Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 580
  • 505
  •   1
Отговори
# 420
За да се държи прилично едно дете на 4 години,то трябва да бъде научено от родителите .Никой не се ражда научен,а децата схващат много бързо.Но се искат време,внимание и много обяснения-какво може и какво не и защо.Както и малко съобразителност от страна на родителите-кои места са подходящи за детето,колко време може да стои то....кога трябва да си тръгнат...ей такива елементарни неща..
Не е нужно да се стига до физическо насилие,всичко се постига с постоянство и търпение.

Не напразно хората са казали,че много важни са първите 7 години...

Това,че в чужбина децата се търкаляли по пода в заведенията заедно с храната...си е тяхна работа.
У нас такова поведение е неприемливо и показва липса на елементарно възпитание .
Вероятно това се случва в определени среди,не навсякъде.

Но и не всичко,което се случва на запад е добър пример за нас.
Напълно съм съгласна. Гледам ги всяка година по морето по принуда, защото пред къщата ни има ресторант. Стоят до след полунощ да си дрънкат и пият ракията, а децата им на по две-три години се скъсват да реват, защото едва гледат вече от преумора. Родителите невъзмутимо продължават да се хилят докато децата правят всевъзможни щуротии от скука и безсилие. Ако ме питате, това е някаква форма на терор над дете, а не че ще му викнеш или накажеш, когато се държи зле.

# 421
А в моята среда насилие няма. Възпитават се самостоятелни индивиди в общоприети морални норми.
Аз пък ти се чудя на търпението и упоритостта. Не разбираш ли, че който удря детето си, го е направил, защото го счита за правилно? Милион извинения ще ти каже, но ще ти докаже, че това е било единственият изход. И веднага естествено следват примерите с някакви глезени деца, защото нормална среда няма; или има бити деца, или глезени Grinning

# 422
От дете до дете има огромна разлика. Проблемът идва когато родителят не успява да усети какъв тип темперамент има насреща си. Има кротки деца, които се отглеждат и развиват без особени сътресения, има и такива, от които ти побелява косата. Чудила съм се на прекомерната строгост на някои родители към деца с доста спокоен нрав. В същото време съм се изумявала на нехайството на други, на които детето им играе хоро на главите им и те не предприемат нищо. Тъй че общовалидна рецепта няма. Някои деца разбират само от думи, други за съжаление не.

# 423
От дете до дете има огромна разлика. Проблемът идва когато родителят не успява да усети какъв тип темперамент има насреща си. Има кротки деца, които се отглеждат и развиват без особени сътресения, има и такива, от които ти побелява косата. Чудила съм се на прекомерната строгост на някои родители към деца с доста спокоен нрав. В същото време съм се изумявала на нехайството на други, на които детето им играе хоро на главите им и те не предприемат нищо. Тъй че общовалидна рецепта няма. Някои деца разбират само от думи, други за съжаление не.
Аз бях спокойно дете, но и от най-малката ми грешка бях наказвана, защото родителите ми изкарваха гнева си върху мене. Не разбирам просто, как може един възрастен да се опитва да се бори с дете, то си е дете още. Не говоря за голяма пакост или лиготия, просто съм счупила някоя чиния без да искам например и вече съм най-невнимателният човек на света и ям един шамар. Баща ми като дете е било непослушно, него са го "шамаросвали" и какво? Като пораснал взел метлата и ги предупредил техните да не му посягат вече. Майка също е тормозена, като малка и тя ме удряше, още ми е зле. Не знам аз ли съм много чувствителна, но не мисля, че този вид възпитание е нормално.

# 424
Greencupcake, чувствителна си, защото от всичко това ти е останало едно усещане за несправедливост. Наистина е лошо когато едно дете бива навиквано за всичко и родителите си изкарват лошото настроение на него.
ПС. Никъде в темата не забелязах някой да защитава такова поведение на родител. И отново, важни са нюансите. На всеки може да се случи да изпусне чиния и не смятам, че това е причина за викове и наказания. За съжаление познавам дете, което като не станеше неговото почваше да чупи чинии, чаши, да хвърля тежки предмети. Това бих го ошамарила и лишила от някои неща без да се замисля.

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 19:46 от Atamagaokashii

# 425
Това си е за сериозно замисляне. Или може би намеса на специалист.
Децата в един ден стават възрастни.

# 426
Аз пък никога не съм виждала търкалящи се деца по земята в ресторант в Германия, кучета - да, деца - не. Посещавам евтини ресторанти, скъпи не мога. Търкалящи се деца срещам по площадките, тук таме по някое тръшкане, но общо взето хората успяват да овладеят ситуацията.

# 427
Това си е за сериозно замисляне. Или може би намеса на специалист.
Децата в един ден стават възрастни.
Това, дето хвърляше, вече посяга на техните. Пълен отказ да ходи на училище. Повтаря шести клас. Пристрастен към компютърните игри и социалните мрежи. С личен телефон от шестгодишен, никога нищо не му се отказваше, при най-големите му изстъпления, просто му се говореше. Сега го водят на психолог и детска педагогическа стая.

# 428
  • София
Трябвало е да го набият ли?

# 429
  • Пловдив
Трябвало е да го набият ли?
Ако мен питаш - трябвало е. Няколко пъти.

# 430
Преди 10 -11 години се обсъждаше нов закон “ За детето”, не  сега действащия Закон за закрила на детето, в който основните акценти бяха върху правата на детето, а не закрилата (в унисон с Конвенцията на ООН за правата на детето). Направи се обществено обсъждане. Татковци скочиха как някой ще им забранява да потупват или да ударят шамар на  детето си. Не помня точно такива ли бяха думите, но беше в този смисъл.

Така и не се прие новият закон.

Темата е чувствителна и сложна. Разбира се, боят и физическото насилие трябва да се изкоренят! Аз дадох пример с търкалящите се деца, да това не е насякъде и може би - не често срещано, но какво трябваше да направят родителите. Най- малко да им обяснят какво е позволено и какво не. Може би не са го правили и дотогава, а може и да са. Ако им се бяха скарали, дали социалните нямаха да бъдат повикани от някой сервитьор? Или трябваше да им обяснят, че това не е хубаво? Дали децата щяха да разберат,  след като са стигнали до тук, за да не правят това?
Децата са различни както и ние, времето е различно, средата е различна. Трябва много усилие, работа и търпение за разбиране на детето. И пак понякога не става.
Например, един случай, дете на 3 години тръгва да тича в парк и изкача на улицата докато майка му успее да го хване. Натоварена с коли улица. Майката почва да се кара. Не знам удряло ли го е, но ми каза, че възрастни хора по пейките в парка  са почнали да й се карат, че така не се възпитава дете. Тя самата беше стресирана и каза какво щеше да стане, ако я беше ударила кола.... и кой  тези същите хора щяха да обвинят?  И тя, като много родители, обяснява къде да се играе, в какво да се внимава, да не се доближава до улицата при колите и стои до нея.
Не е лесно да си малко дете, не е лесно и да си родител.
Лесно е да се обясянява, но разбирането от детето понякога е трудно. Те също като нас искат да бъдат разбрани, с всичките си капризи, инати, сълзи, настроения, манипулации и всичко остнало.

# 431
Не е точно така. В новия закон се предвиждаше да се отнема дете от семейна среда при анонимен сигнал и без доказателства или съдебно разпореждане. Това би довело до много негативни последици - имаш някакви разправии със съседа, той се обажда и подава сигнал, че си биеш детето, идват и го прибират без да имаш право да се защитиш или обясниш.

Като цяло трябва да има баланс. Боят, разбира се, не е решение, но тук и никой не говори за бой. Макар че в някои случаи може би е било наложително....като в примера по-назад.

# 432
  • София
Не можеш да подадеш анонимен сигнал. Трябва да си кажеш данните.

# 433
Сега не може, но в проекта на новия закон беше предвидено. Като цяло е все тая анонимен или не, ако се отнема дете от семейството без съдебна заповед....

# 434
  • Най-красивата страна
Тези извращения няма как да се въведат тук.

Общи условия

Активация на акаунт