Какво правят жени в менопауза, когато... 9

• 109 299
  • 756
  •   2
Отговори
# 270
Роса2019,за косата-най-вероятно имате проблем и с щитовидната жлеза,вижте как са хормоните+антитела- TSH,FT3,FT4, TAT,MAT.

# 271
Проблемът с косата ми е, че се изправи. Косата ми се накъдри с идването на цикъла ми в пубертета. След ражданията се изправяше. С възвръщането на цикъла ми се възвръщаха и къдриците, но вече няма цикъл, няма къдрици ... Та затова мисля, че къдравото ми е на хормонална основа.

# 272
Абсолютно същото е и при мен с къдриците. В 10 клас ми се накъдри косата, след раждането особено на второто дете, се изправи, накъдри се отново чак след 5 години, явно тогава ми се наместиха хормоните след раждането. Сега съм с хормонална спирала по принуда и пак започнаха да ми изчезват къдриците.

# 273
И аз съм така с косата, но сега въпреки спиралата пак си е непокорна.
Ena123, а друго необичайно забелязвала ли си, което да се свързва евентуално със спиралата? Може и и на лични. И аз съм по принуда с нея, макар че не даде при мен сто-процентов ефект, не смея да я махна до срока на годност.

# 274
Проблемът с косата ми е, че се изправи. Косата ми се накъдри с идването на цикъла ми в пубертета. След ражданията се изправяше. С възвръщането на цикъла ми се възвръщаха и къдриците, но вече няма цикъл, няма къдрици ... Та затова мисля, че къдравото ми е на хормонална основа.
При мен стана точно обратното- с прескачането и липсата на цикъл,косата ми се накъдри-е, не съвсем къдрава,но доста чуплива и на вълни.И се посгъсти.Отдавам го на спада на естрогена,заради който са проблемите като косопад/оредяване/,мазна коса, акне и т.н.

# 275
Здравейте! Почти на 52г. съм и в средата на миналото лято, разбрах какво са прословутите вълни. Към есента поспряха, дори изчезнаха и през декември и януари имах цикъл след като преди това липсваше от юли. Т.е., очевидно съм в предверието или почти с двата крака в менопауза. Преди няколко дни, вълните се завърнаха. За щастие, не са нещо драматично, но това, което много ме тормози и е новост, е влошеното качество на съня. Не се будя, но някак не се наспивам, имам чувството, че сънят ми е много повърхностен. Това ми пречи през деня, съвсем естествено. Нищо не съм вземала досега, но се чудя дали да пробвам с мента глог и валериан или направо някаква хранителна добавка за менопауза. Надявам се някой да сподели опит...помагат ли тези добавки?

# 276
Mrs. Tiggi-M, явно си няколко месеца по-млада Simple Smile
Аз повече пиша в темата за предменопауза, защото още не съм съвсем за тази . Тези вълни ги имам от няколко години, в началото по-слаби и единични, от няколко месеца доста по-силни, занесла съм си резервни дрехи на работа. Имам преписан сироп Менолукс, но не съм го взимала и все още не е изпробван.
Общо взето същата симптоматика, като добавим и кръвоизливи и патологии последните 7-8 години.
Капки мента-глог-валериан имам като дълбока резерва, само когато се налага при изживяване на отриц.емоции, когато лекарствата за кръвно не са достатъчни, а тях взимам сравнително отскоро, когато ми откриха че вдигам кръвно. Аз принципно ставам  рано за работа, а и с "АГ преживяванията" последните няк. години, както и дрязгите на работа, също не съм си отспала може да се каже, компенсирам когато мога...

# 277
Идвам да споделя за ФемиБаланс, за да съм полезна на други посестрими.
Да имам облекчение. Вълните са доста по-нарядко. През нощта започнах рядко да се будя и да се потя. Нервите са една идея по-добре. Мозъкът ми се поизбистри. Нищо не е както беше, когато имах цикъл, но имам облекчение. Сега свиквам с промените и се опитвам да ги приема.

# 278
Аз такива симптоми имам и сега,когато все още ми идва всеки месец....пък си представям какво ще е като спре👀😬🧐. Някой има ли болки в тялото,не мога да ги опиша- не неврологични,а дълбока тъпа сутрин,все едно съм копала цяла нощ ми... Не е всека нощ, но определено е гадно. И е така от 2,3 години. Дали не е някакъв артрит? Има ли изследвания за това

# 279
  • София
Здравейте ,
какви кръвни изследвания мога да направя , за да отида с тях при гинеколог / ендокринолог, като начало .
Нямам оплаквания , но искам да се проверя , на 45 г съм .
Благодаря за съветите .
знам , че принципно е добре лекар да ти предпише изследвания , но незнам от къде да започна Simple Smile , имам от скоро допълнтелно здравно и искам да се изследвам . Има ли пакети  в някои клиники , ако знае някой  да ми препоръча ?

# 280
Женски полови хормони, вит Д, Б, железен панел, щитовидни всички, селен, цинк, мед, гликиран хемоглобин или Хома индекс, холестеролите, чернодробни ензими, Ендокриноложката ми беше пуснала креатинин, фосфор, калций, не помня още какво, че
не ги пазя.
Плюс ПКК, разбира се и урина профилактично.

# 281
Допълнителното здравно няма да ти поеме изследванията, ако не са назначени от лекар.

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 23:37 от Lemy

# 282
  • София
Благодаря , момичета ! Доста са наистина и може би първо ще мина през кабинет , ако наистина може нещо да се поеме през тази здравна.

# 283
the_demon,аз имам разни болки по тялото,но са по-скоро неврологични.Поне така ми казаха като ходих на лекар.Ревматолог и невролог. Относно изследване за артрит, направих тест за ревматодоиден фактор /по искане на ревматолога/,който е в норма.
Някъде четох,че сам по себе си, този тест не е много надежден,  правих реактивен протеин и СУЕ.  Също в норма.
За това ,ревматолога заключи,че болките ми са неврологични.Каквито и да са,имам си ги и са ......
Сутрешна слабост имам и аз,от много време.Наред с другите екстри,но аз навърших 53 г, и съм в менопауза от две години и четири  месеца.
Май трябваше бабинка да се кръстя, не лелинка.

# 284
Благодаря ти за разясненията❤️. И моите твърдят че са неврологични,но не се повлияват от бит Б ,уридин тн... тъпотии. Странното е че вчера се събудих като убита,а днес например нищо такова. Иначе редовно пускам CRP и Сие и са ниски.... Не знам защо е така и на какво се дължи

Общи условия

Активация на акаунт