Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 689
  • 505
  •   1
Отговори
# 210
Не мисля, че има нужда от доказателства дали бой, викане се отразяват пагубно за децата и влияние на бъдещето. Много зависи от психиката на детето, има здрави деца, на които са приложени такива методи на възпитание (в рамките на нормалното) и нищо им няма, докато други, които са по-чувствителни им се отразява до някаква степен - ниско самочувствие, други социални проблеми. Трябва да си познаваш децата, това, че при едни действа не значи и, че при другите е така.

# 211
  • Пловдив
Не мисля, че има нужда от доказателства дали бой, викане се отразяват пагубно за децата и влияние на бъдещето. Много зависи от психиката на детето, има здрави деца, на които са приложени такива методи на възпитание (в рамките на нормалното) и нищо им няма, докато други, които са по-чувствителни им се отразява до някаква степен - ниско самочувствие, други социални проблеми. Трябва да си познаваш децата, това, че при едни действа не значи и, че при другите е така.
Аз не казвам " Хора, бийте си децата! Колкото повече, толкова по-добре!". Казвам, че от време на време се случва на моите деца.

Леле, тоя аутокоректор...

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 19:00 от Янтра

# 212
Аз не казвам " Хора, бийте си децата! Колкото повече, толкова по-добре!". Казвам, че от време на време се случва на моите деца.

Леле, тоя аутокоректор...
Коментарът не е специално към вас. Коментарирам общо.

# 213
  • Пловдив
И аз си коментирам общо. Вас не ви познавам. Положението е принципно.

# 214
И аз си коментирам общо. Вас не ви познавам. Положението е принципно.
Понеже ме цитирате, затова писах така, както и да е.

# 215
Не е само това,но съм съгласна .Има и тенденции във възпитанието ,точно такива-дай свобода .Преди години се чудих на туристите,точно такива бяха -оставяха ги да правят каквото искат и не им правиха забележка
Предполагам, че туристите, за които става въпрос, са били от Западна Европа (вероятно от северната й част). Там вижданията за възпитанието в ранната детска възраст от много години се бутат в тази посока. Лошото е, че вече са достигнати някои невъобразими крайности в резултат на либерализирането на възпитанието в западния свят.

Имам една колежка от Германия, която я наказаха със солидна глоба за шамар по бузата. Шамаросала беше собственото си дете, а за случката бяха докладвали "доброжелателни" роднини.

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 15:57 от Royal Ranger

# 216
В Германия пробиването на уши е средна телесна повреда .Да,тях имах предвид основно германци .

# 217
Немците са лицемерни, как се държат с децата пред хората и как, когато не ги виждат са 2 различни неща. Също като при българите.

# 218
Ето един интересен случай от 2014 в Германия за упражнено от учител "насилие" над деца в училище:
Цитат
Училищен педагог играе с няколко първокласници по време на междучасието. В един момент учителят казва, че не иска да играе повече и прави опит да си тръгне. Последван е от няколко деца, на които учителят пак казва, че не иска да играе, но те започват да го удрят и плюят "за забавление“. Учителят не вижда друг начин да излезе от ситуацията, освен да удари шамар на едно от момчетата, след което извика: "Няма да позволя да бъда плют. Аз не съм ти изтривалка". Децата са толкова  шокирани от шамара, че престават веднага.

Учителят естествено е обвинен в насилие и е осъден на две последователни съдебни инстанции. Третата съдебна инстанция обаче го оправдава, като приема, че е действал в условията на "неизбежна самоотбрана".
Докъде я докарахме, а? Ето и линк към подробното описание на случая.

# 219
Сега ще скочат защитничките на детските права, че децата са изразявали себе си, а учителят е трябвало да им говори и да ги успокои, за да не излязат от сферата си на комфорт. Grin

# 220
  • Варна
То от много толерантност до там я докарахме.

# 221
Сега ще скочат защитничките на детските права, че децата са изразявали себе си, а учителят е трябвало да им говори и да ги успокои, за да не излязат от сферата си на комфорт. Grin
След като една ми заяви, че да вдигнеш 14-годишна сутрин рано и да я накараш да ти помогне с домакинската работа, е терор и насилие над дете, честна дума съвсем се отчаях.

# 222
  • Варна
След като една ми заяви, че да вдигнеш 14-годишна сутрин рано и да я накараш да ти помогне с домакинската работа, е терор и насилие над дете, честна дума съвсем се отчаях.

О, тя тази съвсем скоро ще види какво значи терор и насилие на дете над възрастен. Щото аз слушам подобни изцепки над мен (на горния етаж) от бая време вече.

# 223
  • Пловдив
Учителят естествено е обвинен в насилие и е осъден на две последователни съдебни инстанции. Третата съдебна инстанция обаче го оправдава, като приема, че е действал в условията на "неизбежна самоотбрана".
Grinning Grinning Отвсякъде си е неизбежна отбрана (терминологична забележка: не "само-", можеш да отбраняваш и другиго).
За да има неизбежна отбрана, по света и у нас не се изисква "нападателят" нито да е пълнолетен, нито да няма нежна психика и т.н. Единственото изискване е вредите, нанесени на нападателя (шамарите от учителя) да са съответни на нападението, да не са прекомерни и ненужни.
Или иначе казано, 1) ако не е вярно, е добре измислено, 2) някои "деца" са си за бой.

# 224
С големия обяснения и указания не може - той не говори и много слабо разбира. Налага се "обясняване" кое може и кое не може с конклудентни Wink действия, вкл. крясъци и домашно насилие. 
М-да, има ситуации в които 1 шамар спестява 3 часа обяснения Smirk

Но защо дори и шамар по дупето е табу в западния свят? И защо всичко се слага под общия знаменател "бой"? Нима вербалното насилие или игнорирането са по-малко пагубни за развитието на детската психика?

Общи условия

Активация на акаунт