Ех, Канада- бъдещи и настоящи Мами- част 9

• 19 309
  • 283
  •   1
Отговори
# 210
  • Vaudreuil Canada
Каролина при нас документите за гостуващ роднина бяха следните:
Покана свободен текст заверена в общината тук срещу 5 долара - в поканата трябва да пише за какъв период каните, имената на канещите и поканения, адресите, телефоните, датите на раждане и с какво се занимават канещите - демек месторабота и длъжност.
Още е хубаво да напишете че всички разходи на гостуващия се поемат от вас - в това число медицински спане хранене и т.н. както и какъв е статута ви  в Канада - резидент или гражданин.
Копие от два документа със снимка както и копие на перманент резидент картите ви.
Копие от Т4 - това са бележките за годишната декларация или писмото което са ви пратили данъчните след като сте си подали данъчните декларации за 2006 година - нотис ъф асесман .. (брей че го написах и аз)
Вместо тях можете да изпратите служебна бележка - всичките тия са взаимозаменяеми - искат документ за дохода така че ви трябва само едно от тия, а не всичките.
Поканата я пращате така че от пристигането и в БГ да има поне месец и нещо до датата от която искате да ви гостува майка ти - за да има време и тя да подаде документите в БГ.
Също така може да пратите извлечение от банковата сметка но не е задължително.
Майка ти плаща такса, трябва да има 2 снимки ако работи да си направи служебна бележка и да я преведе - в бележката да пише колко отпуска има ако е пенсионер не е лошо да покаже превод на нотариален акт или документ за собственост на нещо кола място ... както и ако има възможност да представи преведена банкова референция за налични пари в банка всичко това са незадължителни документи а само съпътстващи. Хубаво е да има някаква резервация за самолет с дата за обратния полет.
Задължителни са само поканата, копията от PR-картите, нейните снимки и документ за платената такса както и заявлението за виза - всичко останало са документи подпомагащи решението на служителя. На нас са ни искали допълнително копия на последните два пей-чека така че можете и това да приложите за да не ви бавят не чакайте да ви искат документи пратете каквото съберете от тези.
За повече инфо виж тук:
http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5484E.PDF
http://www.cic.gc.ca/english/applications/visa.html

Последна редакция: чт, 23 ное 2006, 06:56 от shemet_neveroiaten

# 211
Дот,
ще дойдеш ли в петък на Скуеър Уан? Така най-накрая ще се запознаем. 

# 212
Здравейте всички момичета в Канада!
Аз и семейството ми сме все още в България, но до около два месеца мислим и ние да ставаме канадци ... Simple Smile Моите дечица са вече поотраснали, те ще бъдат едното близо на 16, а другото почти на 9 години. Доста съм притеснена в момента от факта на заминаването. Децата, особено голямото имат тук компания, приятели с които ще им е много трудно да се разделят. Стараем се с татко им да не им внушаване нашите опасения, но новата среда, друг език и начин на живот неминуемо ще ни се отразят на всички. Независимо от тревогите ми ще ми е много приятно да продължа да общувам с всички вас, като се надявам и децата ми да срещнат българчета на тяхната възраст с които да искат да са приятели.
Поздрави на всички  Grinning

# 213
Croco, кога ще е срещата? За инфото: утре, петък 24.11. в Disney store на Скуеар Оне ще има спесиал цени, мисля че беше само на играчките...така че ако срещата е утре може да се посети въпросното сторче  Laughing

# 214
Здравейте момичета,

Написах това и в темата за коледните картички, но реших да  го пусна и тук.
Моите деца са големки вече (ох на мама сладурите   Heart Eyes) та може би затова не съм писала. Но е възможно да сме се засичали с някои от вас - е не сме толкова много тук.

Сега по същество за нещата, които правя - копирам предишния постинг - ех, мързер - вързел

Понеже става въпрос за изпращане на неща от Щатите и Канада за България. Мисля, че открих сравнително евтин начин за изпращане на големи пратки. Можем да се включим в обща пратка при запълването на контейнер. Според мен кашон 1м на 1 м на 1 м (т.е.  кашон от малък телевизор) ще струва между 50 и 100 CAD.

