Магията на изтока - тема 66

• 26 581
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • гр. София

Купих си новата и последна книга от трилогията на Юлияна Антонова-Мурата за Япония - "Сан Сан, Япония
Здравей, може ли мнение за книгите. Чудя се дали да си ги купя или да подновя абонамента си за библиотеката и да ги взема от там.

# 91
На мен ми харесва, защото това ме вълнува. Авторката е българка омъжена за японец, която споделя своите преживявания/ случки от живота ѝ в Япония, сблъсъкът с непозната култура, хората, техните нрави, обичаи. Истории на една обикновена българка за обикновения японец и Япония.
От новата книга "Сан Сан, Япония" ми направи впечатление главата, в която описва японците и тяхното поведение след началото на март 2020 г., когато започна К19-кризата.
Няма не искам, не мога и няма да нося маска. Там всеки се съобразява, дори на улицата. И не се оплаква, а носи маската правилно. Няма глоби, защото няма кой да бъде глобен. Никой не прави забележки за неносене на маска, защото всички носят маски. Такива са - дисциплинирани и изпълнителни.
За ситуацията при нас да не говорим...

Шо, говоренo е за книгите на Юлияна Антонова-Мурата в темата, но не помниш. И bell беше споделила, когато чете.
Имам ги и трите. Първата - Моши моши-то (Ало-ало) ми я подариха, а другите две си ги купих.
Японците имат много такива думи, знаеш, сама ги чуваш. Може да продължи и с меча меча (много много), доки доки (бързо сърцебиене от щастие), уаку уаку и още, и още.
Споменах уаку уаку, защото в Seigi no Tenbin героят на Каме използва фразата: わくわくする (waku waku suru) - развълнуван съм (дори в някои случаи може да се преведе и като възбуден съм, има интерес към нещо, много силен интерес).
Това той го каза на няколко пъти в първи епизод и явно ще му е като запазена марка в сериала. Героят му е много интересен. Хирург, но станал адвокат, а и крие тайна за своята приятелка, която е в кома...

bb6, добре. Ще кажа как е завършил Night Doctor. Искаше ми се Кей Танака да се събере с Хару, но едва ли е имало нещо по тази линия. Сигурно са си останали само колеги и нищо повече.

# 92
  • вятърничава
Няма не искам, не мога и няма да нося маска. Там всеки се съобразява, дори на улицата. И не се оплаква, а носи маската правилно. Няма глоби, защото няма кой да бъде глобен. Никой не прави забележки за неносене на маска, защото всички носят маски. Такива са - дисциплинирани и изпълнителни.
Точно това го слушах в интервю с нея по тв и не,че съм се съмнявала,че постъпват точно така,но ми направи впечатление  и го разказвах на близки и познати,когато ми се оплакваха от маските.

А Кей Танака пак ще го гледаме в бяла престилка - доцент в лабораторията в Rasen no Meikyu: DNA Kagaku Sosa.Всъщност той като доктор не беше в бяло Frowning1

Значи казвате тоя Saikou no Rikon си струва да се гледа?

# 93
  • MJF
Saikou no Rikon дори нощен гост го изгледа до края. Това като показател не е малко Wink . нощен гост Hug
То май беше от тези дето мърморех след преводната епопея че някога ще го повторя, щото текущото му гледане бе ......години ooooh!
bb6, ако/ като се засилиш да го гледаш свирни, може да съм компания в гледането.

Кей Танака какво се е разснимал "с престилки", той покрай цялото това нещо и с ковид се докара.

С четенето на книги при мен нещата са сложни но ако ми попаднат, пък щом са и разкази, ......

Във форума тук нали има тема "Япония" та последните дни нещо се е раздвижила, макар че не се получава много конструктивна комуникация там.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 18:49 от Шошулчо

# 94
Този сериал с Кей и Кен Ясуда е от миналата година, но го пускат сега. През 2020 г. го отложиха покрай К19-лудостта.
Сега в Япония върви нов сериал с Кей - Shinigami-san. Гони зли духове, хаха. Гледах първи епизод. Преводът на английски е на същата нацупена госпожица, която превеждаше и Night Doctor.
Качила е вече първи епизод, но отново крие линковете. Преди малко се рикуестнах при нея. Отговорих на условията ѝ и чакам сега да ми ги пусне. Може и да спи вече, при нея отдавна е след полунощ. Утре, като се събуди.
Тя превежда много от добрите японски сериали, а щом е започнала с тези номера, това означава, че много сериали няма да видят бял свят извън условията, които е наложила. Дано някой я вразуми, но като я четох... едва ли.

