Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 644
  • 505
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
А ще смееш ли да му зашиеш един като знаеш, че този дангалак може да ти отвърне?
Смея.

# 286
  • София
В момента, в който му посегнеш си се провалила като родител. В следващия трябва да оправяш щетите.

# 287
  • Пловдив
Както казах - аз се оправям. Нямам особени проблеми.

# 288
Описвам реална ситуация отпреди 14 год.
Разведена от три години, с две момчета - на 16 и на 10г. Горе, долу съм си стъпила на краката, успяла съм да си намеря втора допълнителна работа.
За да е всичко нормално, проспериращо доволно и леко. Работя , получава ми се, купувам си принтер формат А3. Необходим ми е, влагам спестено, купувам мелинекс.. мечтая…за нас.
Сядам една вечер, 20.12.2007, в 3ч. посред нощ да печатам проекти за утре… нищо.
Отварям капак… срязан лентов кабел, наполовина.
Следваща сутрин си замълчах и изпратих братята на училище.
Вечерта попитах кой и защо. Виновният си призна от раз.
Бях бясна, в невъзможност за поети задачи, със заеми за техника и празници…
Замахнах…
Бях първи клиент за ремонт в сервиза на Cantek - Canon за 2008г.
Сега ще Ви поставя въпроси, на които ще отговоря честно, след 10 ваши коментари.

1. Защо се е случило?
2. Кого наказах?
3. Какво беше наказанието?

# 289
  • София
Наясно си и върху трите въпроса.
1.Детето ти е прецакало принтера и не си е признало, което те е вбесило. Всъщност доста често срещано - хората не искат да си признават и правят всичко възможно, за да не си признаят и магичното им мислене от детството ги връхлита постоянно - ако се правя, че не се е случило, значи не се е случило и другите няма да разберат.
2. Наказа себе си - за това, че не си сдържаш нервите
3. Угризения на съвестта и до този момент.
Поне извини ли се, че удари детето? То си носи отговорността за белята, но ти също носиш твоята за удара. Всеки трябва да признае своята част и да се извини.

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 20:35 от Andariel

# 290
"Боят не възпитава, но помага" - стара мъдрост...

# 291
  • Варна
Аз не схванах само защо гамена е срязал кабела?! Заслужил си е шамара и ако бях на мястото на майка му, щеше да види извинение през крив макарон.

# 292
Каква отговорност носи детето за белята и как то я разбира? Това, ако може някой да ми обясни. Приемаме, че няма бой, няма наказание. Детето как се осъзнава?

# 293
Каква отговорност носи детето за белята и как то я разбира? Това, ако може някой да ми обясни. Приемаме, че няма бой, няма наказание. Детето как се осъзнава?

Предполагам, че трябва да седнеш и да говориш с него, да му обясниш защо не трябва да прави така.

# 294
  • София
Обяснява му се на детето, ако не е разбрало какво е направило. Макар че по реакцията му е ясно, че много добре озъзнава, че е направило беля.

# 295
  • Варна
Детето може да е срязало кабела умишлено. Вид отмъщение.
Агресията в обществото ни е достатъчно ескалирала, за да нараняваме децата си.

# 296
Абе възпитание по Макаренко (разбирай шамари) има най голям възпитателен ефект 😀

# 297
  • София
Ние няма как да знаем дали е било нарочно. По-често децата се опитват да разберат нещо как работи, да поръчкат и без да искат го повреждат. Този въпрос е трябвало да го изяснят вкъщи с конкретната случка.

# 298
Ясно. Вятър и мъгла. Аз съм от родителите опитали и с обяснения  и с бой. Не помага боят като най-крайно средство, води до други неща като криене и т.н. За мен по-добре без него. Но и обясненията не помагат, пък за отговорност да не говорим.

# 299
Другия начин е с наказания - да изчисти, да го лишиш от телефон и т. н.

Общи условия

Активация на акаунт