Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 605
  • 505
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Всички деца правят напук. Това е част от порастването им. Теория на ума - да успеят да те преметнат и да карат влака. Едно добре развито дете започва да го прави още от бебешка възраст. Оставиш дистанционното на масичката и то на бърза ръка прощъпука към него и го грабне, гледа те  в очите и цъка, колкото и да казваш +"не". Дразни ли? Да, дразни. Но иначе няма как да се научи да разчита ума ти. Това не означава, че винаги го оставяш да прави каквото му дойде на ума, но и то много добре разбира кога прекрачва границата още от малко. Родители и деца сме скачени съдове и поне докато са малки имаме почти изцяло контрол върху това как ще се развият, защото те идват на този свят с едни инстикти, определен набор от наследени характеристики (от нас и родителите ни са ги наследили, а не от гората) и нататък са отношения в семейството и как ще е възпитано детето. Едва ли има родител, на когото да не му идва вповече и на моменти едва да издържа, но пак се връща към обичайните отношения. Дори да е характер, да прави напук едно дете не е само да се докаже, а има нещо друго, което се е случило. Никой не прави напук ей така, освен ако не е с някакви поведенчески отклонения. В повечето случаи е предизвикано това правене напук след 3-годишна възраст, а за по-голямо дете съвсем.

Ако счупи принтера ще има обяснения за това колко струва този принтер и какви неща няма да можем да си позволим, за да покрием тази щета.

# 346
  • София
А може би си забелязала, че децата често чуват само каквото им изнася. На другия ден няма да помни, че не може да си позволим еди-какво си и ще си го иска, понякога настойчиво.
Въобще не говорим за малко дете, което още не говори и не реагира на "не". Тогава дори не би ме подразнило. Но децата са деца и на 2, и на 14. Не може твоят текст да е валиден за всеки случай.

# 347
  • София
Преди да стане на 14 детето е било на 4, преди това е било на 2. Пуберът може много каши да забърка, но има 13 години преди това.
Хубаво, нека да иска нещо настойчиво - аз му казвам, че няма как да го получи и това е положението. А няма да го получи или защото все още не е за него, или защото е скъпо или по някакви други причини.  Но веднъж нещо дадено не може да бъде вземано.

# 348
Не са имали никога проблем с дисциплината или с изпълнение на задачите - нито в училище, нито на работа. Значи може. Обикновени деца, а ние сме обикновени родители.
Добри деца, замесени от същото тесто като теб. Само можеш да се радваш за което. Но не е правило такава ситуация, не всички са така.

Моето не е много добро, ако искам да му отнема нещо негово за наказание, сигурно ще го удари в земята. Много е гневливо.. Почва да изнася едни пледоарии...

Общо взето ни остават две-три години до пълнолетие и не са се случвали големи позорища.
За сериозно нарушение считам неспазен час за прибиране, защото се шашкам и  крещя и после съжалявам.

# 349
  • Пловдив
Личните вещи и личното пространство не са привилегия, а са право. Щом веднъж съм дала нещо на някого, то вече е негово и нямам никакво право да му го вземам. Иначе като родители изпадаме в ситуацията на прокурор и съдия и изпълнител на наказанието едновременно, а детето не може да се защити или е все едно дали ще се защити и дали защитата му ще бъде призната. Абсолютната власт, която има родителят е податлива на капризите на този, който я упражнява.
Добре. Например единия син иска скъпа електронна игра. По принцип съм казала, че ще я купя при успех над еди колко си. Окото ми няма да мигне да не я купя при нисък успех.

Големия син има вечерен час до 10 без 15. Спокойно го наказвам да се прибира по-рано лятото. Зимата той сам се прибира рано.
Или като единия си счупи телефона само на три месеца - няма нов, кара с един стар оборотен.

У нас няма много лично пространство - тримата живеят в една стая. Сега ще ме попиташ как карат дистанционното обучение - единия е в тяхната стая (детската), единия е на бюрото на баща си в спалнята, третия е на бюро в хола.

