Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 33

• 36 078
  • 488
  •   1
Отговори
# 195
В светът за огън и лед

https://awoiaf.westeros.org/index.php/File:Ted_Nasmith_A_Song_of … Fire_Riverrun.jpg

https://vila.bg/blog/baba-vida

Ако е за въпрос и аз не съм ходил, а много иска да отида. Но крепостта е много известна - единствената напълно запазена крепост в България

Питам се защо от ДиД не са се сетили да снимат във Видин?  Вместо да ходят в Северна Ирландия можеха да дойдат у нас.

# 196
  • Варна
Еее, Баба Вида си е ръбата, а Речен пад е заоблен. Не ми прилича.

# 197
Ръбата е, ама аз говорех за общата конструкция. Замък насред реката с цял куп бастиони и бартизани. Кулите не са високи, а и са на равномерни интервали строени.Дори в камъните има прилики - това са от малките камъни, а не от големите използвани през ранното средновековие. Иначе то е ясно, че има разлики. Речен Пад е по-правогълен, например.

# 198
  • Варна
Ръбата е, ама аз говорех за общата конструкция. Замък насред реката с цял куп бастиони и бартизани. Кулите не са високи, а и са на равномерни интервали строени.Дори в камъните има прилики - това са от малките камъни, а не от големите използвани през ранното средновековие. Иначе то е ясно, че има разлики. Речен Пад е по-правогълен, например.
Триъгълен е Речен пад и е между две реки, само едната страна е откъм суша, но защитена с ров.
На баба Вида доколкото виждам е само ров.

П.П. Не си рекламираме достатъчно паметниците.

# 199
Това е вярно - не си рекламираме добре паметниците. От Царевец, Шуменската крепост, Мадара, или дори Перперикон биха станали страхотни снимки. И културата ни е много богата - кеф ти бяло братство, кеф ти тенгризъм и шаманизъм, кеф ти кукерски игри. Обаче не се сещаме да я рекламираме, докато гърците от всеки камък вадят че на него е седял я Прометей, а Ахил.

# 200
  • Варна
Лорде, мислих относно  идеята ти Мелисандра да е нещо като Зомби Планината - нежива..

Най-вероятно е, тъй като както вече споменахме тялото й не функционира нормално - няма нужда от сън, както и от храна, "забременява" и ражда сенки. Сигурно е , че и външността и е дело на магия /показаха ни в сериала, че се дължи на рубина, който носи на врата си/, в книгите се споменава, че тя като дете е била продадена в робство на червените жреци, а те татуират лицата на робите - на нейното лице няма татуировки.
Но пък има собствена воля, разсъждава и взема обосновани решения.
Случая с Планината е съвсем друг - той е тяло, което също няма физиологични нужди, но няма собствена воля и изпълнява зададени команди...Тук ми е интересно как Кибърн задава командите на Планината, след като той дори няма глава /или все пак ползва главата на Фалайз/.. Дано научим повече ..
Но разликата им е колкото между Франкенщайн и сукуба.
Не знаем дали Мелисандра е все още човек и дали изобщо е възможно да умре.

# 201
Да, определено има разлики (Не-Грегър е нещо като  Франкещайн - има воля, но не и разум, а  Мел има воля И Разум). Но всичко сочи, че тя е нежива (това понятие е доста обширно).  Понеже постоянно срещам препратки от Джон към Дани и обратно, тук не мога да избегна препратките от Мел към Не -Грегър

Кажете ми, сир, откъде дойде този човек? — настоя Мейс Тирел. — Защо никога преди не сме чували името му? Не говори, не показва лицето си, винаги е облечен в броня. Знаем ли със сигурност дали изобщо е рицар?

„Не знаем дори дали е жив.“ Според Мерин Трант Силния нито ядеше, нито пиеше, а Борос Блънт отиваше още по-далече с твърдението си, че не го бил виждал да използва нужник. „А и защо? Мъртвите не серат.

Желае ли милейди да закуси? — попита Деван.

„Храна. Да, трябва да ям.“ Някои дни забравяше. Р’хлор й осигуряваше всичката храна, от която се нуждаеше тялото й, но това бе най-добре да се прикрива от смъртни хора.  - от което разбираме, че тя не е смъртен човек.  Някои нощи задрямваше, но никога за повече от час. - и за Не-Грегър някъде имаше, че не спи.

