеки, кафета, ресторанти, фитнеси.
Преди 5г беше супер евтино и достъпно, продаваха се стотици апартаменти. Но сега вече няма. Каквото се застрои, застрои. Повече места няма.

# 534
Тангра, за кое "начало" на Студентски и за кой парк говориш? Парка на НСА? Парка зад Техническия? Ловния парк?

Не знам, за мене колко по-"централно" е едно място, и колкото повече "кафета и магазини" има, толкова по-зле. Това значи народ, движение, трафик, шум. Предпочитам да ми отнеме 5-10 минути с колата да ида на кафе или до магазин, но като се прибера да няма маймуни около мене...

# 535
Здравейте на всички! Не знам дали е точната тема. Купих жилище миналата година. Имам предложение за продажба,нещо ми се върти в главата ,че ако не са минали 3 години от покупката се плаща някакъв данък. Моля за информация!

# 536
Здравейте на всички! Не знам дали е точната тема. Купих жилище миналата година. Имам предложение за продажба,нещо ми се върти в главата ,че ако не са минали 3 години от покупката се плаща някакъв данък. Моля за информация!

Точно така, ако не са минали три години дължиш данък печалба - облага се разликата между цената, на която си продал и тази, на която си купил. Данъкът е 10% както за всичко. Ако си купил за 100, а си продал за 130, дължиш 10% от 30 или 3.

# 537
Благодаря, Черна станция. А ако се продава на цената , на която съм го купила,как стоят нещата?

# 538
Дължиш данък 10% от 0 = 0. Не знам обаче дали пак трябва да подаваш ДД или щом не дължиш данък не трябва. И е вероятно данъчните да се усъмнят и да те проверят, но не много. Доста хора го правят.

# 539
Подава се данъчна декларация, дори доходът да е НЕоблагаем.

Общи условия

Активация на акаунт