В момента от мои приятели и от колеги от университета организирам пратка за децата в Медвен. Ако сте следили форума - това са деца със забавено развитие. Говорих с директорката, освен от всичко останало - имат нужда от играчки. Това е екстра, която не могат да си позволят. Музикални килимчета или музикален gym, или музикална проходилка, останала от нашите деца - за тях ще бъде непостижим лукс. Всички други learning toys била били прекрасен подарък за тях.

Като за първо изпращане и тестване на трасето и организацията с контейнера бих искала да не изпращаме огромни нещо. Ако всичко е наред - след това ще продължаваме.
Аз съм в Канада, така че ако има майки, които се интересуват или могат да отделят нещо - моля пишете ми.

И още нещо - съгласувала съм изпращането с Росица Букова от Движението, не го правя на своя глава 

И за съжаление - пратката няма да стигне за Коледа.   

# 215
Dot, heureuse и шеметке, благодаря ви за инфото  bouquet Ще задействаме нещата от тук пък да видим какво ще стане. Пак имам един въпрос. Много ли е важно майка ми да има билет за връщане с точно определена дата? Възможно ли е да има двупосочен билет, но с отворена дата за връщане (не съм сигурна дали така се казава)?

sanja_2, добре дошла в нашата канадска банда. В кой град ще дойдете? Дано децата ти лесно и бързо да се адаптират. Мисля, че на голямото ще му е малко по-трудно, но ако е контактно детето бързо ще свикне.

Днес на моя Мони му сложиха първата ваксина. Много съм притеснена как ще му се отрази, защото има хрема и исках да отложим ваксината, но педиатърката каза, че нямало нищо страшно, тя не била тежка ваксина. Абе с една дума да не сме се притеснявали. Знам, че трябва да е напълно здраво детето, когато се ваксинира. В момента ми е едно свито, даже си и поревах с него, когато го набоцкаха.

# 216
  • Canada
Привет момичета  bouquet
За мой голям срам все не намирам време да пиша в темата ни.
Честито на мамите с проходили мъници! Дръжте се мами, от тук нататък трябва да имате очи на гърба и да сте бързи като светлината Grinning.
За срещата утре - още не съм сигурна дали ще дойда. Вечерта ще сме на оглед на 7 апартамента и ако Слава не спи през деня ще ми го върне тъпкано. Ох, стискайте палци да си харесаме нещо, че вече съвсем съм се отчаяла.
Дидка, не се скатавай, ами намери време да разкажеш как я карате в БГ.
Калида, като те чета и направо се радвам, че мъж ми избра Торонто. Много съм зиморничава и с удоволствие си стоя в къщи през зимата, а и не само. Промени ме тази Канада, преди не бях такава домошарка.
Брей, много баби-гостенки се очакват. Нашите пък нещат да стъпят тук по никакъв повод.
sanja_2, добре дошла в нашите редици. Малкото ти дете според мен ще се адаптира най-лесно и бързо от всички ви. Дано да нямате проблеми с голямото.
vek27, радвам се, че се "престраши" да пишеш тук. Имам няколко пееши и светещи играчки, с които малката ми дъщеря все още се забавлява (на 18 месеца е), но след някой и друг месец със сигурност ще поемат към БГ. Не са кой знае колко големи, така че аз самата ще ги занеса при следащото ми прибиране. Имам и една от тукашните стационарни "проходилки", но понеже е много голяма не се бях замислила, че може да се пренесе. Това обаче е идея. В момента я ползва друго бебе, но след това ще преценя как ще е най-добре - разглобена и в куфар или по пощата.
Така, време е за отчет.
Както бях писала преди 2-3 седмици, купих 10 кутии крем против подсичане - 34$
284$
-
 34$
----------
250$ - налични

Вчера предахох на приятеля ми, багажа, който ще занесе в БГ за ДБМ.
Изпращаме:
10 кутии крем против подсичане (2,5 кг.)
10 пакета балоно-топки
2 пакета мъшмелоус
50 пакетчета дъвки (по 5 в пакетче)
100$ за памперси
50$ за плодове
На 29-ти пратката ни ще бъде в БГ и още на летището предадена на Чарлийн от ДБМ.