Това, че не й е нужно да яде (явно е на фотосинтеза), кореспондира с твърдението за Не Грегър. Най-малкото и двамата са не-човеци. Любопитното е, обаче ме Мел пие вода и вино. Не е показано обаче това да й е някаквя жизнена необходимост и до голяма степен би обяснило - ако е нежива - как е минала отровата през нея.

сега се сещам и за още една прилика - Мел и Не -Грегър постяно крият лицата си. Той все е с шлема, а тя - с рубина.

П.С. по последния въпрос бих привел логиката на Конан Варварина - всичко което се ражда, може да умре (и да бъде убито)...въпроса е как.Stuck Out Tongue Winking Eye

П.П.С. Не-Грегър си го представям малко като голем. Според фентъзи литературата написваш указание на лист и им го набутваш някъде в глината - напр. "Убий еди кого си" и те са дължни да изпълняват. Не бих се изненадал, ако Кибърн командва Не-Грегър някак си чрез шлема. И понеше сутринта си говорих с една позната за Дарт Вейдър, предполагам ,че шлема го държи функционален, а в него може да има нещо като предавател по който му се дават кратки команди.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 10:43 от Лорд Сняг

# 202
  • Варна
П.С. по последния въпрос бих привел логиката на Конан Варварина - всичко което се ражда, може да умре (и да бъде убито)...въпроса е как.Stuck Out Tongue Winking Eye

П.П.С. Не-Грегър си го представям малко като голем. Според фентъзи литературата написваш указание на лист и им го набутваш някъде в глината - напр. "Убий еди кого си" и те са дължни да изпълняват. Не бих се изненадал, ако Кибърн командва Не-Грегър някак си чрез шлема. И понеше сутринта си говорих с една позната за Дарт Вейдър, предполагам ,че шлема го държи функционален, а в него може да има нещо като предавател по който му се дават кратки команди.
Грегър нали е с шлема, защото няма или е с чужда глава.  Вероятно не може да бъде убит ако не е изгорен или разчленен дотолкова че да не може да се движи.

# 203
Доколкото знам теорията е, че е с вълча глава.  Това не му пречи да свали шлема, освен ако шлема не е единственото което държи главата му. В такъв случай обаче трябва  с някакъв болт да е прикрепен към бронята, за да не го съборят. Все някой щеше да забележи.
Впрочем това дали той придържа главата, не изключва възможността в шлема да има някакъв вид предавател и Кибърн да му подава прости команди като "защитавай кралицата", "убий велкия септон" и пр. Иначе съм съгласен - след като Другите мърдат докато не ги изгориш или натрошиш би трябвало да очакваме не по-малко от Не-Грегър. Но това все пак е вид смърт.  Така че "щом нещо се е родило може да бъде убито". Просто с някои убиването е по-трудно.

# 204
  • Варна
За вълча глава не съм чувала. Откъде Кибърн ще намери вълча глава в КЧ? По-скоро е някоя от главите на хората които държи в подземието - Фалайс, Синия бард...

# 205
  • Русе
Съгласно подсказките от първа книга мисля, че няма глава.

От друга страна, това обаче би било странно, тъй като шлемовете все пак се крепят основно на главата, не на раменете. И би било видно отдалеч за всички, ако неговият е модифициран да е фиксиран някак към бронята.

# 206
Може ли някоя от подсказките във първа книга, че няма глава-забравих ги вече

# 207
  • Варна
Може ли някоя от подсказките във първа книга, че няма глава-забравих ги вече
Mоже би става дума за съня на Бран - за великана в броня, който вдига шлема си и отдолу има само кръв, нали се приема, че е видял Планината, като Робърт Стронг.

# 208
  • Русе
Да, точно това.

Както и двете оживели зомбита, които нападат Нощния страж. Джон изгори едното, но другото:

Цитат
Другият въплътен, едноръкото същество, което някога беше живяло под името Джаред Цветния, също бе унищожено, насечено беше на късове от дузина мечове — но едва след като то самото бе посякло сир Джареми Рикър и още четирима други. Сир Джареми беше довършил работата, като му отсече главата, но и той самият умря, когато безглавият труп извади камата си от канията и я заби в корема му.

Което показва, че няма проблем Планината да е безглав под шлема и да си е работоспобен.

# 209
Напоследък качих повечкото от гербовете във Вестерос тук. Ако някой иска да погледне

https://www.pinterest.com/Georgeal825/banner-ice-and-fire/

Общи условия

Активация на акаунт