Saikou no Rikon е много добър сериал, а и все пак Ейта, Го Аяно.... Никой истински японски фен не отказва сериал с тях.
Погледнах финала. Да, Шо, помня добре. И там Ейта се събра с Мачико Оно, повторно регистрираха брака си. Сетих се и за двете котки, които имаха. Дам, спомних си го добре.

# 95
  • MJF
Мда, ще взема да го повторя Saikou no Rikon . Този път като хората - анблок. Така и така нищо не помня. Рос, като каза котки, мда, нещо такова ми се мотае в главата че имаше и мяу. Аз май тогава за първи път гледах Го Аяно. Той не е от най - снимащите "гледам" на японския фронт но чат пат стига до екрана ми.

# 96
  • BG
шоши  аз сега пак съм започнала един-Love phantom,ама не смея да се похваля, ха ха. Обаче вече към на 7 еп. То и няма какво да му се коментира, де. Едно голямо нищо, но за разтоварване и доза сладникав, романтичен ефект става. Прегръдки, целувки-милувки и това е.

# 97
Рос, благодаря, че сподели за новата книга на Юлияна. Още не съм я чела, но съм сигурна, че е трогателна и поучителна също като предишните.

Шо, свърши ли сериалът с Такуми Сайто? Аз така и не го догледах след 4 епизод, но май не съм изпуснала много, като ти чета коментарите.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 20:02 от bell_87

# 98
Шо, сядаш и...

Скрит текст:
... гледаш отново Ейта и Го в Saikou no Rikon като тях.

Ukiwa в преведен изцяло на английски (с трите епизода след 5-и), но преводачката чака raw-видеото и тогава ще пусне субтитрите. Да си знаеш.
Гледам, че Каме още не е качен за теб. Явно още не са го видели или търсят raw видеото.

# 99
  • вятърничава
Шо, скоро ще дам сигнал. Аз точно като видях Го Аяно и залепнах като муха на мед, бъзззззз.

Night Doctor еп.7 - поразчупиха малко скучното докторско ежедневие с тройната среща и динята.
В следващия еп. виждам и на пикник ще ги водят. И двойната среща на Кокоми и брат и чакам.

# 100
  • MJF
bb6, ок, когато кажеш тогава ще го "нападнем". Ще се настаним като тези двамата Дайфукувци на снимката горе hahaha . Ама какви симпатяги бе!

Браво на преводачката на Ukiwa , браво. Пък ще дочакаме останалото.

Бел, Месията -Сайто свърши но се оказа че това е сезон 1 . Финално , след като през цялото време бе в бяло/светли дрехи, изтипосаха Хемингуей в черно. Аз честно казано от последния епизод малко разбрах. Голяма боза , голям бъркоч настана и реших въобще и да не се напъвам да разбера аджеба какво иска да каже сценариста. ooooh!
Mr. Green

# 101
Night Doctor - Финал

Скрит текст:
Разпуснаха екипа, не беше финансово изгодно за болницата да ги остави и петимата в нощната смяна на Спешното отделение. Пръснаха ги по други болници, само Фукузава остана в Спешното. Кокоми заживя нормален живот, извън болничната стая, а вече си има и гадже (онзи неин съученик).
Посветиха последните минути на голямото значение на хората, които полагат нощен труд и от които зависи тази машина Япония да върви/ движи всеки ден без проблеми - като лекари, които спасяват човешки животи, хората, които се грижат за японските железници (денонощните влакове, автобуси и тяхната подръжка), производителите на хранителни продукти, доставки и пр.
Финалният патос беше голям (чак ми загорча), но нормално за социално ангажирано заглавие, в случая тук бяха проблемите в болничната система и недостига на лекари нощна смяна.

С Хару и Кей нищо не стана, както предполагах. То и както завърши всичко, мисля, че скоро могат да направят и сезон 2. Няма да се учудя, сценаристката има афинитет към продължения.

Моне 99. Посещението на Сенсей в Кесенума го оставиха за утре, ехх.

Как е снимал новата си реклама. Сенсей и куче, ах, ах, меча меча кавай.

Товако Омамеда и нейните трима бивши мъже епизод 10 (финал), най-после е готов!
Епичен английски превод на сериал, който приключи юни месец в Япония.

Последна редакция: чт, 30 сеп 2021, 12:31 от rossonera

# 102
  • MJF
Eй на, слуша сенсей, не обичайното мяу а бау бау Satisfied

Omameda Towako to Sannin no Motootto
Изгледан. Смях се и в последния епизод. Особено като се изтипосаха Товако и тримата екс с хавайските ризки hahaha и цялата тази сцена въобще.
Какво да кажа?! Едно малко бижу си е този сериал.
Рос, молба, как се казва актьора дето се пови в последната серия като първата любов на Товако? Някъде го гледах скоро но като не се сещам и сега се Crossing Arms че не мога да се сетя.
Yuji Sakamoto  с поредните похвали от мен, мда, браво.
Превода сравнително дълъг но поне до края Wink и на това сме благодарни. Все пак доста текст, аз час по час спирах картината за да смогна с четенето Smiley . Много наситено, хем да чета текста, хем да гледам актьорите. Всичко това едновременно и няма миг за отмора така да се каже. Ей това заглавие е от тези дето да завиди човек на тези които не трябва да следят текстта, т.е. знаят езика и могат спокойно да се наслаждават на играта на тези скици.
Каста великолепен. Емблематични герои имаха Satisfied

# 103
Това беше Теруноске Такезай. Гледа го в началото на тази година в Toshi no Sakon - историята за 20+ годишната госпожица, която се омъжи за 40-годишен.
Гледах го лятото и в Night Doctor, но ролята му беше по-малка. Беше гадже на едната от лекарките.
Ще участва и в новата тайга-драма за 2022 г. с Шун - Kamakura dono no 13 nin. Много известни японски актьори участват в нея, разбира се, и Тета Сугимото не е пропуснал, както и Норико Егучи, че и Сатонака. За тази тайга се говори от три-четири години. Наляли са много пари в нея за актьори, за костюми и техника.

Похвално е, че в момента, в който си го видяла, си усетила, че го познаваш.

Моне 100. Сенсей не го показаха, значи онова превю е било поне за две седмици напред. Жалко, ще се чака и другата, за да го видя.
Много малко Сенсей тази седмица и нивото падна. Имахме повече от заспалото Моне и моментите в радиото. Трябва някой да я събуди тази Кая Кийохара. Това не е актриса, а статуя. Не знае какво да прави и с ръцете си, трудно я гледах тази седмица.

Гледай днес "Повече от приятели, по-малко от любовници". Kачили са последните три епизода. Преводачката намекна вчера, че може да преведе и страничната история - "Повече от непознати, по-малко от приятели", тази на Риса и момчето от химическото чистене, но не сега, нека да мине малко време.
Опасна е тази Риса. От нея тръгна разкриването на аферата на мухльото. Сцената в тоалетната беше много добра. Риса е директна и откровена, разбира всичко.

Това е магьосникът, който с вълшебните си кремове разкрасява японските жени. Гледам го вчера и се смея, но хубава реклама, браво.

# 104
  • MJF
Hug
Аххха, ето значи кой бил. Абе гледам вчера последния епизод, появи се това познато лице и направо се ядосах, щото на фона на четенето-гледането, спирах и картината , но така и не се сещах "аджебя кой е това". Мда, гледах го в Toshi no Sakon.

Ами покрай Моне ми се "услади" този формат тайга-драма. Обаче как да намножим HPriest e въпроса.

Добре че ме предупруждаваш за Моне, даже много добре, да си знам, щото както казваш като е предимно Кая на екрана нивото пада. Ще изгледам тази седмица пък ще чакаме идната. Ние сме се готови вече изцяла за сенсей- таткото-стридите Smiley

Мда, качили са ми "Повече от приятели, по-малко от любовници". Следва.

нощен гост гледа тази Риса в Love Phantom  май. Smiley

Еми ако преведе страничната история да знае че ние сме зрители. Wink

Общи условия

Активация на акаунт