Имаме налични:
 250$
-
 150$
---------
100$- налични
+ 20$ получени от Лаура (някои от вас би трябвало да я помнят)
Общо в брой - 120$
+ чек за 15$ от Debra, който за мой срам още не съм осребрила.
Имаме и 5-те пъзела, които не можах да пратя.
Хайде да обсъдим багажа, който ще се праща най-вероятно началото на февруари. Ще имаме възможност да пратим много неща. Предлагам да бъдат закупени 5 пакета (ако не ме лъже паменнта бяха по 20 бр. в пакет) с мъжки хавлиени чорапи - 57$ + няколко шампоанчета на Гербер (ще използвам купоните, така 2 шишета (по 444мл. всяко) излизат 4$ горе-долу).
Казвайте момичета, какво ми е мнението? Какво да купим и изпратим?

# 217
  • Торонто/Сливен
Момичета-кокичета, нямам много време да пиша, само да кажа за срещата. Утре съм на зъболекар от 12 часа (както предния път), предполагам, че пак около 20-30 мин ще се бавя, тоест нещата са същите както при предната среща. Grinning Само да предупредя да не очаквате да съм много приказлива, защото съм решила утре да ми сложат и упоика. Confused Май ще ми дойде множко да ми оправят 2 кариеса без нея. Laughing Значи, след като съм готова, звънвам на Гери, а вие, ако искате може и от преди това да се срещнете някъде. Wink

До утре. Hug

# 218
[ Много ли е важно майка ми да има билет за връщане с точно определена дата? Възможно ли е да има двупосочен билет, но с отворена дата за връщане (не съм сигурна дали така се казава)?

Здравей Каролина, напълно е възможно майка ти да има отворен билет с нефиксирана дата. Лично изпробвано, и то нееднократно.

# 219
Здрасти Снежи,
Аз си мислех да те питам дали може да организираме по-редовен транспорт. Възможно е редовно да пътуват контейнери към България, така, че с тях ще могат да се пращат редовни пратки. Аз съм в Торонто, така че ако има нещо, което може да се сложи допълнително в пратката за Медвен - пишете.

# 220
  • Vaudreuil Canada
Възможно ли е да има двупосочен билет, но с отворена дата за връщане (не съм сигурна дали така се казава)?

Дори не е задължително да има купен билет - трябва да е резервация - и ти можеш да и направиш такава по интернет през някоя българска агенция - после разпечатваш резервацията и и я пращаш заедно с другите документи - не купувайте билет преди да е получила виза все пак Simple Smile По принцип на резервациите си пише за какъв срок са така че ако я каните за 6 месеца нека резервацията да е за отворен билет, но валиден за 6 месеца. А и да направите една фиктивна резервация колкото да имате документ за пред посолството пак няма проблем. Просто е хубаво да го има но не е фатално ако го няма.
Мацки по този повод четох че има назначен посланик на Канада в БГ - да не би да доживяхме посолство или просто са се объркали и са нарекли консула посланик?

# 221
Момичета,
за утре няма ли да определим някакъв час за среща или на всеки както му е удобно, пък там ще се търсим?  newsm78 Или ако искате кажете кой кога ще отиде, за да се ориентирам и аз.

Дот,
срещата ще е в Скуеър Уан. Ще се радвам да те видя.

# 222
  • Canada
С Писанката атакуваме още в 9:30, че аз ще си тръгна най-късно към 12:00. Звънни ми на мобилния да се разберем, къде ще се засечем. Наде, за съжаление този път няма да се видим, дори и за малко.
vek27, проблемът на пратките по пощата е, че се заплащат допълнително. Не знам дали си разбрала, но ние събрахме малко парички и вече 2 пъти изпращаме дреболийки към БГ, но по приятели. Така вместо да плащаме за транспорт, парите на 100% отиват за децата. Разбира се, за по-големи неща си струва да се ползва и контейнер.

# 223
КАролинка, има такива билети  - двупосочни (дата на връщане може да се промени с глоба Wink) които важат 1г - другите са 6м  Peace
За това време все ще дойде визата Wink

Габка, Чочка, Мимка, Фейче, Холи - липсвате ми  Hug Hug Hug

# 224

Габка, Чочка, Мимка, Фейче, Холи - липсвате ми  Hug Hug Hug

Heart Eyes Hug Heart Eyes Hug Heart Eyes Hug Heart Eyes Hug
Моляте ми напиши на кой телефон и кога мога да ти се обадя  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт