Може ли да разкажете в повече подробности за динамиката у дома.
Баща Ви живее ли с майка Ви - какви са техните отношения? Ако не, какви са отношенията й с мъжете с днешна дата?
Какво друго бихте добавили за нейния личен и професионален живот?
Какви са отношенията й с нейните родители?
Разкажете малко повече и за себе си - с какво се занимавате, с майка си ли живеете?
Колко често общувате?
Винаги ли се е държала така или има някакъв момент, в който това се е "отключило"?
Ще очаквам да пишете!
Поздрави,
Ина

Ще се радвам да обсъдим Вас темата за връзката родители-дете (в случая, майка-дъщеря).
Очевидно имам някакъв конфликт с майка ми, може би потискан до момента, назрял и сега изплува. Знам, че трябва да я приема такава каквато е, знам, че трябва да се примиря и да простя, каквото ми тежи, за да се освободя. Но само на теория. Това, което ме тормози е, че мама постоянно ме провокира. Конфликтът не спи, а вечно е "пробуждан" от нейна страна, което прави моето положение още по-тежко (тъкмо се опитам да се успокоя и тя пак започва с нещо обвинително, наказателно, нападателно). Не знам защо така комуникира тя с мен, сякаш аз съм й виновна за всичко (ако има проблем, ако е недоволна, ако е нещастна, ако е изморена, ако е болна). Всяка нейна реплика е насочена срещу моята същност, моя начин на живот, мислене, поведение и т.н. Сякаш съм гледана под лупа и получавам само и единствено критики. Това ме смазва. И все пак се смятам за достоен човек, постигнал много в живота. Сама съм се справяла, справям се, просперирам и наистина се гордея с това. Но тази "тиха война" с майка ми ме тегли назад и вечно трябва да се боря с нещо.
Според мен буквално цялата й представа за всичко е толкова изкривена, а тя не го вижда. Как е възможно това? И как е възможно една майка постоянно да иска да "наказва" и да вменява вина на дъщеря си? Негативната й енергия се излива само и единствено върху мен. По всяко време. Защо точно аз съм на прицел? Нали съм й дъщеря... Постоянно се случва, а всъщност никога няма кой знае какъв проблем, нищо не се случва, което да предизвика такова поведение от нейна страна. Така виждам аз нещата.
Здравейте отново,
Отношенията между майка ми и баща ми никога не са били цветущи. Имат брак, не живеят на едно място, прекарват време заедно, все едно са гаджета... За съжаление, майка ми е неудовлетворена от баща ми и от всичко, свързано с него. На моменти дори чувствам, че насочва негативизма си към мен само защото точно баща ми е моят родител. В професионален план тя е като робиня, не умее да отстоява позициите си, да се противопоставя, да организира времето си. Майка ми е в добри отношения с майка си и баща си (моите баба и дядо), но и между тях доста неща куцат в комуникацията на моменти. Като цяло мога да кажа, че е човек, който не е доволен от начина си на живот.
Аз съм амбициозна, постоянно се стремя да ставам все по-добра във всичко, което правя. Имам детенце, мениджър съм, обожавам работата си. Отдавна не живея с родителите си. Живея със своето семейство. С майка ми общуваме всеки ден (като изключим периодите, в които тя просто спира да комуникира с мен и е "обидена", както в момента; тези периоди продължават по около месец, тогава всичко е най-обострено). Но тя цял живот се е държала с мен така. Винаги съм усещала това, което написах в първия си пост. Винаги съм мълчала, не съм искала да й се противопоставям, за да не я нараня. Тя е много чувствителна. От години обаче много ми е писнало вече нейното поведение и отвреме навреме си позволявам да изразя своето мнение, опитвам се да й кажа, че можем да общуваме по друг начин в такива моменти, че не разбирам защо се държи така с мен... но без успех, напротив, нещата може би стават по-зле дори - тя се ядосва, накърнява и обижда още повече... Всичко това страшно много ме измъчва.