# 350
  • София
Никога не сме обвързвали обещание за нещо срещу нещо. За успех в училище - ученето, писането на домашни и т.н. се подразбира, успехът не е бил обект на пазарлъци. Извънкласните занимания също не са били обект на пазарлъци - стига да можем да си позволим финансово и логистично, винаги са имали уроци и извънкласни занимания и изобщо неща, които са част от живота. Може да не са най-скъпите и най-модерните, но и бюджетът не е разтегателен. Когато кандидатстваха в гимназия не сме обещавали нищо за влизане - възпитани са с идеята, че доброто образование е привилегия, която не всеки може да си позволи, а постиженията в училище като успех е основно от полза за тях, а не за мен да се хваля, че са отличници. Така че и тук няма какво да се изтъргува срещу облага. Когато изкараха високите оценки на НВО не очакваха никакъв материален подарък, защото за тях най-големият подарък беше да могат да учат където си искат. Разбира се, имаше подарък за всеки, но той беше изненада за децата, за поощрение за резултатите. Като цяло за мен сделката резултат срещу материална придобивка е порочна практика, защото ученето е за детето, а не за родителя.

Всеки от семейството по някакъв начин трябва да се съобрази с ограничените условия в жилището, особено като е ДО. Това не е каприз, нито сделка.

# 351
  • Пловдив
Аз казвам какво правя аз, как е у нас.

# 352
  • София
Каква цел залагаш при сделка успех срещу скъпа придобивка? Какъв резултат искаш да постигнеш в краткосрочен и дългосрочен план? Не се заяждам, а си говорим за сделката училищен успех срещу материална придобивка.

Сега се сещам, че навремето познати деца са били много изненадани, когато са разбрали, че кандидатстването не е обвързано с придобивка и почти бяха обявили моите за будали, че се напъват за нищо.

# 353
Всеки си решава за неговите деца. Не знам пък ти какво толкова се чудиш и възмущаваш....
Ако работя усилено в службата,  правя повече от необходимото, също очаквам някакъв стимул.  Защо да не наградя детето си за усърдието? Особено ако така или иначе съм решила да го купя, нека е награда...

# 354
  • Пловдив
Не знам какво искам да постигна в дългосрочен план. Правя каквото реша за най-добро за момента. И аз ходя на работа срещу заплата, това е сделка - продавам времето и усилията си за пари.

# 355
  • София
Не се възмущавам от нищо - всеки си гледа децата както си реши - децата са негови и всички позитиви и негативи пак са за него. Това, което обсъждаме е какви цели и как залага един родител - какво иска да се случи и на какво да научи детето си. На какво искам да го науча това дете - да учи за себе си или да учи само за награда или липса на награда? А ако утре стане нещо и няма пари за награда какво прави, престава да учи ли? Къде е фокусът?

А аз като така или иначе съм решила да го купя просто го купувам и не го обвързвам с никакви условия или като награда. Купувам го защото искам да зарадвам детето и защото мога да го купя. Ей така. Колкото до наградата, на работа началникът казал ли ти е "ти полагаш повече усилия, а аз ти давам награда"? Това е сделка. Ако аз полагам повече усилия и очаквам награда, а той може и в последния момент да каже, че усилията не са били достатъчни и да не ми даде наградата, тогава кой не е изпълнил някакво условие и кой има власт да променя условията? И все пак това е на работа, където си наемен работник и са ви събрали паричните отношения. В семейството нито ние сме работодатели, нито децата са наемни работници. На работа извършваш труд в полза на работодателя и получаваш пари и други облаги. В семейството трудът на детето в полза на родителя ли е, ако ще правим сравнение с трудово-наемните отношения?

# 356
Стига да имам пари за въпросното нещо, винаги го купувам без условия.

# 357
  • Пловдив
Аз например искам да науча децата си да бъдат доволни от себе си и от живота си, да са отговорни, стабилни и добри хора. Това всичко е относително и те ще са добри примерно според моя критерий за добър. Или относително щастливи пак според моя критерий. Може да се окаже, че техните критерии ще са различни, аз всъщност съм отгледала нещастни и безотговорни хора. Времето ще покаже.

# 358
Аз искам да отгледам човек, който има зад гърба си щастливи детски години, за да му дадат някаква стабилност и увереност, обаче се оказва, че върху доста моменти от общото ни минало гледните ни точки се различават.
Като излезе от пубертета ще видим какво се е получило.

# 359
  • някъде в орбита...
Честно, не ми пука какво ще правят децата ми с живота си, стига да са щастливи. От нашата къща излизат странни противоположности, та явно не е до възпитание само, индивидуалните характери си казват думата. Но като цяло дали ще учат, дали ще хванат занаят, или ще отидат да живеят на село с кокошките и нивата, женени с деца, или сами с кучето, хич не ме интересува, стига те да са щастливи с избора си.
Моята работа като родител е да ги докарам до позиция в живота, където да имат възможността да правят такъв избор. И веднъж направен, ако съм си свършила работата, ще могат да преследват целта си. Това е.

Общи условия

Активация на акаунт